Worek do robienia zacieru

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Raziel
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.12
    • 1

Worek do robienia zacieru

Witam - jestem jeszcze całkowitym noobem jeżeli chodzi o piwowarzenie Mam pytanie - czy robiąc zacier w zwykłym garnku urzywacie jakiegoś np tetrowego worka na jęczmień? Slyszałem, że lepiej sie robi niz robiąc zacier tradycyjnie (albo po prostu łatwiej). Jeżeli tak to proszę o podpowiedź jaki i gdzie można taki kupic, najlepiej we Wrocławiu.
  • macas
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2008.02
    • 680

Odpowiedź brzmi NIE,
    ponad 70 warek bez worków, na początku próbowałem z chmielem, ale też zaprzestałem, bo to następna rzecz do mycia i składowania.
    A przynajmniej ja idę w kierunku uproszczenia.
    Na początku zaopatrz się w jak najmniej sprzętów, a później i tak połowy nie będziesz potrzebował !!!

pozdrawiam M.
    Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
    Beniamin Franklin

Comment

• zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

Worki zacierne widziałem w paru sklepach internetowych. Chyba nawet w browarbizowym są, na pewno w Piwodzieju.

Popularne w US of A, wiem tylko o jednej osobie która tego używa, ale chyba nie z tego forum.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• piotry
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.08
        • 761

ja używam worka tego z piwodzieja

na początku kupiłem aby ułatwić filtrację i mogę powiedzieć że nie ułatwia on filtracji, albo ja nie wiem jak go zastosować

teraz używam z innego powodu. garnek z Lidla odmawia posłuszeństwa (grzania) jeśli na grzałce osiada zacier, dlatego zacieram w worku tym samym odseparowuje zacier od dna. Dalej filtruję normalnie (filtrator z oplotu).

Innym zastosowaniem worka jest chmielenie - ale trzeba się liczyć ze stratami (mniejsza wydajność chmielenia).

Osobiście odradzam używanie worka, szczególnie że nie kosztuje on mało (za swój dałem kilkadziesiąt zł).

pozdrawiam
        piotry

Comment

• gubik
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.06
          • 111

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Raziel Wyświetlenie odpowiedzi
          Witam - jestem jeszcze całkowitym noobem jeżeli chodzi o piwowarzenie Mam pytanie - czy robiąc zacier w zwykłym garnku urzywacie jakiegoś np tetrowego worka na jęczmień? Slyszałem, że lepiej sie robi niz robiąc zacier tradycyjnie (albo po prostu łatwiej). Jeżeli tak to proszę o podpowiedź jaki i gdzie można taki kupic, najlepiej we Wrocławiu.
          Nie ma sensu używanie tego worka, w kołysce piwowarskiej gdzieś ten temat był poruszany i tam znajdziesz więcej opinii

Comment

Przetwarzanie...
          X