Nowe piwo nie bulga - problem zoltodzioba

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Nazgul
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 11

    Nowe piwo nie bulga - problem zoltodzioba

    Witam
    Prage sie na poczatek przywitac. Jestem Michal, mieszkam w okolicy Czestochowy i od tygodnia probuje zrobic wlasne piwo.
    Dostalem zestaw z biowin lacznie z gotowym zaczynem lagera europejskiego. Wszystko zrobilem tak jak w instrukcji, naczynia wyparzylem. Zmieszalem, po ostygnieciu dosypalem drozdze. Niestety od 4 dni nic nie bulga. Czy moge juz wylac piwo i przyznac sie do porazki?
    Zakazilem cos chyba, dobrze mysle?
    Prosze o rade
    pozdrawiam
    Nazgul
  • Gabe
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.03
    • 405

    #2
    Balingometr masz? Mierzyłeś gęstość przed zadaniem drożdży? To pomiar gęstości, a nie bulk(g)anie jest wiarygodnym dowodem pracy drożdży.

    Instrukcji do zestawu biowin nie posiadam (zaczyn to puszka brewkita, jak rozumiem?), więc nie wiem co tam napisano. W jakiej temperaturze wsypałeś drożdże? Jedyne co mogłeś zrobić, to zabić drożdże zbyt wysoką temperaturą, ale bardziej prawdopodobne jest, że fermentacja już się skończyła.

    BTW
    Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.

    Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.

    Comment

    • Nazgul
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.01
      • 11

      #3
      hmmm

      wsypalem w temp 22 stopnie, teraz jest ok 23 caly czas. Mam ten przyrzad do pomiaru gestosci ale nie wiem jak go uzywac Tak jest to zestaw brewkit (na poczatek najlepszy chyba). Pobawie sie balingometrem o ile sie nie myle ma wskazywac 1, wtedy piwo jest dobre do przelewana do butelek tak?
      Last edited by Nazgul; 2011-01-21, 08:56.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Nazgul Wyświetlenie odpowiedzi
        ...Czy moge juz wylac piwo ...
        Tak.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Nazgul Wyświetlenie odpowiedzi
        ...i przyznac sie do porazki?...
        Niekoniecznie.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Nazgul Wyświetlenie odpowiedzi
        ...Zakazilem cos chyba...
        Tego nie będziesz wiedział, dopóki nie spróbujesz.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Nazgul Wyświetlenie odpowiedzi
        ... dobrze mysle?...
        Źle.

        1. Nie napisałeś nic, czy zaobserwowałeś objawy fermentacji, czy nie. Zazwyczaj lager fermentuje powoli, ale jeśli trzymasz wiadro w domu, to w dwa dni może być po fermentacji.

        2. Podstawowym sprzętem, który pozwala stwierdzić, czy już jest po fermentacji głównej, jest areometr. Mierzy się nim gęstość brzeczki. Po fermentacji będzie ona wynosiła 0 - 5 Blg. Jeśli nie ma areometru, to sprawdzić możesz na smak, czy to, co jest w wiadrze, przypomina nieco piwo, czy tylko słodko - gorzką berbeluchę. dowodem fermentacji mogą być też gliniaste naloty na ścianach wiadra, kilka cm nad powierzchnią brzeczki.

        3. Skażenie piwa możesz stwierdzić po zapachu lub smaku. Najczęściej jest to skwaśnienie octwoe, ale zdarzają się też mniej przyjemne wydarzenia. Niestety nikt za ciebie tego nie wywącha przez internet.

        4. Na wylewanie piwa zawsze jest czas. Możesz to zrobić od razu, nie sprawdzając o wyszło, a możesz poczekać do pojawienia się wyraźnych oznak zepsucia.

        5. Piwo, które otrzymasz, będzie się dość poważnie róźniło od tego, które znasz ze sklepu. Ten inny smak niekoniecznie jest dowodem zepsucia, jest po prostu dowodem inności. Tę inność trzeba sobie przyswoić i polubić ją.

        6. Następnym razem, zanim zabierzesz się za robotę, spróbuj przyswoić sobie chociaż podstawowe elementy wiedzy o technologii. Z twojego pisu wnioskuję, że nie masz o tym zielonego pojęcia i nie zadałeś sobie trudu, żeby przeczytać cokolwiek poza instrukcją. Sam wybór piwa świadczy o tym, że chciałeś się popisać włsnym piwem na jakiejś imprezie, a teraz masz problem. Nikt się za ciebie uczyć nie będzie. Tu na forum masz całe kompendia wiedzy, mniej lub bardziej szczegółowe, znajdź sobie jakąs podstawową ściągę i wryj to na pamięć. Zastosouj też samodzielne myślenie - wiem, że ta czynność jest uciążliwa, ale bez tego jest trudniej.

        7. FCJP - tu obowiązuje stosowanie polskich liter.

        PS. Oczywiście danych w profilu brak.
        PS 2. Mam wrażenie, że jesteś mocno nieletni, stąd twoja bezradność. Przypomnę, że regulamin forum ZABRANIA udziału osób, które nie ukończyły 18 roku życia.
        Last edited by Krzysiu; 2011-01-21, 09:01.

