Dolniaków ciąg dalszy...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

    #1

    Dolniaków ciąg dalszy...

    Nurtuje mnie jeszcze kwestia refermentacji piw dolnej fermentacji.
    Czy te piwa po butelkowaniu należy wstawić na kilka dni w ciepełko, czy nagazują się w butelkach podczas leżakowania?
    Otworzyłem dzisiaj butelkę po dwutygodniowym leżakowaniu w temperaturze ok 12°C (myślę, że nawet zbyt wysokiej) a tutaj gazu malutko!!
    Logicznym wydaje się, że albo zbyt niska temperatura, albo zbyt krótko czeka.

    Co Wy na to?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Albo zbyt mało cukru do refermentacji.

    Nie ma żadnego znaczenia, czy refermentuje się dolne czy górne piwa. Niewłaściwa temperatura może zwolnić lub zatrzymać fermentację, ostateczna ilość gazu w butelce zależy jednak głównie od ilości cukrów fermentowalnych w piwie, zarówno tych niedofermentowanych w czasie leżakowania, jak i tych dodanych.

    Comment

    • Maciucha67
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 128

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      Albo zbyt mało cukru do refermentacji.
      No właśnie wydaje mi się, że cukru dałem odpowiednią ilość - 8g glukozy/1l (3,5BLG). Daję tyle do piw górnej fermentacji i nigdy nie miałem problemu z nagazowaniem.
      Nie znalazłem też nigdzie, żeby piwa dolnej fermentacji wymagały większej ilości cukru.

      Będę chyba musiał dłużej poczekać.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Nie wymagają, tylko drożdże dolne wolniej fermentują. Ja bym dał na tydzień - dwa do temp. pokojowej, a potem dopiero schował w chłód.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          1 msc to minimum, 3msc to norma.

          kolego, było o tym setki razy na forum.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Schwarzbräu, Marie Hausbrendel Hell
            darekd
            Browar z miejscowości Zusmarshausen położonej w bawarskiej Szwabii, na zachód od Augsburga.

            https://www.schwarzbraeu.de/

            Mile wspominam ich dubeltowego koźlaka:

            https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...%A4u-aged-bock ...
            2022-01-04, 23:51
          • ART
            Artezan, Kalambury Session Hazy IPA
            ART
            Wysypu hejzi ipek ciąg dalszy. Tym razem z Artezana - z chmielami Talus i Motueka.

            Parametry 5 abv, 12 ekstr.

            Słód jęczmienny, owisany i płatki pszenne, owsiane.
            Pucha 0,5l z etykietą z kolorowymi wstęgami symbolizującymi zmaganie się człowieka ze wszechświatem....
            2024-12-07, 19:01
          • Daray
            Brak wyraźniej fermentacji po 48h
            Daray
            Dzień dobry,

            W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

            Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
            2023-03-13, 21:01
          • darekd
            Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
            darekd
            Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

            Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
            ...
            2023-02-08, 00:16
          • bastion
            Ukraina, Browary, Bandery 30, ReBrew. [Bez wyszynku]
            bastion
            Kiedy zaczęła się agresja Rosji na Ukrainę, przeczytałem gdzieś że browar Pinta razem z browarem ReBrew, uwarzyli piwo - Hazy Discovery Kyiv.
            Szkoda że to wszystko urodziło się w takich okolicznościach. Oczywiście przypomniałem sobie wizytę w tamtejszym browarku którą wspominam...
            2022-05-04, 21:09
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...