Określenie piwo wyszynkowe (niem. Schankbier, cz. wycepni) i jego odróżnienie od leżaka ma uzasadnienie historyczne. Piwo wyszynkowe było szybciej przeznaczane do wyszynku czyli spożycia, było ono świeże, ale posiadało mniej alkoholu, bo krócej leżakowało czyli było mniej czasu na przerobienie cukrów na alkohol i na dwutlenek węgla. Piwa leżakujące były pełniejsze, miały lepszy balans ekstraktu rzeczywistego, alkoholu i CO2. Miały też więcej alkoholu. Te historyczne naleciałości odbijają się jeszcze w Niemczech w nomenklaturze ustawy piwnej i w Czechach, gdzie są najbardziej żywe. Kiedyś i w Polsce był taki podział (zgodny z Polską Normą), ale zaniknął pod wpływem zmian technologicznych. W Czechach również odchodzi się od tego używając po prostu dziesiątka, dwunastka itp
Jakie piwo mozna nazwać czeskim pilsem
Collapse
X
-
Określenie piwo wyszynkowe (niem. Schankbier, cz. wycepni) i jego odróżnienie od leżaka ma uzasadnienie historyczne. Piwo wyszynkowe było szybciej przeznaczane do wyszynku czyli spożycia, było ono świeże, ale posiadało mniej alkoholu, bo krócej leżakowało czyli było mniej czasu na przerobienie cukrów na alkohol i na dwutlenek węgla. Piwa leżakujące były pełniejsze, miały lepszy balans ekstraktu rzeczywistego, alkoholu i CO2. Miały też więcej alkoholu. Te historyczne naleciałości odbijają się jeszcze w Niemczech w nomenklaturze ustawy piwnej i w Czechach, gdzie są najbardziej żywe. Kiedyś i w Polsce był taki podział (zgodny z Polską Normą), ale zaniknął pod wpływem zmian technologicznych. W Czechach również odchodzi się od tego używając po prostu dziesiątka, dwunastka itp -
Masz rację, tylko w tym ostatnim zdaniu byłbym bardziej ostrożny. Bo to co wyżej wyjaśniłeś ma dalej odzwierciedlenie w prawie (ważne przy fakturach, podatkach itp.) Choć oczywiście w sklepach i lokalach panuje określenie "cyframi".Comment
-
Cała ta dyskusja to Wasza interpretacja tego co kto i dlaczego nazywa. Problem jest taki, że nie ma ścisłej, niepodważalnej definicji pilsa (przynajmniej nikt jej nie podał). W Czechach dodatkowo dochodzi dawne zastrzeżenie nazwy handlowej przez Prazdroja.
Jeżeli podpieramy się BJCP, to powinniśmy pamiętać, że wg tej definicji Budweiser to jeden z wzorców stylu (niestety również Gambacz i Staropramen...)! Jestem gotów się zgodzić, że to błąd, przy czym obecnie również PU nie jest dla mnie żadnym wzorem. Jeśli tak to należałoby popytać naszych przyjaciół z południa co oni uważają za pilsa i czy w ogóle znają taki gatunek jak bohemian pils(ner)..Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2011-01-11, 16:11.Comment
-
To wrzucę kamyk w mrowisko
Piszę z głowy czyli z niczego, więc mogę się nieco mylić, ale niechybnie mi to zaraz wytkniecie.
Pils - piwo dolnej fermentacji, uwarzone wyłącznie ze słodu jęczmiennego, wody, drożdży i chmielone wyłącznie chmielem aromatycznym
Ekstrakt 11-14%, alkohol 4-5%
Zacieranie dekokcyjne - Pils czeski potrójna dekokcja, Pils niemiecki - podwójna dekokcja.
To tak w skrócie o stylu pils.Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2011-01-11, 18:53.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
W nic nie wpadam. Lager, to lager. Nie każdy lager, to leżak, ale każdy leżak to lager. Resztę wyjaśnił skitof.
Kopyrze, z interpretacją Skitofa się zgadzam. Ty niemniej temat jest taki, że pojawiają się wątpliwości. Po czesku leżak to lager i nie jest kwestia wiedzy piwowarskiej a językoznawstwa. A jak jest lager po polsku? jasne pełne? Tym razem chodzi mi język.
