Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
Wyświetlenie odpowiedzi
Jakie piwo mozna nazwać czeskim pilsem
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziAle w takim razie mam pytanie - wg Ciebie co najmniej 80% vycepnich i svetlych lezaków to są pilsy? Nie mogę się z tym zgodzić.
Co do anglojęzycznych i amerykańskich tytułów to tak jak sugerowałem wyżej stosują inną nomenklaturę, jednak jest to bardziej publicystyka choć... ok aż napiszę na Výzkumný ústav pivovarský a sladařský (albo do Budziejowic), chcesz? Ta sprawa zaczyna mnie też frapować. Tylko w najbliższym czasie nie mam czasu, więc jeśli Cię to interesuje, to napisz mi na PW i skonstruujemy tak pytanie, żeby pozbyć się wszystkich wątpliwości. No chyba powinni coś tam wiedzieć o pilznerach Z drugiej strony obawiam się, że większość czeskich piwowarów nigdy nie zastanawiała się nad postawionej przez Ciebie tezie.
Siejesz ferment w fermentacji dolnej
Co do pytania, 80% nie, bo wymieniane przez Ciebie "vycepne" w ogóle nie są pilsami, bo nie są leżakami, a sam słusznie stwierdziłeś, że pilsy są lezakami
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziCo do pytania, 80% nie, bo wymieniane przez Ciebie "vycepne" w ogóle nie są pilsami, bo nie są leżakami, a sam słusznie stwierdziłeś, że pilsy są lezakami
A czym są w takim razie vycepne?
Comment
-
-
Nie ma co wywarzać otwartych drzwi. Czesi sami określili parametry swoich piw:
Piwo jasne pełne (czes. světlý ležák)
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej: 11,00–12,99 (w procentach masy)
Zawartość alkoholu: 3,8–6,0 (w procentach objętości)
Kolor: 8,0–16,0 (w jednostkach EBC)
Substancje gorzkie: 20–45 (w jednostkach EBC)
Odczyn pH: 4,1–4,8
Różnica między odfermentowaniem pozornym a odfermentowaniem rzeczywistym: 1,0–9,0 (w procentach)
Polifenole: 130–230 (mg/l)
Piwo jasne beczkowe (czes. světlé výčepní pivo)
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej: 8,00–10,99 (w procentach wagi)
Zawartość alkoholu: 2,8–5,0 (w procentach objętości)
Kolor: 7,0–16,0 (w jednostkach EBC)
Substancje gorzkie: 16–28 (w jednostkach EBC)
Odczyn pH: 4,1–4,8
Różnica między odfermentowaniem pozornym a odfermentowaniem rzeczywistym: 1,0–11,0 (w procentach)
Piwo lekkie (czes. lehké pivo)
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej: maksymalnie 7,99 (w procentach wagi)
Zawartość alkoholu: 2,6–3,6 (w procentach objętości)
Kolor: 6,0–14,0 (w jednostkach EBC)
Substancje gorzkie: 14–26 (w jednostkach EBC)
Odczyn pH: 4,1–4,8
Różnica między odfermentowaniem pozornym a odfermentowaniem rzeczywistym: 1,0–11,0 (w procentach)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziNie ma co wywarzać otwartych drzwi. Czesi sami określili parametry swoich piw:
Przyjmijmy ściśle wytyczne czeskie porównajmy je z wytycznymi BJCP. W zasadzie możemy skoncentrować się na IBU i ekstrakcie.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziNie ma co wywarzać otwartych drzwi. Czesi sami określili parametry swoich piw:
Piwo jasne pełne (czes. světlý ležák)
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej: 11,00–12,99 (w procentach masy)
Zawartość alkoholu: 3,8–6,0 (w procentach objętości)
Kolor: 8,0–16,0 (w jednostkach EBC)
Substancje gorzkie: 20–45 (w jednostkach EBC)
Odczyn pH: 4,1–4,8
Różnica między odfermentowaniem pozornym a odfermentowaniem rzeczywistym: 1,0–9,0 (w procentach)
Polifenole: 130–230 (mg/l)
Piwo jasne beczkowe (czes. světlé výčepní pivo)
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej: 8,00–10,99 (w procentach wagi)
Zawartość alkoholu: 2,8–5,0 (w procentach objętości)
Kolor: 7,0–16,0 (w jednostkach EBC)
Substancje gorzkie: 16–28 (w jednostkach EBC)
Odczyn pH: 4,1–4,8
Różnica między odfermentowaniem pozornym a odfermentowaniem rzeczywistym: 1,0–11,0 (w procentach)
Gęstość początkowa: 11 - 13.8°Blg
Goryczka: 35 – 45 IBU
Teraz jak ja to widzę. Nie trzymałbym się tutaj zanadto "litery prawa", a raczej jego "ducha". Pilsner musi mieć wyraźny profil chmielowy, jeśli go ma, to nawet dziesiątka może być pilsem, jeśli go nie ma to nawet czeska 12-tka będzie jasnym lagerem, a nie pilsem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziTeraz jak ja to widzę. Nie trzymałbym się tutaj zanadto "litery prawa", a raczej jego "ducha". Pilsner musi mieć wyraźny profil chmielowy, jeśli go ma, to nawet dziesiątka może być pilsem, jeśli go nie ma to nawet czeska 12-tka będzie jasnym lagerem, a nie pilsem.Last edited by skitof; 2011-01-09, 17:41.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziTeraz jak ja to widzę. Nie trzymałbym się tutaj zanadto "litery prawa", a raczej jego "ducha". Pilsner musi mieć wyraźny profil chmielowy, jeśli go ma, to nawet dziesiątka może być pilsem, jeśli go nie ma to nawet czeska 12-tka będzie jasnym lagerem, a nie pilsem.
