Na początku witam wszystkich serdecznie.
Składam właśnie mój pierwszy zestaw do robienia piwa i czytam troszkę to forum i nasunęło mi się kilka pytań.
Pierwsze dwa przy składaniu.
1.Rurka fermentacyjna: Czy ta rurka powinna mieć u góry korek czy ma być otwarta ?
2.Winomierz: Przy otwieraniu z rurki szklanej wypadło mi coś co przypomina "koralik" czy to coś istotnego co powinno być w tej rurce czy coś się przez przypadek zaplątało ?
Kolejne przy czytaniu forum.
1.W książce która była załączona do zestawu drugą fermentację zaleca się robić w butelkach a tutaj wyczytałem, że ludzie preferują drugi "fermentownik", więc mam prośbę jak by mi ktoś nakreślił krótko wady i zalety i czy musi być drugi czy np. mogę przelać piwo po pierwszej fermentacji do jakiegoś wiadra wymyć "fermentownik" i wlać z powrotem ?
A może jednak lepiej w butelkach ?
Zdaję sobie sprawę, że pytania lamerskie ale proszę o wyrozumiałość właśnie robię swoje pierwsze piwo w życiu.
Pozdrawiam
Michał
Składam właśnie mój pierwszy zestaw do robienia piwa i czytam troszkę to forum i nasunęło mi się kilka pytań.
Pierwsze dwa przy składaniu.
1.Rurka fermentacyjna: Czy ta rurka powinna mieć u góry korek czy ma być otwarta ?
2.Winomierz: Przy otwieraniu z rurki szklanej wypadło mi coś co przypomina "koralik" czy to coś istotnego co powinno być w tej rurce czy coś się przez przypadek zaplątało ?
Kolejne przy czytaniu forum.
1.W książce która była załączona do zestawu drugą fermentację zaleca się robić w butelkach a tutaj wyczytałem, że ludzie preferują drugi "fermentownik", więc mam prośbę jak by mi ktoś nakreślił krótko wady i zalety i czy musi być drugi czy np. mogę przelać piwo po pierwszej fermentacji do jakiegoś wiadra wymyć "fermentownik" i wlać z powrotem ?
A może jednak lepiej w butelkach ?
Zdaję sobie sprawę, że pytania lamerskie ale proszę o wyrozumiałość właśnie robię swoje pierwsze piwo w życiu.
Pozdrawiam
Michał
Comment