Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
Wyświetlenie odpowiedzi
Jakie piwo mozna nazwać czeskim pilsem
Collapse
X
-
Jakie piwo mozna nazwać czeskim pilsem
Tagi: brak
-
-
Budweiser nie jest pilsem. To jest Czech Lager, czyli po naszemu jasne pełne. Nigdy nie aspirowali i nie aspirują do bycia pilsem.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziBudweiser nie jest pilsem. To jest Czech Lager.
Jeśli chciałbyś w domu uwarzyć najlepszego, jakiego potrafisz czech-lagera, to co byś zmienił w stosunku do pilsa?
Trzeba też napisać na ratebeer, żeby bzdur nie wypisywali:
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziBudweiser z tych wielkich czeskich piw jest chyba jeszcze najsmaczniejszy. PU z kranu też bywa niezły, ale powtarzam Staropramen, Radegast czy właśnie Gambacz to są dla mnie synonimy tandety i degrengolady czeskiego piwowarstwa. Tylko czy jeszcze czeskiego?
Z Paulanerem to sprawa wygląda tak, na tle Żywca, Lecha, Staropramena itd. to wyróżnia się pozytywnie, ale już na tle innych browarów bawarskich, to nie za bardzo.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czik Wyświetlenie odpowiedziAle jak wziąć pod uwagę stosunek ilości produkowanego piwa do jego jakości, to według mnie wypada bardzo pozytywnie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziA mógłbyś mi wyjaśnić różnicę? Jaka jest definicja czech-lagera? Rozumiem, że lager to taki pils z kukurydzą?
Jeśli chciałbyś w domu uwarzyć najlepszego, jakiego potrafisz czech-lagera, to co byś zmienił w stosunku do pilsa?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
I co z tego że stoi jak byk? Na etykiecie amerykańskiego Buda stoi jak byk "King of beers". BJCP także podaje Budejovickiego Budvara jako przedstawiciela stylu bohemian pilsner. A opierając się wyłącznie na nazwach piw opisanych na forum to wychodzi na to, że pilsy w Czechach warzą zaledwie trzy browary: Jihlava, Plzeňský Prazdroj i Velkě Březno. Cała reszta to svetle lezaki. Faktycznie tak jest? No i czym faktycznie różni się bohemian pilsner od svetly lezak, czy to tylko kwestia użytej nazwy??
I zerknij tu: http://browar.biz/forum/showthread.php?t=21939 Niby lezak a mówią, że smakuje jak pils. Ki diaboł?Last edited by Mason; 2011-01-05, 16:47.JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziA mógłbyś mi wyjaśnić różnicę? Jaka jest definicja czech-lagera? Rozumiem, że lager to taki pils z kukurydzą?
Jeśli chciałbyś w domu uwarzyć najlepszego, jakiego potrafisz czech-lagera, to co byś zmienił w stosunku do pilsa?
Czy wg Ciebie każde czeskie jasne piwo to pilsner?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziTrzeba też napisać na ratebeer, żeby bzdur nie wypisywali:
http://www.ratebeer.com/beer/budweis...hvar-12o/1316/
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziCzy wg Ciebie każde czeskie jasne piwo to pilsner?
Generalizując lagery o ekstrakcie 11-13 blg powinny być albo pilsami niemieckimi albo czeskimi. Jeśli chcą być "rasowe". Oczywiście Ediemu to się nie uda, ale Budweiser to (był) klasyk.
Jacer: Piszą "lager" na etykiecie, bo pils w Czechach kojarzy z PU, a to przecież znienawidzony wróg...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziStylowym pilsem na pewno nie każde, ale nigdy nie słyszałem o gatunku "czech lager".
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziGeneralizując lagery o ekstrakcie 11-13 blg powinny być albo pilsami niemieckimi albo czeskimi. Jeśli chcą być "rasowe".
Co to znaczy, że powinny być. A jeśli nie są, to co? Znikniesz je? Czy będziesz oceniał jako nieudane pilsy niemieckie lub czeskie?
Jak jestem wielkim entuzjastą BJCP i ich klasyfikacji stylów, to nie przyszło by mi do głowy tak kurczowo się ich trzymać. No ale załóżmy na chwilę, że BJCP sklasyfikowało absolutnie wszystkie style piwne na świecie. Otóż informuję Cię Seta, że oprócz wspomnianych pilsów niemieckiego i czeskiego, są jeszcze następujące style jasnych piw dolnej fermentacji o ekstrakcie, który zaiwera te 11-13blg:
- lite american lager,
- standard american lager,
- premium american lager,
- munich helles,
- dortmunder export.
Dlaczegóż to amerykański browar może uwarzyć czeskiego pilsa, a czeski nie mógłby uwarzyć standard american lagera?
Oczywiście nabijam się, ale z faktu, że BJCP nie wyodrębniło stylu standard czech lager, nie wynika jeszcze, że Budweiser "powinien być" pilsem czeskim lub niemieckim.
Comment
-
-
Nie jestem entuzjastą BJCP. Wiesz to. Dla mnie lager i pils to właściwie synonimy. Lagerem czasami nazywa się wszystko, co jest dolnej fermentacji, ale nie bardzo mi pasuje to określenie do grodziskiego lub portera.
Jeśli mamy czeskiego pilsa i czeskiego lagera, to podobnie z niemieckimi? A jak w innych krajach?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzioprócz wspomnianych pilsów niemieckiego i czeskiego, są jeszcze następujące style jasnych piw dolnej fermentacji o ekstrakcie, który zaiwera te 11-13blg:
- lite american lager"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziLagerem czasami nazywa się wszystko, co jest dolnej fermentacji, ale nie bardzo mi pasuje to określenie do grodziskiego lub portera.
Jeśli mamy czeskiego pilsa i czeskiego lagera, to podobnie z niemieckimi? A jak w innych krajach?
Lager to jest wszystko co jest dolnofermentacyjne łącznie z Koźlakami, Porterami, Marcowymi, Monachijskimi, tmavymi, polotmavymi itd.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziNie jestem entuzjastą BJCP. Wiesz to. Dla mnie lager i pils to właściwie synonimy. Lagerem czasami nazywa się wszystko, co jest dolnej fermentacji, ale nie bardzo mi pasuje to określenie do grodziskiego lub portera.
Jeśli mamy czeskiego pilsa i czeskiego lagera, to podobnie z niemieckimi? A jak w innych krajach?
Jak możesz pisać, że (jasny) lager i pils to synonimy? Przecież to jest bzdura. To nawet koncerny tak nie deklarują. Tyskie, Warka, Żywiec nie są określane pilsami, tylko właśnie lagerami.
Ja wiem, że pojęcie pilsa się zdewaluowało, że w zbiorowej świadomości niewiele znaczy, ale nasza rola, żeby mu przywrócić należne znaczenie. W Polsce praktycznie pilsów się nie warzy. Te które nimi są, choć nie do końca udanymi, można policzyć na palcach jednej ręki.
Jeszcze jedno - pisząc czech lager, oczywiście miałem na myśli light czech lager.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziA od kiedy to American Lite mieści się w przedziale 11-13 Blg?
Comment
-
Comment