Witam serdecznie wszytkich piwowarów i piwomaniaków. Po dłuższym czasie zdecydowałem się sam uważyć własne piwko za pomocą Kit'a. Po przeczytaniu kilku opisów i tutoriali mam jednak kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi lub odpowiedz nie była do końca jasna. Mam nadzieję, że mi pomożecie.
1. Czy podczas dezynfekcji pirosiarczynem sodu lub pirosiarczynem potasu narzędzia/butelki należy wypłukać w celu usunięcia pozostałości preparatu?
2. Spotkałem się z 2 sposobami 1 fazy produkcji piwa, a mianowicie :
- rozpuszczenie cukru w wodzie, dodanie zawartości puszki i gotowanie i mieszanie całości przez 10-15minut
- rozpuszczenie cukru zalewając gotującą wodą bezpośrednio w pojemniku fermentacyjnym, następnie dodanie zawartości puszki i dokładne wymieszanie w celu rozpuszczenia
następnie dopełnienie zimną wodą -> osiągnięcie temp około 25*C i dodanie drożdży
Która metoda jest lepsza ?
3. Jak najlepiej schłodzić brzeczkę do ok. 25*C ?
4. Czy do rurki fermentacyjnej faktycznie lepiej jest dolewać wódkę ?
5. Jak sprawdzić, czy proces fermentacji burzliwej dobiegł końca ? Mierzenie zawartości cukru ?
6. Jak najlepiej zdezynfekować plastikowe butelki ?
7. Jak mocno należy wstrząsnać świeżo rozlane piwo w celu rozpuszczenia cukru w butelkach ?
8. W jakiej temp. przechowywać butelki z piwem w czasie fermentacji cichej ?
Dzięki bardzo i pozdrawiam!
1. Czy podczas dezynfekcji pirosiarczynem sodu lub pirosiarczynem potasu narzędzia/butelki należy wypłukać w celu usunięcia pozostałości preparatu?
2. Spotkałem się z 2 sposobami 1 fazy produkcji piwa, a mianowicie :
- rozpuszczenie cukru w wodzie, dodanie zawartości puszki i gotowanie i mieszanie całości przez 10-15minut
- rozpuszczenie cukru zalewając gotującą wodą bezpośrednio w pojemniku fermentacyjnym, następnie dodanie zawartości puszki i dokładne wymieszanie w celu rozpuszczenia
następnie dopełnienie zimną wodą -> osiągnięcie temp około 25*C i dodanie drożdży
Która metoda jest lepsza ?
3. Jak najlepiej schłodzić brzeczkę do ok. 25*C ?
4. Czy do rurki fermentacyjnej faktycznie lepiej jest dolewać wódkę ?
5. Jak sprawdzić, czy proces fermentacji burzliwej dobiegł końca ? Mierzenie zawartości cukru ?
6. Jak najlepiej zdezynfekować plastikowe butelki ?
7. Jak mocno należy wstrząsnać świeżo rozlane piwo w celu rozpuszczenia cukru w butelkach ?
8. W jakiej temp. przechowywać butelki z piwem w czasie fermentacji cichej ?
Dzięki bardzo i pozdrawiam!
Comment