Czyli też mylą Ci się pojęcia
Czyli zawsze jakaś systematyka jest potrzebna, bo jak nie ma to jest to co można przeczytać na etykietach naszych piw.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziwpadasz w pułapki swoich wcześniejszych wypowiedzi: że każdy pils jest lagerem (czyli po czessku leżakiem). Piwo "vycepni" lagerem czy leżakiem to już na 100 % nie jest
Jednakże pojęcie leżak tożsame jest z określeniem lager, które nie jest już oznaczeniem niektórych czeskich piw, lecz synonimem piw dolnej fermentacji. I w tym rozumieniu każdy pils jest lagerem (nie czeskim leżakiem, choć może być), bo każdy pils jest piwem dolnej fermentacji.
Z kolei, jak wiemy, Czesi nie używają określenia pils, pilzner, bo sami częściowo skutecznie, walczyli o zarejestrowanie tych pojęć dla marki, a nie dla gatunku czy stylu. Dlatego sami unikają tego określenia w typologii piwnej, posiłkując się innymi podziałami. Na arenie międzynarodowej, w tym w Polsce określenie pils jako wyznacznik stylu piwa przyjęło się.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziKopyrze, to co piszecie ze Skitofem na temat "ducha" ma oczywiście sens (sam nie mam zdania jak to ma być, oparłem się na BJCP, ktoś mądrzejszy ode mnie to wymyślił), ale po drodze wpadasz w pułapki swoich wcześniejszych wypowiedzi: że każdy pils jest lagerem (czyli po czessku leżakiem). Piwo "vycepni" lagerem czy leżakiem to już na 100 % nie jest
Czyli też mylą Ci się pojęcia
Mamy dwa główne królestwa piw - ale - górna fermentacja, lager - dolna fermentacja. Jak to w życiu bywa są jeszcze hybrydy, czyli california common, alt, koelsch. Generalnie jednak jest ten podział na dwie części. Praktycznie całe tradycyjne czeskie piwowarstwo to jest królestwo lagera. W tym momencie lagerem jest i vycepne, i leżak, i tmave, i specjalne. Zamieszanie w tym wszystkim wprowadza określenie jasny lager. Ale jest to swego rodzaju kalka, czyli zastosowanie podziału z królestwa górnej fermentacji, tam mammy pale ale. Co prawda pale ale jest ściślej zdefiniowane niż jasny lager, ale analogia jest.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziPiwo "vycepni" lagerem czy leżakiem to już na 100 % nie jestMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziA czemu alty i koelsche nie są pełnoprawnymi górniakami? Chodzi o temperaturę fermentacji?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziW nic nie wpadam. Lager, to lager. Nie każdy lager, to leżak, ale każdy leżak to lager. Resztę wyjaśnił skitof.
Nie jest to takie proste, nomenklatura w każdym języku jest inna, nie możesz zbyć to twierdzieniem nie każdy lager to leżak, bo jeśli trzeba było twoje słowa przetłumaczyć na np. czeski to wypadało by, że nie każdy leżak to leżak Oczywiście osiągamy tu już wysoki poziom abstrakcji, którym w browarach się nie przejmują, ale słowa to słowa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzijak rozumiem, piwo vycepne jest piwem beczkowym. Czy to oznacza, że piwa beczkowe sa w Czechach górnej fermentacji?
#
speciální min. 13 %
#
ležák 11 - 12 %
#
výčepní 8 - 10 %
#
lehké max. 7 %
Výčep to również czeski zespół instrumentalno wokalny, podejmujący w swoich kompozycjach problematykę konsumpcji piwa:
Comment
-
Comment