problem z fermentacją burzliwą

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dreads
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.09
    • 520

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fotopa
    Tylko skąd taki laik jak ja, może o tym wiedziec?
    z browar.bizu
    i nie obrażaj się, poza tym wcale nie osiągnąłem mistrzostwa. Jest coś takiego jak FAQ piwowarski na tej stronie, dyskusja do niego podpięta oraz przewodnik po browarnictwie amatorskim z najważniejszymi wątkami dotyczącymi piwowarstwa domowego - wystarczyło poczytać. Są osoby, które się namęczyły (zdrowie Sety) tworząc je - przede wszystkim dla początkujących. Warto się wysilić i wpisać parę haseł w wyszukiwarkę zamiast po raz tysięczny zadawać to samo pytanie. Trochę pobędziesz na forum, to zobaczysz, że bulkająca rurka to największa zmora tej strony

    pozdrawiam

    Comment

    • Chmielo
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.01
      • 128

      #17
      Spokojnie, nie ma powodów do paniki. Moje pierwsze piwa z gotowców też nie bulgotały. Widac było tylko wybrzuszoną pokrywę fermentatora i różnicę poziomów wody w rurce. Dopiero piwa z ekstraktów i zacierane pokazały w rurce na co je stać. Następnym razem przed zadaniem drożdży zmierz Blg. To jest lepszy sposób niż bąbelki w rurce.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10806

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chmielo
        Spokojnie, nie ma powodów do paniki. Moje pierwsze piwa z gotowców też nie bulgotały. Widac było tylko wybrzuszoną pokrywę fermentatora i różnicę poziomów wody w rurce. Dopiero piwa z ekstraktów i zacierane pokazały w rurce na co je stać. Następnym razem przed zadaniem drożdży zmierz Blg. To jest lepszy sposób niż bąbelki w rurce.
        Dlaczego piwa zacierane bulgotają a z gotowców nie ?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Chmielo
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.01
          • 128

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          Dlaczego piwa zacierane bulgotają a z gotowców nie ?
          Nie wiem. nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Dla mnie było ważne, że drożdże pracują i Blg spada, a więc nie ma się czym przejmować. Prawdopodobnie przy pierwszej warce miałem niezbyt szczelnie zamkniętą pokrywę i część gazu ulatniała się przez jakąś szparkę.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads
            bulkająca rurka to największa zmora tej strony
            Nie zgadzam się - większą zmorą jest NIE bulkająca rurka
            Rurki na śmietnik - ballingometr w garść!

            Jak nie ma rurki to nic nie bulka i wiadomo, że trzeba zmierzyć blg, a nie czekać na bulkanie

            Drożdże przeżerają brewkity nawet w ciągu jednej doby, zwłaszcza te z dodatkiem cukru jako dopełniaczem i czasem piwowar prześpi bulkanie. Albo drożdże pracują po cichutku nikomu nic nie mówiąc i efekt taki sam - nie bulka...
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #21
              Bulkająca rurka to już staroć, teraz im nie bombluje.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10806

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Nie zgadzam się - większą zmorą jest NIE bulkająca rurka
                Rurki na śmietnik - ballingometr w garść!

                Jak nie ma rurki to nic nie bulka i wiadomo, że trzeba zmierzyć blg, a nie czekać na bulkanie

                Drożdże przeżerają brewkity nawet w ciągu jednej doby, zwłaszcza te z dodatkiem cukru jako dopełniaczem i czasem piwowar prześpi bulkanie. Albo drożdże pracują po cichutku nikomu nic nie mówiąc i efekt taki sam - nie bulka...
                Za sprzedaż takich rurek pod sąd
                ps mam 3 schowane i ostrzegam że nie zawaham się ich użyć
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                  Bulkająca rurka to już staroć, teraz im nie bombluje.
                  To dobrze, bo bomblowanie to przepowiednia późniejszych bomb, czyli granatów

                  Tak często to słowo występuje, że w pewnym momencie zaczęłam się zastanawiać, czy słowo "bąbel" zostało zunifikowane z "bombą" w języku polskim, ale podobno nie

                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    ... większą zmorą jest NIE bulkająca rurka...
                    A największą zmorą jest FCJP - niebulkająca. "Nie" z przymiotnikami piszemy razem, np. "niebieski".

                    A tak poważnie u większości nowych adeptów sztuki piwowarskiej widać całkowity brak nawyku samodzielnego myślenia i rozwiązywania problemów.
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fotopa
                    Winomierz wskazuje 4. Jest lekka piana, ok. pół centymetra, może trochę więcej...
                    Ta piana to niby z czego jest?

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                      A największą zmorą jest FCJP - niebulkająca. "Nie" z przymiotnikami piszemy razem, np. "niebieski".

                      A tak poważnie u większości nowych adeptów sztuki piwowarskiej widać całkowity brak nawyku samodzielnego myślenia i rozwiązywania problemów.
                      To jest efekt obecnego systemu edukacyjnego.

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 24057

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                        A największą zmorą jest FCJP - niebulkająca. "Nie" z przymiotnikami piszemy razem, np. "niebieski".

                        A tak poważnie u większości nowych adeptów sztuki piwowarskiej widać całkowity brak nawyku samodzielnego myślenia i rozwiązywania problemów.

                        Ta piana to niby z czego jest?
                        Najlepsze jest to, że bulkający nie jest przymiotnikiem, chyba że na tej samej zasadzie jest "bieski"
                        Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-01-06, 15:05.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • krzysztoft
                          fermentacja burzliwa czy zakażenie?
                          krzysztoft
                          Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
                          2019-04-01, 01:18
                        • Kamil97
                          Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                          Kamil97
                          Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                          W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                          2023-04-05, 17:59
                        • SielskieWzgorze
                          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                          SielskieWzgorze
                          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                          ...
                          2024-02-19, 10:28
                        • Grbuy
                          Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                          Grbuy
                          Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                          2023-11-30, 21:57
                        • woosaa
                          Przyspieszona cicha
                          woosaa
                          Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                          2025-01-09, 17:18
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...