problem z fermentacją burzliwą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dreads
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.09
    • 520

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fotopa Wyświetlenie odpowiedzi
    Tylko skąd taki laik jak ja, może o tym wiedziec?
    z browar.bizu
    i nie obrażaj się, poza tym wcale nie osiągnąłem mistrzostwa. Jest coś takiego jak FAQ piwowarski na tej stronie, dyskusja do niego podpięta oraz przewodnik po browarnictwie amatorskim z najważniejszymi wątkami dotyczącymi piwowarstwa domowego - wystarczyło poczytać. Są osoby, które się namęczyły (zdrowie Sety) tworząc je - przede wszystkim dla początkujących. Warto się wysilić i wpisać parę haseł w wyszukiwarkę zamiast po raz tysięczny zadawać to samo pytanie. Trochę pobędziesz na forum, to zobaczysz, że bulkająca rurka to największa zmora tej strony

    pozdrawiam

    Comment

    • Chmielo
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.01
      • 128

      #17
      Spokojnie, nie ma powodów do paniki. Moje pierwsze piwa z gotowców też nie bulgotały. Widac było tylko wybrzuszoną pokrywę fermentatora i różnicę poziomów wody w rurce. Dopiero piwa z ekstraktów i zacierane pokazały w rurce na co je stać. Następnym razem przed zadaniem drożdży zmierz Blg. To jest lepszy sposób niż bąbelki w rurce.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chmielo Wyświetlenie odpowiedzi
        Spokojnie, nie ma powodów do paniki. Moje pierwsze piwa z gotowców też nie bulgotały. Widac było tylko wybrzuszoną pokrywę fermentatora i różnicę poziomów wody w rurce. Dopiero piwa z ekstraktów i zacierane pokazały w rurce na co je stać. Następnym razem przed zadaniem drożdży zmierz Blg. To jest lepszy sposób niż bąbelki w rurce.
        Dlaczego piwa zacierane bulgotają a z gotowców nie ?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Chmielo
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.01
          • 128

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          Dlaczego piwa zacierane bulgotają a z gotowców nie ?
          Nie wiem. nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Dla mnie było ważne, że drożdże pracują i Blg spada, a więc nie ma się czym przejmować. Prawdopodobnie przy pierwszej warce miałem niezbyt szczelnie zamkniętą pokrywę i część gazu ulatniała się przez jakąś szparkę.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads Wyświetlenie odpowiedzi
            bulkająca rurka to największa zmora tej strony
            Nie zgadzam się - większą zmorą jest NIE bulkająca rurka
            Rurki na śmietnik - ballingometr w garść!

            Jak nie ma rurki to nic nie bulka i wiadomo, że trzeba zmierzyć blg, a nie czekać na bulkanie

            Drożdże przeżerają brewkity nawet w ciągu jednej doby, zwłaszcza te z dodatkiem cukru jako dopełniaczem i czasem piwowar prześpi bulkanie. Albo drożdże pracują po cichutku nikomu nic nie mówiąc i efekt taki sam - nie bulka...
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #21
              Bulkająca rurka to już staroć, teraz im nie bombluje.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie zgadzam się - większą zmorą jest NIE bulkająca rurka
                Rurki na śmietnik - ballingometr w garść!

                Jak nie ma rurki to nic nie bulka i wiadomo, że trzeba zmierzyć blg, a nie czekać na bulkanie

                Drożdże przeżerają brewkity nawet w ciągu jednej doby, zwłaszcza te z dodatkiem cukru jako dopełniaczem i czasem piwowar prześpi bulkanie. Albo drożdże pracują po cichutku nikomu nic nie mówiąc i efekt taki sam - nie bulka...
                Za sprzedaż takich rurek pod sąd
                ps mam 3 schowane i ostrzegam że nie zawaham się ich użyć
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Bulkająca rurka to już staroć, teraz im nie bombluje.
                  To dobrze, bo bomblowanie to przepowiednia późniejszych bomb, czyli granatów

                  Tak często to słowo występuje, że w pewnym momencie zaczęłam się zastanawiać, czy słowo "bąbel" zostało zunifikowane z "bombą" w języku polskim, ale podobno nie

                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    ... większą zmorą jest NIE bulkająca rurka...
                    A największą zmorą jest FCJP - niebulkająca. "Nie" z przymiotnikami piszemy razem, np. "niebieski".

                    A tak poważnie u większości nowych adeptów sztuki piwowarskiej widać całkowity brak nawyku samodzielnego myślenia i rozwiązywania problemów.
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fotopa Wyświetlenie odpowiedzi
                    Winomierz wskazuje 4. Jest lekka piana, ok. pół centymetra, może trochę więcej...
                    Ta piana to niby z czego jest?

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                      A największą zmorą jest FCJP - niebulkająca. "Nie" z przymiotnikami piszemy razem, np. "niebieski".

                      A tak poważnie u większości nowych adeptów sztuki piwowarskiej widać całkowity brak nawyku samodzielnego myślenia i rozwiązywania problemów.
                      To jest efekt obecnego systemu edukacyjnego.

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23931

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                        A największą zmorą jest FCJP - niebulkająca. "Nie" z przymiotnikami piszemy razem, np. "niebieski".

                        A tak poważnie u większości nowych adeptów sztuki piwowarskiej widać całkowity brak nawyku samodzielnego myślenia i rozwiązywania problemów.

                        Ta piana to niby z czego jest?
                        Najlepsze jest to, że bulkający nie jest przymiotnikiem, chyba że na tej samej zasadzie jest "bieski"
                        Last edited by ART; 2011-01-06, 14:05.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X