śmieszne problemy młodego piwowara

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tenebri
    Porucznik Browarny Tester
    🍼
    • 2010.09
    • 280

    śmieszne problemy młodego piwowara

    Witam!
    Tydzień temu miałem swoje pierwsze warzenie, nastawione z drożdżami us-05. Dziś mierzyłem blg spadło do 3, jutro jeszcze raz zmierzę i będę się przygotowywał do cichej.
    Mam teraz pytanko, na powierzchni brzeczki mam kremowy kożuch drożdżowy. Czytałem, że us-05 tak właśnie zostają na powierzchni. Przed zlaniem brzeczki na cichą, mogę te drożdże zebrać do słoika ,wymieszać z zebraną gęstwą i później ponownie wykorzystać?Czy nie mieszać z gęstwą, jak one długo wytrzymają w lodówce?
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    #2
    Możesz zebrać i wymieszać, choć ja gęstwy z suchych nigdy ponownie nie wykorzystywałem
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10769

      #3
      Ja wykorzystywałem , możesz tak zrobić
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • TomX
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 1035

        #4
        Jak najbardziej możesz tak zrobić, tylko pamiętaj o wysterylizowaniu łyżki i słoika.

        No i wesołych!

        Comment

        • tenebri
          Porucznik Browarny Tester
          🍼
          • 2010.09
          • 280

          #5
          Okej, może jutro będę się z tym bawił. Zamówiłem następną dostawę surowców na browar, tym razem drożdże płynne Wyeast 1084 Irish Ale. Kolejne piwo będzie właśnie z tych drożdży i te z pierwszej warki będę chciał właśnie trochę przetrzymać w lodówce, mam nadzieję, że mi się to uda
          Wesołych Świąt!

          Comment

          • wogosz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.12
            • 1007

            #6
            Jeżeli chcesz zmieszać drożdże z powierzchni piwa, z tymi które opadły na dno to po co zbierać je łyżką do słoika przed zlaniem piwa. Ja zdekantowałbym piwo (kranikiem lub wężykiem) i w ten sposób drożdże z powierzchni osiądą na tych które są na dnie i wtedy można je zebrać wszystkie razem. Im mniej razy "grzebiesz" w drożdżach tym zmniejszasz ryzyko zakażenia. Zbieranie drożdży z powierzchni ma według mnie sens tylko wtedy, gdy chcesz je wykorzystać osobno, jako te najlepsze.

            Comment

            • tenebri
              Porucznik Browarny Tester
              🍼
              • 2010.09
              • 280

              #7
              Rozumiem, tak więc jakbym chciał wykorzystać tylko te drożdże z powierzchni, to normalnie zebrać je do wysterylizowanego słoiczka i można trzymać w lodówce, czy jeszcze coś z nimi trzeba zrobić?ile mogą takie drożdże być trzymane?

              Comment

              • wogosz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.12
                • 1007

                #8
                Poczytaj trochę o odzyskiwaniu drożdży, sporo tego było na forum. Ja raczej nie zbieram do słoików, tylko robię skosy z czystych kultur i potem robię startery ze skosów. Jeżeli chcę wykorzystać drożdże po fermentacji, to planuję tak warzenie, aby następną brzeczkę mieć tego samego dnia co poprzednią przelewam na cichą. Wtedy zaszczepiam drożdżami po fermentacji świeżą brzeczkę, lub wlewam brzeczkę do fermentora z drożdżami po poprzednim piwie.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10769

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tenebri Wyświetlenie odpowiedzi
                  Rozumiem, tak więc jakbym chciał wykorzystać tylko te drożdże z powierzchni, to normalnie zebrać je do wysterylizowanego słoiczka i można trzymać w lodówce, czy jeszcze coś z nimi trzeba zrobić?ile mogą takie drożdże być trzymane?
                  Możesz zebrać też z dna , do słoika i do lodówki . Myślę że miesiąc to spokojnie
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X