problem z fermentacją burzliwą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fotopa
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 6

    problem z fermentacją burzliwą

    Witam szanownych kolegów i być moze koleżanki

    W niedzielę wieczorem zrobiłem pierwszy krok ku piwu własnej roboty (z brewkitu, Coopers Lager). Jednak mam mały problem. Piwo nie "pracuje", tzn. woda w rurce fermentacyjnej jak do dziś nie bombelkuje.

    Kiedy powinny pojawić się takie objawy fermentacji?

    Drożdże dodałem w temperaturze 23,5 stopnia, obecnie balon ma 25 stopni.

    Mam czym się martwic? Jeżeli tak, to jak ratowac piwo!?
  • walec
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.02
    • 193

    #2
    Sprawdzałeś BLG? To podstawa żeby sprawdzić czy coś się dzieje... Pianę jakąś widać?

    Comment

    • fotopa
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.01
      • 6

      #3
      Winomierz wskazuje 4. Jest lekka piana, ok. pół centymetra, może trochę więcej. Od niedzieli, kiedy robiłem nastaw, nie zaglądałem do fermentatora i przez ten brak bąbelków martwiłem się, że fermentacja wogle się nie zaczęła.

      Rozumiem, że wynik 4 może wskazywać, że fermentacja jest w trakcie? Wszystko jest w porządku?

      Temperatura, jaka teraz ma mój nastaw to 25 stopni. Zostawić tam, gdzie stoi, czy wynieść w ciut chłodniejsze miejsce?

      Dzięki za pomoc
      Pozdrawiam domowych piwoszy

      Comment

      • dreads
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2009.09
        • 520

        #4
        Kolejny argument, żeby zabraniać młodym piwowarom stosowania rurki fermentacyjnej

        Inna sprawa, że jak zadałeś drożdże w niedzielę, to już Ci do 4 Blg zeszło od jakiego ekstraktu startowałeś? Albo puchę za bardzo rozcieńczyłeś, albo rzeczywiście trochę za ciepło masz. Nie zrażaj się jednak, będzie dobrze!

        Comment

        • genjuro
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.07
          • 70

          #5
          Pytanie jakie drożdże były w tym zestawie. Kolega wspomniał o lagerze więc pewnie dolniaki były, a że była wysoka temperatura fermentacji to i szybko zeszło.

          Comment

          • walec
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.02
            • 193

            #6
            Cooper's lager to był mój pierwszy zestaw, od niego zacząłem przygodę z warzeniem. Z tego co pamiętam to w instrukcji do drożdży było o temperaturze powyżej 20 stopni. Podobnie przy następnym, tj. Cooper's pils.
            Albo to są górniaki, albo żeby nie stresować początkujących zalecają po prostu puścić dolniaki w cieple.
            Mi oba nastawy zeszły z jakichś 12 do 3 Blg w 2-3 dni, więc to co opisuje kolega nie szokuje.
            Poczekałbym jeszcze jeden dzień i jak nie zejdzie poniżej obecnych 4 to na cichą (jeśli planujesz).

            Comment

            • Gabe
              Porucznik Browarny Tester
              • 2010.03
              • 405

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika genjuro Wyświetlenie odpowiedzi
              Pytanie jakie drożdże były w tym zestawie. Kolega wspomniał o lagerze więc pewnie dolniaki były, a że była wysoka temperatura fermentacji to i szybko zeszło.
              W brewkitach AFAIK dają tylko drożdże górnej fermentacji, niezależnie od stylu nabazgranego na puszce

              I tak jak napisał przedspiszca, drożdże prawdopodobnie szybko przerobiły większość pożywienia. Polecam przetrzymanie piwa w fermentorze przynajmniej 7dni i wtedy zmierzenie blg.

              I myślę, że nie brak rurki początkujących uratuje, a więcej cierpliwości; tu nie browar przemysłowy, w amatorskich piwo się robi miesiącami, a nie w dwa tygodnie

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi
                I myślę, że nie brak rurki początkujących uratuje, a więcej cierpliwości; tu nie browar przemysłowy, w amatorskich piwo się robi miesiącami, a nie w dwa tygodnie
                Ototototo. Jak się chce mieć piwo "siłami natury", to natury nie należy popędzać, a cierpliwość zostanie wynagrodzona (o ile natura nie zaszaleje ).
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • fotopa
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.01
                  • 6

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads Wyświetlenie odpowiedzi
                  Kolejny argument, żeby zabraniać młodym piwowarom stosowania rurki fermentacyjnej
                  Wybacz, że nie osiągnąłem jeszcze takiego poziomu mistrzostwa jak ty, ale jako że to mój pierwszy raz, robiłem jak w instrukcji. I tam napisali, że jak skończy bomblować, to najprawdopodobniej skończyła się fermentacja burzliwa. A że u mnie nie bomblowało, to martwiłem się, że wogle nie fermentuje.

                  Zaczekam jeszcze 3 dni, zmierzę BLG i ładuje w butelki

                  W instrukcji Coopers Lager było, żeby trzymac w przedziale 21-27 stopni. Wy stawiacie fermentator w mniejszej temperaturze?

                  Możecie polecić jakąś internetową lekturę dla podszkolenia wiedzy?? Przy następnych nastawach nie będę zadawał głupich pytań, a pewnie i piwko wyjedzie lepsze

                  Dzięki za odpowiedzi i poświęcony czas.

                  Comment

                  • fotopa
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.01
                    • 6

                    #10
                    Sorry mała poprawka, zalecana temaperatura to 18-24:/

                    lepiej trzymać się tej dolnej?

                    Comment

                    • fotopa
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.01
                      • 6

                      #11
                      A i ostatnia sprawa - jaki ekstrakt słodowy polecacie zamiast cukru?

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fotopa Wyświetlenie odpowiedzi
                        Wybacz, że nie osiągnąłem jeszcze takiego poziomu mistrzostwa jak ty, ale jako że to mój pierwszy raz, robiłem jak w instrukcji. I tam napisali, że jak skończy bomblować, to najprawdopodobniej skończyła się fermentacja burzliwa. A że u mnie nie bomblowało, to martwiłem się, że wogle nie fermentuje.
                        jak robisz według instrukcji to po co się pytasz na forum?

                        Instrukcje umiałeś przeczytać a kilka ostatnich wątków już nie?
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Instrukcje dołączane przez producenta (a właściwie przez dystrybutora polskiego = Biowin) do Coopersa pozostawiają wiele do życzenia, delikatnie mówiąc
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • fotopa
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.01
                            • 6

                            #14
                            Tylko skąd taki laik jak ja, może o tym wiedziec?

                            Comment

                            • Gabe
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2010.03
                              • 405

                              #15
                              Każdy kiedyś był początkującym. Ja na przykład przed nastawieniem pierwszego piwa (decyzją o zaczęciu romansu z piwem domowym) ze trzy miesiące czytałem o wszystkim, co niekoniecznie uczyniło mnie mądrzejszym (a nawet wprost przeciwnie, zdrowo namieszało w głowie :]), ale za to wiedziałem czego szukać w razie wątpliwości.

                              Seta ma w sygnaturce, a w kołysce piwowarskiej jest AFAIR przyklejonym tematem i FAQ i wykaz przydatnych tematów. Abecadło brewkitowe masz tutaj baardzo przystępnie napisane.

                              No i uzupełnij profil (brodacz prawy górny róg), jest to bardzo mile widziane, a może się jeszcze okazać, że za miedzą masz kogoś bardziej doświadczonego, który może ci pomóc.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X