Leżakowanie dolniaków
Collapse
X
-
Ostatnia zmiana dokonana przez Wujcio_Shaggy; 2011-02-23, 14:21.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet -
Wolniej się nagazują ale nie będą miały smaków ajlowych.Comment
-
Zgadzam się, że nie ma się co zepsuć. Tylko jakoś nie znalazłem nigdy tych owocowych, ale'owych posmaków w żadnym koncernowym dolniaku.Comment
-
Comment
-
Można przyjąć że fabryczne dolniaki są tak maksymalnie odfermentowane, odfiltrowane i/lub spasterzyowane że nie ma w nich komórek drożdżowych zdolnych do podjęcia pracy.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-02-23, 15:03.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Można też przyjąć, że w pełni odfermentowanym i nagazowanym lagerze domowym nie ma ani tlenu, ani pokarmu dla drożdży. Czy w związku z tym podejmą nagle pracę, gdy zrobi się cieplej?Comment
-
Ale tu nie bardzo jest o czym dyskutować - nie dlatego, że koncerny to ZŁO, ale dlatego, że leżakowanie koncerniaków a leżakowanie domowych to zupełnie co innego.
W domowym piwie bardzo istotną sprawą jest refermentacja, służąca naturalnemu nasyceniu piwa dwutlenkiem węgla (w ramach tego procesu mogą wytworzyć się estry odpowiedzialne za posmaki owocowo-ejlowe; inna sprawa jak duża jest skala tego zjawiska i na ile znacząca dla końcowego efektu - tu się nie wypowiadam, mając raptem jedną dolną warkę na koncie - choć wydaje mi się niewielka).
Koncerniaki są odfermentowane głęboko, w tankofermentorze proces fermentacji przechodzi płynnie w proces dojrzewania; przede wszystkim nie ma refermentacji. W razie potrzeby piwo można nasycić "zewnętrznym" CO2. Posmaki owocowe w koncernowym lagerze są elementem niepożądanym i z definicji ma ich nie być - tak dobierana jest temperatura fermentacji i zapewne też szczepy drożdży.
PS. W zabutelkowanym domowym lagerze jest zarówno tlen, jak i pokarm dla drożdży (cukry dodane do refermentacji).Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
Piwo domowe zmienia się przez cały czas. Zachodzą w nim procesy starzenia, które częściowo eliminuje filtracja i pasteryzacja.Comment
-
>Pendragon.
Potrzymaj w domu z tydzień niech się nagazuje a później wynieś. Nic złego się nie stanie.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Nie można przyjąć, bo w większości wypadków będzie to z grubsza założenie błędne.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-02-23, 15:35.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Skoro tak, to jakie jest ryzyko ponowienia fermentacji po podniesieniu temperatury?Comment
-
Żadne. Dopóki drożdże w piwie domowym żyją, dopóty mogą fermentować. Jeśli zeżrą cały surowiec do refermentacji, to podniesienie temperatury nic im nie da, celsjuszy nie przefermentują. Dlatego założenie jest błędne.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
Abstrahując już od tego, czy w gotowym piwie drożdże mają co jeść, czy już nie, podzielę się swoim doświadczeniemPo zabutelkowaniu pilsa zostawiłem kilka butelek w temperaturze pokojowej, a resztę zaniosłem do piwnicy, gdzie temperatura waha się między 10-12 stopni. Odpowiednio oznaczone butelki stały 5 dni w pokoju, po czym zostały zniesione do piwnicy. Stwierdzam, że ani razu nie wyczułem różnicy w smaku między "piwnicznymi" a "domowymi" pilsami. Ale co ja tam wiem...
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam wszystkich forumowiczów,
Postanowiłem poprosić o kilka porad odnośnie leżakowania piwa. Skłoniło mnie do tego moim zdaniem słabo nagazowane piwo w butelkach. Ale po kolei...
Na swoją pierwszą warkę wybrałem brewkita Finlandia Bitter. Piwo zadałem do fermentora...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
To piwo ma już swój wątek, ale od 2019 warzą już u siebie a nie kontraktowo:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...adour-speciale
Browar umieszczony jest w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii...-
Channel: Belgia
-
-
Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
-
Channel: Belgia
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Gdy w jedynym sensownym browarze (nie warzącym kölschów) Braustelle w Köln https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...59#post2335759 spróbujemy już wszystkich piw, a chcemy jeszcze wypić coś ciekawego, w ciągu niecałej pół godziny jazdy pociągiem możemy przemieścić się do Bonn. Funkcjonują...
-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment