Kilka pytań przy składaniu zestawu i robieniu pierwszego piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Tifosi
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.01
    • 7

    Kilka pytań przy składaniu zestawu i robieniu pierwszego piwa

    Na początku witam wszystkich serdecznie.

    Składam właśnie mój pierwszy zestaw do robienia piwa i czytam troszkę to forum i nasunęło mi się kilka pytań.
    Pierwsze dwa przy składaniu.

    1.Rurka fermentacyjna: Czy ta rurka powinna mieć u góry korek czy ma być otwarta ?

    2.Winomierz: Przy otwieraniu z rurki szklanej wypadło mi coś co przypomina "koralik" czy to coś istotnego co powinno być w tej rurce czy coś się przez przypadek zaplątało ?

    Kolejne przy czytaniu forum.

    1.W książce która była załączona do zestawu drugą fermentację zaleca się robić w butelkach a tutaj wyczytałem, że ludzie preferują drugi "fermentownik", więc mam prośbę jak by mi ktoś nakreślił krótko wady i zalety i czy musi być drugi czy np. mogę przelać piwo po pierwszej fermentacji do jakiegoś wiadra wymyć "fermentownik" i wlać z powrotem ?
    A może jednak lepiej w butelkach ?

    Zdaję sobie sprawę, że pytania lamerskie ale proszę o wyrozumiałość właśnie robię swoje pierwsze piwo w życiu.

    Pozdrawiam
    Michał
  • sztetke
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 355

    #2
    wypierz te rurki fermentacyjne bo ci spać nie dadzą,bulka czy nie bulka,ile bulka i jak często itp.

    Comment

    • Rycho_128
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.03
      • 1054

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tifosi Wyświetlenie odpowiedzi
      drugą fermentację zaleca się robić w butelkach a tutaj wyczytałem, że ludzie preferują drugi "fermentownik"
      Nie warzę piwa, więc w praktyce jestem kompletnie zielony, ale naprawdę na forum jak się tylko troszkę poczyta, to wzystko jest. Z tego co ja wiem, nie ma czegoś takiego, jak "druga fermentacja", jest za to "fermentacja burzliwa", a następnie "cicha". Obie przeprowadza się w fermentorach. W butelkach natomiast jest "refermermentacja", która nagazowuje piwo. Ci, co warzą, do refermentacji dodają w opdpowiedniej proporcji np. glukozę.
      Miałem się nie wymądrzać w temacie, który mnie w zasadzie nie dotyczy, ale powiem tyle, że trochę czytam, jak forumowicze warzą piwo i chcąc nie chcąc jakaś wiedza się układa na ten temat.
      Gdański Browar WaRy
      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Dobrze, Rychu napisałeś. A rurkę do dziury w ziemi i zakopać głęboko
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Tifosi
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.01
          • 7

          #5
          Czytając książkę Ewy Kwapisz "Wyrób Wina i Piwa Domowego, dowiedziałem się, że pierwsza fermentacja inaczej zwana burzliwa lub główna przebiega od 5-7 dni w fermentatorze, druga fermentacja zwana również cichą, odbywa się w butelkach.
          Więc teraz już mam całkiem mętlik w głowie...
          Robicie fermentację 3 razy czy o co chodzi ?
          Proszę wyjaśnić mi to jaśniej.

          Comment

          • leona
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.07
            • 5853

            #6
            Zapytaj Ewy Kwapisz a jak nie to kup piwo albo dwa i przez noc przeczytaj informacje na forum i dopiero wtedy dojdziesz do sławetnego "wiem, że nic nie wiem".

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tifosi Wyświetlenie odpowiedzi
              Proszę wyjaśnić mi to jaśniej.
              Tą ksiązkę wywal. Poczytaj przez tydzień forum, gdy za tydzień coś będzie niejasne pytaj.

              Na forum jest opisane wszystko po 78 razy.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #8
                Ta pani to zrobiła chociaż jedno piwo?

                Najpierw piwo fermentuje. Potem się klaruje/leżakuje/dofermentowuje na cichej. Potem się je rozlewa w butelki albo do kegów, gdzie się nagazowuje i dojrzewa.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • Tifosi
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.01
                  • 7

                  #9
                  A czy ktoś będzie uprzemy napisać mi krok po kroku co mam robić bo właśnie gotuje brzeczkę w garnku i zaraz będę wlewał do fermentatora (brzeczka z coopersa)
                  Jak widać nie mam czasu na czytanie przez tydzień forum.

                  Comment

                  • zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

                    #10
                    Było czytać przed zaczęciem roboty.

                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                    Comment

                    • Tifosi
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2011.01
                      • 7

                      #11
                      Ostatnie pytanie jak kupiłem wodę mineralną nie gazowaną w baniakach to muszę ją gotować i studzić czy mogę wlać do brzeczki prosto z butelki ?

                      Comment

                      • TomX
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.09
                        • 1035

                        #12
                        1. lej z butli
                        2. czytaj
                        3. czytaj
                        4. czytaj
                        5. czytaj
                        6. czytaj
                        7. czytaj
                        8. czytaj
                        9. czytaj
                        10. czytaj

                        Comment

                        • Tifosi
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2011.01
                          • 7

                          #13
                          Dzięki wszystkim za porady i pomoc jak się zrobi to opiszę wszystkim wrażenia w odpowiednim dziale, temat można zamknąć i wywalić.
                          Pozdrawiam
                          Michał

                          Comment

                          • Chmielo
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2007.01
                            • 128

                            #14
                            1. Po zagotowaniu brzeczki musisz ją schłodzić i zaszczepić drożdżami.
                            2. Po ustaniu fermentacji burzliwej przelej ją do drugiego fermentatora na fermentację cichą.
                            3. Po zakończeniu fermentacji cichej dodaj surowca do refermentacji i butelkuj.
                            4. Uzbroj się w cierpliwość i czekaj aż piwo dojrzeje.
                            5.CZYTAJ!!!

                            Comment

                            • Tifosi
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2011.01
                              • 7

                              #15
                              Chmielo dzięki za szczegółową odpowiedź
                              Jednak przy twoim sposobie masowa mi się jeszcze kilka pytań
                              Po pierwsze nie mam drugiego fermentatora wiec pytanko czy można piwko po fermentscji buzliwej zlać do wiadra i umyć fermentator i napełnić ponownie
                              Jeżeli tak to jak dokładnie zrobić ta cichą fermentacje ile cukru na 23 l jak długo i jakie temperatury
                              Pozdrawiam
                              Michal

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X