Jakie piwo mozna nazwać czeskim pilsem
Collapse
X
-
-
Co do anglojęzycznych i amerykańskich tytułów to tak jak sugerowałem wyżej stosują inną nomenklaturę, jednak jest to bardziej publicystyka choć... ok aż napiszę na Výzkumný ústav pivovarský a sladařský (albo do Budziejowic), chcesz? Ta sprawa zaczyna mnie też frapować. Tylko w najbliższym czasie nie mam czasu, więc jeśli Cię to interesuje, to napisz mi na PW i skonstruujemy tak pytanie, żeby pozbyć się wszystkich wątpliwości. No chyba powinni coś tam wiedzieć o pilznerachZ drugiej strony obawiam się, że większość czeskich piwowarów nigdy nie zastanawiała się nad postawionej przez Ciebie tezie.
Siejesz ferment w fermentacji dolnej
Co do pytania, 80% nie, bo wymieniane przez Ciebie "vycepne" w ogóle nie są pilsami, bo nie są leżakami, a sam słusznie stwierdziłeś, że pilsy są lezakamiComment
-
Comment
-
Nie ma co wywarzać otwartych drzwi. Czesi sami określili parametry swoich piw:
Piwo jasne pełne (czes. světlý ležák)
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej: 11,00–12,99 (w procentach masy)
Zawartość alkoholu: 3,8–6,0 (w procentach objętości)
Kolor: 8,0–16,0 (w jednostkach EBC)
Substancje gorzkie: 20–45 (w jednostkach EBC)
Odczyn pH: 4,1–4,8
Różnica między odfermentowaniem pozornym a odfermentowaniem rzeczywistym: 1,0–9,0 (w procentach)
Polifenole: 130–230 (mg/l)
Piwo jasne beczkowe (czes. světlé výčepní pivo)
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej: 8,00–10,99 (w procentach wagi)
Zawartość alkoholu: 2,8–5,0 (w procentach objętości)
Kolor: 7,0–16,0 (w jednostkach EBC)
Substancje gorzkie: 16–28 (w jednostkach EBC)
Odczyn pH: 4,1–4,8
Różnica między odfermentowaniem pozornym a odfermentowaniem rzeczywistym: 1,0–11,0 (w procentach)
Piwo lekkie (czes. lehké pivo)
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej: maksymalnie 7,99 (w procentach wagi)
Zawartość alkoholu: 2,6–3,6 (w procentach objętości)
Kolor: 6,0–14,0 (w jednostkach EBC)
Substancje gorzkie: 14–26 (w jednostkach EBC)
Odczyn pH: 4,1–4,8
Różnica między odfermentowaniem pozornym a odfermentowaniem rzeczywistym: 1,0–11,0 (w procentach)Comment
-
Przyjmijmy ściśle wytyczne czeskie porównajmy je z wytycznymi BJCP. W zasadzie możemy skoncentrować się na IBU i ekstrakcie.
Nie ma co wywarzać otwartych drzwi. Czesi sami określili parametry swoich piw:
Piwo jasne pełne (czes. světlý ležák)
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej: 11,00–12,99 (w procentach masy)
Zawartość alkoholu: 3,8–6,0 (w procentach objętości)
Kolor: 8,0–16,0 (w jednostkach EBC)
Substancje gorzkie: 20–45 (w jednostkach EBC)
Odczyn pH: 4,1–4,8
Różnica między odfermentowaniem pozornym a odfermentowaniem rzeczywistym: 1,0–9,0 (w procentach)
Polifenole: 130–230 (mg/l)
Piwo jasne beczkowe (czes. světlé výčepní pivo)
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej: 8,00–10,99 (w procentach wagi)
Zawartość alkoholu: 2,8–5,0 (w procentach objętości)
Kolor: 7,0–16,0 (w jednostkach EBC)
Substancje gorzkie: 16–28 (w jednostkach EBC)
Odczyn pH: 4,1–4,8
Różnica między odfermentowaniem pozornym a odfermentowaniem rzeczywistym: 1,0–11,0 (w procentach)
Gęstość początkowa: 11 - 13.8°Blg
Goryczka: 35 – 45 IBU
Teraz jak ja to widzę. Nie trzymałbym się tutaj zanadto "litery prawa", a raczej jego "ducha". Pilsner musi mieć wyraźny profil chmielowy, jeśli go ma, to nawet dziesiątka może być pilsem, jeśli go nie ma to nawet czeska 12-tka będzie jasnym lagerem, a nie pilsem.Comment
-
Teraz jak ja to widzę. Nie trzymałbym się tutaj zanadto "litery prawa", a raczej jego "ducha". Pilsner musi mieć wyraźny profil chmielowy, jeśli go ma, to nawet dziesiątka może być pilsem, jeśli go nie ma to nawet czeska 12-tka będzie jasnym lagerem, a nie pilsem.Ostatnia zmiana dokonana przez skitof; 2011-01-09, 18:41.Comment
-
Teraz jak ja to widzę. Nie trzymałbym się tutaj zanadto "litery prawa", a raczej jego "ducha". Pilsner musi mieć wyraźny profil chmielowy, jeśli go ma, to nawet dziesiątka może być pilsem, jeśli go nie ma to nawet czeska 12-tka będzie jasnym lagerem, a nie pilsem.
Czyli też mylą Ci się pojęcia
Czyli zawsze jakaś systematyka jest potrzebna, bo jak nie ma to jest to co można przeczytać na etykietach naszych piw.Comment
-
Jednakże pojęcie leżak tożsame jest z określeniem lager, które nie jest już oznaczeniem niektórych czeskich piw, lecz synonimem piw dolnej fermentacji. I w tym rozumieniu każdy pils jest lagerem (nie czeskim leżakiem, choć może być), bo każdy pils jest piwem dolnej fermentacji.
Z kolei, jak wiemy, Czesi nie używają określenia pils, pilzner, bo sami częściowo skutecznie, walczyli o zarejestrowanie tych pojęć dla marki, a nie dla gatunku czy stylu. Dlatego sami unikają tego określenia w typologii piwnej, posiłkując się innymi podziałami. Na arenie międzynarodowej, w tym w Polsce określenie pils jako wyznacznik stylu piwa przyjęło się.Comment
-
Kopyrze, to co piszecie ze Skitofem na temat "ducha" ma oczywiście sens (sam nie mam zdania jak to ma być, oparłem się na BJCP, ktoś mądrzejszy ode mnie to wymyślił), ale po drodze wpadasz w pułapki swoich wcześniejszych wypowiedzi: że każdy pils jest lagerem (czyli po czessku leżakiem). Piwo "vycepni" lagerem czy leżakiem to już na 100 % nie jest
Czyli też mylą Ci się pojęcia
Mamy dwa główne królestwa piw - ale - górna fermentacja, lager - dolna fermentacja. Jak to w życiu bywa są jeszcze hybrydy, czyli california common, alt, koelsch. Generalnie jednak jest ten podział na dwie części. Praktycznie całe tradycyjne czeskie piwowarstwo to jest królestwo lagera. W tym momencie lagerem jest i vycepne, i leżak, i tmave, i specjalne. Zamieszanie w tym wszystkim wprowadza określenie jasny lager. Ale jest to swego rodzaju kalka, czyli zastosowanie podziału z królestwa górnej fermentacji, tam mammy pale ale. Co prawda pale ale jest ściślej zdefiniowane niż jasny lager, ale analogia jest.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Tym razem chodzi mi język.
Nie jest to takie proste, nomenklatura w każdym języku jest inna, nie możesz zbyć to twierdzieniem nie każdy lager to leżak, bo jeśli trzeba było twoje słowa przetłumaczyć na np. czeski to wypadało by, że nie każdy leżak to leżakOczywiście osiągamy tu już wysoki poziom abstrakcji, którym w browarach się nie przejmują, ale słowa to słowa
Comment
-
#
speciální min. 13 %
#
ležák 11 - 12 %
#
výčepní 8 - 10 %
#
lehké max. 7 %
Výčep to również czeski zespół instrumentalno wokalny, podejmujący w swoich kompozycjach problematykę konsumpcji piwa:
Comment
Related Topics
Collapse
-
Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...
-
Channel: Niemcy
-
-
Odwiedzony dzień wcześniej browarek Waldkasino https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-2-waldkasino znajduje się na skraju starego i wielkiego obszarowo lasu (o nazwie Steigerwald) w granicach Erfurtu, ale od strony...
-
Channel: Niemcy
-
-
Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
-
Channel: Niemcy
2025-01-19, 00:56 -
-
Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
-
Channel: Niemcy
-
-
Urban Chestnut to browar z amerykańskiego St. Louis, założony w 2010 r. przez Bawarczyka Floriana Kuplenta, którego filozofią jest łączenie piwowarskiego nowego i starego świata.
W 2015 r. w górnobawarskim Wolnzach (w sercu chmielarskiego regionu Hallertau) otworzył drugi browar....-
Channel: Niemcy
2024-12-01, 00:35 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment