Witam:
Przedstawiłem się już w innym dziale forum do tego przeznaczonym więc tutaj nie będę się powtarzał tylko pozdrawiam wszystkich forumowiczów prosząc o wsparcie.
Jestem w trakcie "warzenia" swojego pierwszego piwa i jak większość rozpoczynających przygodę z domowym browarnictwem jest to puszka:
Coopers Mexican Cerveza 1,7 kg - wybór żony bo to piwo ponoć lekkie i przyjemne
Do niego dodałem ekstrat
Muntons Spraymalt Jasny - 1,5 kg
Chciałem przygotować według przepisu z strony:
ale niestety w niedzielne przedpołudnie, gdy tylko postawiłem garnek na kuchnię dostałem nagłe wezwanie do pracy więc nie udało mi się dogotować i pogotować mieszkanki ekstraktu i puszki w zalecanych dwóch litrach wody choć było już dość gorące i po uzupełnieniu wody w fermentatorze do 22 litrów:
-blg wynosiło między 11 a 12 - mieszałem całość dość energicznie około dwóch minut
-temperatura wynosiła 23 stopnie dlatego dodalem drożdze dołączone do brewkita - mieszałem z średnim zapałem około minuty i dokładnie zamknełem pojemnik dociskając tym i owym bo wieczko fermentatora to dość oporna i złośliwa martwa natura
Gdy w poniedziałek rano wróciłem, nie otwierałem pojemnika ale wyraźnie widać było pianę, która na skali na wiaderku podeszła około półtora litra ponad stan nastawu, wczoraj po południu wyraźnie widać było, że piana opadła dlatego otworzyłem pojemnik by zmierzyć blg i okazało się, że jest lekko poniżej 3
Co prawda czytałem na forum, że czasem się tak dzieje, że drożdże nic nie wiedzą o tym, że według instrukcji mają fermentować 5-9 dni zamiast 2-3, dlatego dziś ponownie otworzyłem pojemnik by powtórzyć pomiar blg i zrobić fotkę piwa bo mam pewne pytanie.
Wynik blg z wczorajszego popołudnia i dzisiejszego poranka powtórzył się, dlatego według instrukcji jak i postów innych doświadczonych browarników mógłbym już rozlewać w butelki ale mam pewne wątpliwości ponieważ zdarzają się na tym forum opinie przeciwstawne dotyczące tzw, fermentacji cichej z brewkitów i pół biedy jakby to były opinie przeciwstawne różnych użytkowników ale zdarzają się takie opinie wśród jednego użytkownika napisane w mniej więcej tym samym czasie
Jak zrozumiałem z tego co wyczytałem, głównym niebezpieczeństwem przy zastosowaniu fermentacji cichej z brewkita jest groźba nadmiernego napowietrzenia lub zakażenia ale też kuszący jest zysk w postaci bardziej wyklarowanego piwa i stąd moje rozterki nowicjusza.
Mógłbym oczywiście użyć przy zlewaniu filtra z specjalną wkładką przeznaczoną do filtrowania piwa co bez fermentacji cichej poprawiłoby klarowność piwa ale poprosiłbym jeszcze o odpowiedź mając też na uwadze, że nie udało mi się pogotwać nastawu co według różnych opisów na forum pomaga zapobiegać ewentualnym zakażeniom
A teraz zdjęcie i pytanie z serii "panikujący nowicjusz"
Poproszę o zapoznanie się z zdjęciem i upewnienie mnie, że wszystko na nim wygląda w porządku bo niepokoją mnie te białe grudki - zapewne drożdże ale wolę zapytać.
Pozdrawiam
PS:
Drugim moim piwem będzie Coopers Pilsener 1,7 kg według tego samego przepisu a poźniej już zamierzam odrzucić puszki i wziąść się za bary z prawdziwym warzeniem piwa już bez cudzysłowia przy słowie warzenie.
Wszyscy którzy zasugerują, że biorąc pod uwagę możliwą porażkę na pierwsze koty i naukę wybrałem piwo wybrane przez żonę od razu daję odpór twierdząc, że to są plotki i takie tam no...
Przedstawiłem się już w innym dziale forum do tego przeznaczonym więc tutaj nie będę się powtarzał tylko pozdrawiam wszystkich forumowiczów prosząc o wsparcie.
Jestem w trakcie "warzenia" swojego pierwszego piwa i jak większość rozpoczynających przygodę z domowym browarnictwem jest to puszka:
Coopers Mexican Cerveza 1,7 kg - wybór żony bo to piwo ponoć lekkie i przyjemne
Do niego dodałem ekstrat
Muntons Spraymalt Jasny - 1,5 kg
Chciałem przygotować według przepisu z strony:
ale niestety w niedzielne przedpołudnie, gdy tylko postawiłem garnek na kuchnię dostałem nagłe wezwanie do pracy więc nie udało mi się dogotować i pogotować mieszkanki ekstraktu i puszki w zalecanych dwóch litrach wody choć było już dość gorące i po uzupełnieniu wody w fermentatorze do 22 litrów:
-blg wynosiło między 11 a 12 - mieszałem całość dość energicznie około dwóch minut
-temperatura wynosiła 23 stopnie dlatego dodalem drożdze dołączone do brewkita - mieszałem z średnim zapałem około minuty i dokładnie zamknełem pojemnik dociskając tym i owym bo wieczko fermentatora to dość oporna i złośliwa martwa natura
Gdy w poniedziałek rano wróciłem, nie otwierałem pojemnika ale wyraźnie widać było pianę, która na skali na wiaderku podeszła około półtora litra ponad stan nastawu, wczoraj po południu wyraźnie widać było, że piana opadła dlatego otworzyłem pojemnik by zmierzyć blg i okazało się, że jest lekko poniżej 3
Co prawda czytałem na forum, że czasem się tak dzieje, że drożdże nic nie wiedzą o tym, że według instrukcji mają fermentować 5-9 dni zamiast 2-3, dlatego dziś ponownie otworzyłem pojemnik by powtórzyć pomiar blg i zrobić fotkę piwa bo mam pewne pytanie.
Wynik blg z wczorajszego popołudnia i dzisiejszego poranka powtórzył się, dlatego według instrukcji jak i postów innych doświadczonych browarników mógłbym już rozlewać w butelki ale mam pewne wątpliwości ponieważ zdarzają się na tym forum opinie przeciwstawne dotyczące tzw, fermentacji cichej z brewkitów i pół biedy jakby to były opinie przeciwstawne różnych użytkowników ale zdarzają się takie opinie wśród jednego użytkownika napisane w mniej więcej tym samym czasie
Jak zrozumiałem z tego co wyczytałem, głównym niebezpieczeństwem przy zastosowaniu fermentacji cichej z brewkita jest groźba nadmiernego napowietrzenia lub zakażenia ale też kuszący jest zysk w postaci bardziej wyklarowanego piwa i stąd moje rozterki nowicjusza.
Mógłbym oczywiście użyć przy zlewaniu filtra z specjalną wkładką przeznaczoną do filtrowania piwa co bez fermentacji cichej poprawiłoby klarowność piwa ale poprosiłbym jeszcze o odpowiedź mając też na uwadze, że nie udało mi się pogotwać nastawu co według różnych opisów na forum pomaga zapobiegać ewentualnym zakażeniom
A teraz zdjęcie i pytanie z serii "panikujący nowicjusz"
Poproszę o zapoznanie się z zdjęciem i upewnienie mnie, że wszystko na nim wygląda w porządku bo niepokoją mnie te białe grudki - zapewne drożdże ale wolę zapytać.
Pozdrawiam
PS:
Drugim moim piwem będzie Coopers Pilsener 1,7 kg według tego samego przepisu a poźniej już zamierzam odrzucić puszki i wziąść się za bary z prawdziwym warzeniem piwa już bez cudzysłowia przy słowie warzenie.
Wszyscy którzy zasugerują, że biorąc pod uwagę możliwą porażkę na pierwsze koty i naukę wybrałem piwo wybrane przez żonę od razu daję odpór twierdząc, że to są plotki i takie tam no...
Comment