Witam!
Mam kilka pytań odnośnie sprzętu i samego sposobu zacierania.
Otóż mam w planach zrobienie sobie kadzi zacierno-filtracyjnej z fermentora takiej jak tu:
Myślicie że zda to egzamin?
Teraz kilka pytań co do samego zacierania (ustalmy że będę korzystał z kadzi umieszczonej powyżej):
1. Do ilu °C podnieść temperaturę kończąc zacieranie ziarna i ile czasu mam czekać by móc zacząć filtrację?
2. Filtrując ziarno mam "spuszczać" brzeczkę do końca, czy dolewać co jakiś czas ciepłej wody (tyle ile potrzebuje do chmielenia) by ziarno nie wyschło? Jak to ma dokładnie wyglądać? Może mi to ktoś napisać krok po kroku? Podkreślam że będę korzystał z kadzi powyżej.
Mam kilka pytań odnośnie sprzętu i samego sposobu zacierania.
Otóż mam w planach zrobienie sobie kadzi zacierno-filtracyjnej z fermentora takiej jak tu:
Myślicie że zda to egzamin?
Teraz kilka pytań co do samego zacierania (ustalmy że będę korzystał z kadzi umieszczonej powyżej):
1. Do ilu °C podnieść temperaturę kończąc zacieranie ziarna i ile czasu mam czekać by móc zacząć filtrację?
2. Filtrując ziarno mam "spuszczać" brzeczkę do końca, czy dolewać co jakiś czas ciepłej wody (tyle ile potrzebuje do chmielenia) by ziarno nie wyschło? Jak to ma dokładnie wyglądać? Może mi to ktoś napisać krok po kroku? Podkreślam że będę korzystał z kadzi powyżej.
Comment