Drożdże płynne i starter
Collapse
X
-
Wystaw na balkon na kilka godzin jeszcze, schłodzi się za bardzo, to potem dasz jej czas na nagrzanie się do temp. pokojowej i do tej pory starter powinien ruszyć. Wyeasty czasem mnożą się "po cichu" tzn. gołym okiem ledwie bąbelek dycha. Za to w brzeczce to cuda wyczyniająComment
-
Pojawiły się pianki i bąbelki przy powierzchni. Jak długo mogę czekać z zadaniem drożdży do brzeczki? Wystawiłem ją na balkon, mam nadzieję, że nie zamarznie.
Dzięki za ratunek, już prawie wlewałem.Comment
-
Jak jest szczelnie zamknięta, to nic jej się w chłodzie nie stanie. Tylko nie zapomnij potem jej ogrzać do temp. pokojowej, żeby drożdże dla odmiany szoku termicznego nie dostały
Jak długo? Ja chłodzę brzeczkę na balkonie całą noc po warzeniu poprzedniego dnia. Po zimnej nocy taka brzeczka czasem się nagrzewa do temp. pokojowej nawet 10 godzin. Dopiero potem zadaję drożdżami. Oczywiście nie jest to teoretycznie poprawne, ale nie narzekam na swoje piwa zazwyczajComment
-
Jak długo? Ja chłodzę brzeczkę na balkonie całą noc po warzeniu poprzedniego dnia. Po zimnej nocy taka brzeczka czasem się nagrzewa do temp. pokojowej nawet 10 godzin. Dopiero potem zadaję drożdżami. Oczywiście nie jest to teoretycznie poprawne, ale nie narzekam na swoje piwa zazwyczaj
I aby od razu rozwiać wątpliwości malkontentównie ma znaczenia dla smaku czy piwo ma na starcie 12 blg czy 11,8 blg.
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
-
Jak jest szczelnie zamknięta, to nic jej się w chłodzie nie stanie. Tylko nie zapomnij potem jej ogrzać do temp. pokojowej, żeby drożdże dla odmiany szoku termicznego nie dostały
Jak długo? Ja chłodzę brzeczkę na balkonie całą noc po warzeniu poprzedniego dnia. Po zimnej nocy taka brzeczka czasem się nagrzewa do temp. pokojowej nawet 10 godzin. Dopiero potem zadaję drożdżami. Oczywiście nie jest to teoretycznie poprawne, ale nie narzekam na swoje piwa zazwyczajComment
-
Jest już piana na 1-2 cm, brzeczka ogrzana, wlewam.
A następnym razem kupię sobie coś na starter zawczasu.Comment
-
Ja się podłączę pod ten temat, mam podobny problem.
Drożdże Wyeast Budvar Lager, roztrzepałem tydzień temu, w niedzielę saszetka zaczęła puchnąć. W poniedziałek była jak balon, więc zrobiłem starter. Niestety z braku laku użyłem 80g glukozy i jakieś 30g cukru. Napowietrzyłem, wlałem drożdże. I do dziś niewiele się dzieje. Male bąbelki, śladowa pianka. Stoi toto powyżej 20 stopni, niedaleko grzejnika. Pachnie ładnie. Na dnie słoika jakoś pół centymetra jasnych drożdży.
Wczoraj wieczorem uwarzyłem piękną brzeczkę, 6h stała na balkonie na ciężkim mrozie szczelnie zamknięta w fermentorze, rano wniosłem ją do środka do 18-20 stopni. No i mam dylemat - czekać jeszcze do rana na starter czy wlewać? Jeśli czekać to wywalić brzeczkę znowu na mróz czy zostawić gdzie jest? Do rana będzie miała 30 godzin, teraz ma jakieś 20 więc robi się gardłowo...
Będę wdzięczny za pomoc!Comment
-
Piękne dzięki Anteks!!
Zlałem startera do brzeczki w czwartek wieczorem, do dziś miałem nerwa, traciłem już wręcz nadzieję. A tu poszło jak burza dziś rano, pełno ślicznej piany. Mam nadzieję że nic złego się tam nie wkradło przez prawie 3 dni.
Mój pierwszy raz z płynnymi więc mam dużo nerwów, suche to są jednak luksusowe w obsłudze...Comment
Related Topics
Collapse
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Zainspirowany artykułem z przedostatniego numeru BYO oraz posiłkując się pomysłem z HBT (KLIK) zapraszam do ankiety Google:
https://forms.gle/vVWLc6ac2YA83WDEA
Dotyczy ona ulubiony suchych szczepów do:
1. Amerykańskich ejli (poza mętnymi).
2. Mętnych amerykańskich...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment