Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
Wyświetlenie odpowiedzi
Określenie piwo wyszynkowe (niem. Schankbier, cz. wycepni) i jego odróżnienie od leżaka ma uzasadnienie historyczne. Piwo wyszynkowe było szybciej przeznaczane do wyszynku czyli spożycia, było ono świeże, ale posiadało mniej alkoholu, bo krócej leżakowało czyli było mniej czasu na przerobienie cukrów na alkohol i na dwutlenek węgla. Piwa leżakujące były pełniejsze, miały lepszy balans ekstraktu rzeczywistego, alkoholu i CO2. Miały też więcej alkoholu. Te historyczne naleciałości odbijają się jeszcze w Niemczech w nomenklaturze ustawy piwnej i w Czechach, gdzie są najbardziej żywe. Kiedyś i w Polsce był taki podział (zgodny z Polską Normą), ale zaniknął pod wpływem zmian technologicznych. W Czechach również odchodzi się od tego używając po prostu dziesiątka, dwunastka itp
Comment