Kilka pytań przy składaniu zestawu i robieniu pierwszego piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

    #16
    Kolego Tifosi. Na tym forum mamy pewne zasady i należy do nich:
    - wypełnienie profilu; taki brodacz na górze po prawej stronie,
    - stosowanie się do reguł języka polskiego, czyli ortografii,
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tifasi
    fermentscji buzliwej
    interpunkcji i używania polskich liter,
    - najpierw przeczytać o sposobach warzenia i technologii, a dopiero potem pytać. Pytania o podstawy zadane na tym forum już kilkadziesiąt razy świadczą, że nie zadałeś sobie trudu przeczytania zbyt wielu wątków,
    - to plastikowe wiadro nazywa się fermentor, a nie fermentator.
    Jeszcze raz postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania:
    1. jak nie masz drugiego fermentora (radzę szybko dokupić) po burzliwej zdekantuj piwo do garnka w którym gotujesz brzeczkę. Musisz go jednak dokładnie zdezynfekować, bo zielone piwo jest dość podatne na zakażenia. Garnek jest emaliowany, przez to bezpieczniejszy mikrobiologicznie niż wiadro. Opróżniony fermentor umyj i zdezynfekuj przed ponownym zalaniem piwem.
    2. Cukru nie masz dodawać do cichej fermentacji. To leżakowanie ma służyć częściowemu opadnięciu pozostałych drożdży, dofermentowaniu piwa i pewnym przemianom jakie w nim zachodzą. Temperatura leżakowania zwykle jest niższa niż fermentacji, ale nie napisałeś ani słowa jakie piwo uwarzyłeś i jakich użyłeś drożdży, więc o temperaturze trudno coś powiedzieć.
    3. Chmielo pisał o dodatku cukru do refermentacji, która odbywa się w butelkach. Ile cukru, to zależy od stylu piwa i stopnia nagazowania jaki chce się osiągnąć. Zwykle od 4-8g cukru na 1l. piwa. Cukier można odmierzyć do każdej butelki podczas rozlewu, ale precyzyjniej jest zdekantować piwo do drugiego (zdezynfekowanego!) pojemnika i wiedząc dokładnie ile jest litrów tego piwa, dodać odpowiednią ilość syropu cukrowego i dopiero potem rozlewać w butelki. Ten cukier jest potrzebny do wznowienia fermentacji w butelce, aby piwo wysyciło się dwutlenkiem węgla.

    Comment

    • Tifosi
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.01
      • 7

      #17
      Przepraszam za brak polskich znaków w ostatnim poście ale pisałem na szybko z iPhona a tam z tym różnie bywa.
      Ja rozumiem, że trzeba szukać i czytać sam prowadzę swoje forum w innej tematyce ale tutaj sytuacja wymknęła mi się troszkę z pod kontroli, miałem zestaw i książkę i myślałem że pójdzie łatwo, okazało się jednak w trakcie, że wyszły pewne wątpliwości które tutaj się pogłębiły zamiast się szybko wyjaśnić, jak sobie błędnie założyłem, za to też przepraszam.
      Naprawdę rozumiem wasze zniecierpliwienie bo pewnie co chwile pojawia się podobny nowicjusz chcący szybko i już.

      Dziękuję jeszcze raz za wszystkie rady i za cierpliwość i proszę o dalsze zrozumienie, obiecuję, że postaram się przeczytać jak najwięcej i jak najmniej pytać.
      Mam nadzieję, że kiedyś pomogę innym zwalniając niejako z tego obowiązku tych co pomogli mi.

      wogosz wielkie dzięki, napisz mi jeszcze tylko proszę ile dni ta cicha fermentacja ma trwać i ile potem w butelkach i będę już chyba na temat swojego pierwszego piwa wszystko wiedział.

      Pozdrawiam
      Michał
      Last edited by Tifosi; 2011-01-08, 07:38.

      Comment

      • Chmielo
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.01
        • 128

        #18
        1. Ja jednak jestem zwolennikiem nazwy fermentator. Tłumaczę sobie to tym, że w tym pojemniku zachodzi fermentacja, nie ferment, jednak mogę być w błędzie (co do nazwy - nie zachodzącego procesu).

        2. Nie pisałem o dodatku cukru do butelek, ale środka do refermentacji. Niech sobie kolega Tifosi dodaje wg własnego wyboru - cukier, glukozę czy suchy ekstrakt.

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TIFOSIifosi
          napisz mi jeszcze tylko proszę ile dni ta cicha fermentacja ma trwać i ile potem w butelkach i będę już chyba na temat swojego pierwszego piwa wszystko wiedział.
          Minimum tydzień, ale nie napisałeś jakie piwo robisz, więc trudno mi coś doradzić. Ja zrobiłem już 98 warek, ale nadal twierdzę, że niewiele wiem. Musisz zacząć więcej warzyć, to zyskasz wiele doświadczeń. Powodzenia,
          Wogosz

          Comment

          Przetwarzanie...
          X