Leżakowanie dolniaków

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    Potrzymaj w domu z tydzień niech się nagazuje a później wynieś. Nic złego się nie stanie.
    No to już sam nie wiem. Z jednej strony nie chce mieć ejlowych posmaków, z drugiej strony chciałbym mieć jak najszybciej nagazowane przynajmniej w poprawnym stopniu.
    Jak do tej pory trzymałem w domu 48 godzin.
    Last edited by Pendragon; 2011-02-23, 16:04.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

I wystarczy...
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
        No to już sam nie wiem. Z jednej strony nie chce mieć ejlowych posmaków, z drugiej strony chciałbym mieć jak najszybciej nagazowane przynajmniej w poprawnym stopniu.
        Słuchaj starszych Nie będziesz miał żadnych posmaków, to są mity, że podczas refermentacji powstają.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
        I wystarczy...
        Ostatniemu mojemu pilsowi nawet tydzień w domu nie wystarczył. W piwnicy lodownia i wszystko stanęło.
        Last edited by jacer; 2011-02-23, 16:15.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

• bimbelt
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.12
          • 197

Jak chcesz mieć szybko piwo do wypicia, to odpuść sobie na razie lagery. One z założenia muszą poleżeć, by się smak ułożył. Z doświadczenia wiem, że młode lagery nie smakują najelpiej. Jak dasz im czas to się odwdzięczą. A do szybkiego wypicia uwarz sobie jakiegoś bitter'a.
          Piwolog radzi...
          Piwo Domowe na Facebooku
          Szczeciński Konkurs Piw Domowych

Comment

• Maciucha67
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.05
            • 128

Zapytam tu, bo temat najświeższy.
            Czy butelki z dolniakiem powinno się od razu wynieść do piwnicy, czy też powinny, podobnie jak górniaki, kilka dni poleżeć w temp. pokojowej?
            A ja jakoś nie przenosiłem piwka w cieplejsze klimaty. Długo dojrzewały i gazowały, ale cały czas w temp. 10-12 stopni.
            Myślę również, że kilka dni w ciepełku aż tak smaku nie zepsuje, a przyspieszy proces refermentacji.

Comment

• mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

"Szybkość jest wskazana przy łapaniu pcheł".
              Ja dolniakom daję minimum 3 miesiące na nagazowanie. Do szybkiego spożycia warzę weizena i witbiera.

Marcowe warzyłem w marcu (wszystkie dolniaki fermentuję w lodówce). Leżakowało w piwnicy w bloku, w której latem jest 20 stopni. Pite jesienią wykazywało wyraźne posmaki ajlowe. Jest to opinia kilku osób degustujących to piwo podczas Szkółki w Czeskim Raju.
              Mnie to nie przeszkadza bo mam takie a nie inne warunki.

Comment

• Pendragon
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

No ok, chciałem jak najszybciej zwalniać butelki by mieć w co lać kolejne warki. Skoro tak się da, to będę zmuszony kupić więcej piw w butelkach z wysokim kołnierzem. Albo nie warzyć przez jakiś czas. Z drugiej strony jak widać i tak trzeba będzie to wypić przed letnimi upałami. Chyba zdążę

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

No ok, chciałem jak najszybciej zwalniać butelki by mieć w co lać kolejne warki. Skoro tak się da, to będę zmuszony kupić więcej piw w butelkach z wysokim kołnierzem. Albo nie warzyć przez jakiś czas.
                  A nie możesz kupić pustych butelek?
                  Można spróbować w punktach skupu surowców wtórnych.

Z drugiej strony jak widać i tak trzeba będzie to wypić przed letnimi upałami. Chyba zdążę
                  Możesz ale nie musisz, chyba, że wystawiasz piwa do konkursów.
                  Ja przestałem się tym przejmować. Mam takie warunki jakie mam.
                  Mnie i znajomym te piwa smakują.

Comment

• Pendragon
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

Głowy nie dam, ale zdaje się, że ostatni taki punkt skupu zamknięto u mnie już ładnych parę lat temu, niestety. Teraz królują w mieście pojemniki na stłuczkę. Piwa piję dużo, więc spokojnie zdołam uzbierać, kwestia tylko by więcej kupować tych "lepszych". Zawsze można podratować się zwykłymi butelkami, ale moja Greta nie bardzo je lubi. Mam zapas butelek na jeszcze jeden rozlew, myślę jednak perspektywicznie o kolejnych warzeniach.

Comment

• mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

Głowy nie dam, ale zdaje się, że ostatni taki punkt skupu zamknięto u mnie już ładnych parę lat temu, niestety.
                      Doprawdy?

Comment

• Pendragon
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

A znalazłeś tam coś o butelkach? Tam to puszki, inne metale i ew. tektura. Miałem na myśli typowe punkty skupu butelek. Kilka lat temu takie były, ale głównie butelki po wódce skupywały. Z oczywistych względów. Poza tym nie odważyłbym się używać takich butelek. Biorę tylko te co sam wypiję, szybko opłukuję (zanim coś w nich urośnie) i suszarka na butelki. Potem mam mniej kłopotu z czyszczeniem - tylko pirosiarczyn i przepłukanie.
                        Last edited by Pendragon; 2011-02-23, 22:28.

Comment

• mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

Ty masz bliżej aby sprawdzić bo pisać to sobie można.

Jeśli nie podoba ci się takie rozwiązanie to rób sobie co chcesz.
                          "Twój cyrk, Twoje małpy."

Comment

• Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

Dokładnie. Ja ideologię odpuściłem już dawno. Najlepiej sprawdza się u mnie rozlewanie piwa w półtoralitrowe pety po wodzie mineralnej.

Comment

• Gabe
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2010.03
                              • 405

Poza tym nie odważyłbym się używać takich butelek.
                              Woda z chlorowym wybielaczem na 48h i są jak nowe

Comment

• Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

Mam zapas butelek na jeszcze jeden rozlew, myślę jednak perspektywicznie o kolejnych warzeniach.
                                Jak masz tylko taki zapas, to stanowczo za mało pijesz
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X