Nie jest to takie proste, nomenklatura w każdym języku jest inna, nie możesz zbyć to twierdzieniem nie każdy lager to leżak, bo jeśli trzeba było twoje słowa przetłumaczyć na np. czeski to wypadało by, że nie każdy leżak to leżak Oczywiście osiągamy tu już wysoki poziom abstrakcji, którym w browarach się nie przejmują, ale słowa to słowa
Odpowiedz cytując
Tak sobie myślę, co na to Prof. Miodek by powiedział. Też uważam, że leżak, to lager, no i jak nazwać piwo , które "leżakuje".Jeszcze tego nie sprawdziłem, ale lager mi śmierdzi szwabem, myślę że pierwotną nazwą polską jest właśnie leżak-dla piw które leżakują w dolnych temperaturach.
Swoją drogą widzę, że spora część z was (chcę być delikatny i nikogo nie urazić) porzebuje psychologa, nie ma co sie krepować, trzeba to trzeba
Troche was poniosło z tym co i jak nazywamy.Na koniec przytoczę pewną historię z miejscowego pubu, w którym piem z nalewaka był Okocim. Pewien akwizytor, zachwycony tymże piwem...Hm! ...tak piwem, zachwalał towar i jakiż to smakosz Okocimia był..."tylko Okocim piję...", "najlepsze jest",wypił, barmanowi opowiedział parę anegdot i pojechał, tylko ja, barman i kilku znajomych wiedziało, że pijemy Łomżę..
Myślę, że tak jest i z tym nazewnictwem, choć z czeskich i bodajże słowackich(snadny mnich?) piw trochę popróbowałem, to myślę, że w szklance niewieu powiedziało by jakie piwo pije, ja wolę nazwę leżak i tak je sobie nazywam.Comment
-
A co to ma do rzeczy? sprawdź, sprawdź w galerii najszybciej znajdziesz i nie używaj słów, które przyszły do nas zza zachodniej granicy.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
W sensie nazywania, czy pochodzenia? Własnie zmierzam do tego, że chyba każda nazwa, jeśli się wie o co chodzi, jest dobra. Zostałem ostatnio sarcony za używanie obcych wyrazów np. cool box więc o co kmą, a tu widzę jakieś chore roztrząsanie -czy przypadkiem masła nie robi się ze śmietany i, czy napewno jest maślane.
Comment
-
Mślałem, że grad spadnie tych komentarzy, a tu.....
Seta, różnica w tym co się pije jest, jak najbardziej, dlatego robię to co wy. Warzę.Tyle razy popadł mi zonk w kupnym piwie, że zacząłem interesować się domowym wyrobem, który wcale nie jest łatwy(pierwsze piwo dolnej fermentacji- pils niemiecki i już wiem, że to jest to, na kolana koncernowe ścierwa!) Chodzi mi o to, że chyba zbyt wielką wagę spora część nas -was przykłada do nazwy, konsekwentnie niszcząc co inne. No jaka jest różnica między lagerem, a leżakiem,Pils jest wyjaśniony...tak? Mocniej nachmielony, przynajmniej ja tak to odebrałem.Na pewno lager lepszy,bo to niemiecka nazwa, a co tam leżak, co tam w Polsce mogą wiedzieć.Comment
-
Zestaw piwowarski wciąż jeszcze kompletuję, ale jako że ciut-ciut interesuję się już językoznawstwem, to pozwolę sobie odezwać się.
W cerkiewno-słowiańskim mieli od Celtów takie sympatyczne słowo олъ, co znaczyło tyle co piwo. Słówko jest bliźniacze do angielskiego ale, więc... otrzymujemy "blady ół" (zgoda, na pierwszy rzut ucha nie brzmi zachęcająco) i może jakieś "krzepkie".
Comment
Related Topics
Collapse
-
Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...
-
Channel: Niemcy
-
-
Odwiedzony dzień wcześniej browarek Waldkasino https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-2-waldkasino znajduje się na skraju starego i wielkiego obszarowo lasu (o nazwie Steigerwald) w granicach Erfurtu, ale od strony...
-
Channel: Niemcy
-
-
Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
-
Channel: Niemcy
2025-01-19, 00:56 -
-
Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
-
Channel: Niemcy
-
-
Urban Chestnut to browar z amerykańskiego St. Louis, założony w 2010 r. przez Bawarczyka Floriana Kuplenta, którego filozofią jest łączenie piwowarskiego nowego i starego świata.
W 2015 r. w górnobawarskim Wolnzach (w sercu chmielarskiego regionu Hallertau) otworzył drugi browar....-
Channel: Niemcy
2024-12-01, 00:35 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment