Drobne pytania o wielkie sprawy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pietras
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 18

    #16
    Dzięki

    Przygotowałem drugi posiadany brewikit według doświadczenia jakie miałem przy pierwszym plus pomoc forumowiczów, tym razem nic mi nie przeszkodziło i zagotowałem zgodnie z opisem kilka minut i temat brewkit w mojej karierze browarniczej uważam za zamknięty

    Czas wypłynąć na szerokie wody zacierania, prób jodowych i ... których nie rozumiem jeszcze ale dzięki fajnej browarniczej braci zamierzam poznać, czasem w pytaniach rozwiewając wątpliwości

    Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasową pomoc

    Piotr

    Comment

    • Gabe
      Porucznik Browarny Tester
      • 2010.03
      • 405

      #17
      Na pomoc innych możesz śmiało liczyć, a i ja wspomogę swoim skromnym doświadczeniem, o ile będę mógł.
      .
      Powodzenia w zacieraniu, to wciąga przeokropnie
      Last edited by Gabe; 2011-01-26, 20:26.

      Comment

      • rafal_s
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.11
        • 128

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pietras Wyświetlenie odpowiedzi
        Dałem 190 gram ekstratu, rozpuściłem w 500ml wody i piwo już jest w butelkach ciesząc oko zawrotną ilością 43 butelek, które mam nadzieję wyjdą na tyle dobre, że nie będę zmuszony czestować gości
        Znalazłeś wątek na forum, czy policzyłeś "z grubsza" dając trochę więcej żeby przypadkiem za mało CO2 nie było ?
        Z tego co wyliczam z ilości którą podałeś, to albo spraymalt zawiera 30-34% cukrów niefermentowalnych albo lubisz mocno nagazowane piwa

        Comment

        • pietras
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.01
          • 18

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal_s Wyświetlenie odpowiedzi
          Znalazłeś wątek na forum, czy policzyłeś "z grubsza" dając trochę więcej żeby przypadkiem za mało CO2 nie było ?
          Z tego co wyliczam z ilości którą podałeś, to albo spraymalt zawiera 30-34% cukrów niefermentowalnych albo lubisz mocno nagazowane piwa
          Witam.

          Piwa było trochę więcej niż rozlałem do butelek, bo przy rozlewaniu napatoczyło się dwóch znajomych no i celach porównawczych wychyliliśmy po szkalnce. następna degustacja po jednej butelce będzie po miesiącu, dwóch a cała reszta po zalecanych trzech miesiącach

          Do butelek typu NRW nalewałem, zostawiajac przestrzeń około 2,5 cm od kapsla. Kapslowanie poszło mi bezstresowo, choć trochę się balem bo kapslownice miałem dość starawą ale na szczęście sprawną

          Lubię piwa dobrze nagazowane, takiej jednoznacznej dyskusji na forum nie znalazłem ale posłużyłem się pewnym wzorem przeliczania cukru-glukozy-ekstratu jakie zamieścił jeden z forumowiczów ( niestety nie pamiętam już kto )

          Naczytałem się o granatach więc na wszelki wypadek, ponieważ przez 4-5 dni zabutelkowane piwo musi stać w temperaturze pokojowej a malować to mi sie z pewnością nie chce dlatego rozebrałem starą szafę i z niej zrobiłem osłonę na spód skrzynek kładąc folię. Choć nie spotkałem się z opisem by strzelało podczas tych 4-5 dni w temperaturze pokojowej, ale nie chciałbym być pierwszym forumowiczem który maluje gabinet

          W sobotę zamierzam przenieść do piwnicy i na miesiąc zapomnieć, że coś fajnego w niej na mnie czeka, poza sprawdzeniem czy nie ma wybuchów

          Pozdrawiam

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pietras Wyświetlenie odpowiedzi
            ...Lubię piwa dobrze nagazowane...
            Za dużo to się ich nie napijesz, chyba że szybko czystą ścierką zetrzesz z sufitu.

            Comment

            • rafal_s
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.11
              • 128

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pietras Wyświetlenie odpowiedzi
              Lubię piwa dobrze nagazowane, takiej jednoznacznej dyskusji na forum nie znalazłem ale posłużyłem się pewnym wzorem przeliczania cukru-glukozy-ekstratu jakie zamieścił jeden z forumowiczów ( niestety nie pamiętam już kto )
              Granat to może ci nie grozi, ale między granatem a wystarczająco nagazowanym piwem jest dość szeroki zakres który nazywa się "gaśnica" Zbyt mocno nagazowane piwo jest kłopotliwe w nalewaniu. Powstaje wysoka piana, a piwo pod spodem niejednokrotnie potrafi być już odgazowane. Zrób sobie przysługe i 1-2 dni przed degustacją wstaw butelki (z piwem, rzecz jasna) do lodówki żeby się konkretnie schłodziły. Przynajmniej część z nadmiaru CO2 rozpuści się w cieczy i będzie łatwiej nalewać.

              Comment

              • pietras
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.01
                • 18

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal_s Wyświetlenie odpowiedzi
                Granat to może ci nie grozi, ale między granatem a wystarczająco nagazowanym piwem jest dość szeroki zakres który nazywa się "gaśnica" Zbyt mocno nagazowane piwo jest kłopotliwe w nalewaniu. Powstaje wysoka piana, a piwo pod spodem niejednokrotnie potrafi być już odgazowane. Zrób sobie przysługe i 1-2 dni przed degustacją wstaw butelki (z piwem, rzecz jasna) do lodówki żeby się konkretnie schłodziły. Przynajmniej część z nadmiaru CO2 rozpuści się w cieczy i będzie łatwiej nalewać.
                Dzięki za radę i zamierzam z niej skorzystać

                Pozdrawiam

                Comment

                • pietras
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.01
                  • 18

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                  Za dużo to się ich nie napijesz, chyba że szybko czystą ścierką zetrzesz z sufitu.
                  sporo przeczytałem, że zarówno smak jak nagazowanie jest zupełnie inne niż w tych które znam czyli sklepowe, na wszelki wypadek po dwu-trzydniowym schłodzeniu moim sufitem będzie niebo bo wyczłapię na ogród lub taras

                  jak na razie zniosłem wczoraj do piwnicy, temperatura około 8-10 stopni i na miesiąc zapomniałem że je mam

                  Pozdrawiam i dzięki za ostrzeżenie, choć mam szczerą nadzieję, że uda mi się nie same końcówki w butelkach pożłopać

                  Comment

                  • pietras
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.01
                    • 18

                    #24
                    Warsztaty

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                    2011.05.07
                    VIII Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie

                    2011.05.07-08
                    II Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
                    Witam

                    Kurcze jak na złość: "2011.03.12 - Zielona Góra, VI Spotkanie Piwowarów w Browarze Haust" a ja akurat 12 marca muszę jechać na prom do chałupy a miałbym przysłowiowe dwa kroki

                    Szczerze powiedziawszy, czytam i czytam i trochę mi czaszka paruje od tej wiedzy a bardzo mi zależy na tym żeby nauczyć się warzyć z zacieraniem dlatego muszę to zobaczyć a nie tylko przeczytać więc postanowiłem przedłużyć majowy pobyt by wpaść na Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie więc grzecznie zapytuję gdzie można się zapisać o ile taka procedura istnieje?

                    Kiedyś widziałem taką informację, że w jednym z wrocławskich pubów są organizowane takie spotkanie i tam można było się zapisać ale dziś ślęczę i nie mogę tego znaleść i wnioski są dwa, że albo mam przetrzeć oczy albo też pora iść spać

                    Pozdrawiam i proszę o odpowiedź

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

                      #25
                      Nie trzeba się zapisywać na Warsztaty a przynajmniej do tej pory nie było takiej opcji a wstęp był bezpłatny. Śledź wątek http://browar.biz/forum/showthread.php?t=88506

                      Co do drugiej części pytania to Marusia ma w podpisie Szkółkę w Czeskim Raju, zobacz kilka postów wcześniej.
                      Jest jeszcze jedna opcja: wproś sie do kogoś na warzenie, sam tak zaczynałem i kilku czeladników też już mam
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10768

                        #26
                        Witamy w sklepie piwowarów dla Piwowarów! Polecamy szeroki asortyment produktów do warzenia piwa w domu. Szczególnie polecamy nasze wielokrotnie wypróbowane zestawy surowców. Jeśli wiesz dokładnie czego potrzebujesz, proponujemy przejść na listę wszystkich produktów "szybkie zamawia
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • pietras
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2011.01
                          • 18

                          #27
                          Dzięki

                          Fidoangel i Anteks

                          wielkie dzięki za pomoc ( wczoraj zgłupiałem bo pamiętałem, że gdzieś to było a znaleść nie umiałem ), dziś wybywam co prawda na gorzałe ale Wasze zdrowie wypiję równie smaczenie jak piwo bez krzywienia się

                          Do Marusi się też uśmiechnę, może będzie miała jakiś szybszy niż maj termin, gdzie można podglądać warzenie

                          Pozdrawiam

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pietras Wyświetlenie odpowiedzi

                            Do Marusi się też uśmiechnę, może będzie miała jakiś szybszy niż maj termin, gdzie można podglądać warzenie
                            Szkółki niedzielne w Czeskim Raju są mniej więcej co miesiąc. Czasami coś tam wypadnie, ale do warsztatów zapewne jeszcze ze 2 razy się odbędą.

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • pietras
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2011.01
                              • 18

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                              Szkółki niedzielne w Czeskim Raju są mniej więcej co miesiąc. Czasami coś tam wypadnie, ale do warsztatów zapewne jeszcze ze 2 razy się odbędą.
                              Napisałem już wiadomość na PW do Marusi z pytaniem o możliwe terminy, na wszelki wypadek bo wiem, że czasami z różnych przyczyn na forach mogą nie działać PW będę też śledził podane wątki

                              Pozdrawiam

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X