Dolniaków ciąg dalszy...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

    Dolniaków ciąg dalszy...

    Nurtuje mnie jeszcze kwestia refermentacji piw dolnej fermentacji.
    Czy te piwa po butelkowaniu należy wstawić na kilka dni w ciepełko, czy nagazują się w butelkach podczas leżakowania?
    Otworzyłem dzisiaj butelkę po dwutygodniowym leżakowaniu w temperaturze ok 12°C (myślę, że nawet zbyt wysokiej) a tutaj gazu malutko!!
    Logicznym wydaje się, że albo zbyt niska temperatura, albo zbyt krótko czeka.

    Co Wy na to?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Albo zbyt mało cukru do refermentacji.

    Nie ma żadnego znaczenia, czy refermentuje się dolne czy górne piwa. Niewłaściwa temperatura może zwolnić lub zatrzymać fermentację, ostateczna ilość gazu w butelce zależy jednak głównie od ilości cukrów fermentowalnych w piwie, zarówno tych niedofermentowanych w czasie leżakowania, jak i tych dodanych.

    Comment

    • Maciucha67
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 128

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
      Albo zbyt mało cukru do refermentacji.
      No właśnie wydaje mi się, że cukru dałem odpowiednią ilość - 8g glukozy/1l (3,5BLG). Daję tyle do piw górnej fermentacji i nigdy nie miałem problemu z nagazowaniem.
      Nie znalazłem też nigdzie, żeby piwa dolnej fermentacji wymagały większej ilości cukru.

      Będę chyba musiał dłużej poczekać.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Nie wymagają, tylko drożdże dolne wolniej fermentują. Ja bym dał na tydzień - dwa do temp. pokojowej, a potem dopiero schował w chłód.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          1 msc to minimum, 3msc to norma.

          kolego, było o tym setki razy na forum.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          Przetwarzanie...
          X