        Comment

        • Gabe
          Porucznik Browarny Tester
          • 2010.03
          • 405

          #5
          Przecież to proste jak pomiar temperatury...

          Jeżeli jest to areometr takiej postaci - http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/478, to wystarczy że go umyjesz, zdezynfekujesz (pewnie w zestawie dostałeś jakiś środek, jak nie, to przetrzyj go wacikiem nasączonym spirytusem) i albo pobierzesz próbkę do cylindra/probówki i tam go wkładasz, albo po prostu wrzucasz do fermentora z piwem (i tam go zostawiasz do końca fermentacji). Ta liczba, która jest na wysokości lustra cieczy, to właściwy odczyt.

          Comment

          • Gabe
            Porucznik Browarny Tester
            • 2010.03
            • 405

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Nazgul Wyświetlenie odpowiedzi
            o ile sie nie myle ma wskazywac 1, wtedy piwo jest dobre do przelewana do butelek tak?
            Mylisz się. Poczytaj te dwa linki, które ci dałem w pierwszym poscie.

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Nazgul Wyświetlenie odpowiedzi
              Mam ten przyrzad do pomiaru gestosci ale nie wiem jak go uzywac
              czyli piwowarstwo to zabawa nie dla ciebie.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • Nazgul
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.01
                • 11

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                6. Następnym razem, zanim zabierzesz się za robotę, spróbuj przyswoić sobie chociaż podstawowe elementy wiedzy o technologii. Z twojego pisu wnioskuję, że nie masz o tym zielonego pojęcia i nie zadałeś sobie trudu, żeby przeczytać cokolwiek poza instrukcją. Sam wybór piwa świadczy o tym, że chciałeś się popisać włsnym piwem na jakiejś imprezie, a teraz masz problem. Nikt się za ciebie uczyć nie będzie. Tu na forum masz całe kompendia wiedzy, mniej lub bardziej szczegółowe, znajdź sobie jakąs podstawową ściągę i wryj to na pamięć. Zastosouj też samodzielne myślenie - wiem, że ta czynność jest uciążliwa, ale bez tego jest trudniej.

                7. FCJP - tu obowiązuje stosowanie polskich liter.

                PS. Oczywiście danych w profilu brak.
                PS 2. Mam wrażenie, że jesteś mocno nieletni, stąd twoja bezradność. Przypomnę, że regulamin forum ZABRANIA udziału osób, które nie ukończyły 18 roku życia.

                Widzisz oceniłeś mnie po jednym poście i już twierdzisz, że jestem nieletni. Zacznijmy więc od początku. Zestaw do warzenia piwa dostałem w prezencie od narzeczonej pod choinkę. Był w nim tez gotowy brewkit i załączoną instrukcją jak to piwo krok po kroku zrobić. Manual oczywiście przeczytałem od deski do deski i robiłem idealnie tak jak napisali. Przepraszam, że ośmieliłem się zapytać dlaczego piwo nie bulga, nie pomyślałem ze na forum o piwowarstwie domowy nie można podzielić się swoim problemem.

                Kolejna sprawa to nauka. Czy ja napisałem gdziekolwiek ze macie się za mnie uczyć? Ściągę mam, myślałem ze opis producenta kita wystarczy i odpowie na wszelkie problemy. Niestety myliłem się.

                Po Twojej wypowiedzi oraz zjechaniu nowego użytkownika mam wrażenie ze to podobne forum do sławnej Elektrody gdzie nowy użytkownik boi się zapytać, boi się cokolwiek powiedzieć bo zostanie przez "starszyzne" @$!@@## ...

                Ps - przepraszam za brak polskich ogonków, to pierwsze forum na którym jestem gdzie przestrzega się tej zasady.

                Ps 2 - profil już wypełniłem

                Ps 3 - mam 25 lat

                Comment

                • Nazgul
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.01
                  • 11

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  czyli piwowarstwo to zabawa nie dla ciebie.
                  Widzę ze kolejny senior się odezwał niestety biowin nie dołączył instrukcji jak tego przyrządu używać. Wiesz, nie każdy rodzi się z wiedzą o wszystkim i ludzką rzeczą jest zapytać. Chyba zapomniałem jakie są forma internetowe, dawno nie byłem nowym użytkownikiem. Pozdrawiam

                  Comment

                  • Nazgul
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.01
                    • 11

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi
                    Przecież to proste jak pomiar temperatury...

                    Jeżeli jest to areometr takiej postaci - http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/478, to wystarczy że go umyjesz, zdezynfekujesz (pewnie w zestawie dostałeś jakiś środek, jak nie, to przetrzyj go wacikiem nasączonym spirytusem) i albo pobierzesz próbkę do cylindra/probówki i tam go wkładasz, albo po prostu wrzucasz do fermentora z piwem (i tam go zostawiasz do końca fermentacji). Ta liczba, która jest na wysokości lustra cieczy, to właściwy odczyt.

                    Wielki dzięki za pomoc. Wystarczyło napisać zdania i już wszystko wiem. Naprawdę dziękuję, zabieram sie dzisiaj do pomiaru gęstości i organoleptycznie spróbuję piwo.
                    Rozumiem, że mogę otworzyć pojemnik fermentacyjny (jest zamknięty od niedzieli)

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Nazgul Wyświetlenie odpowiedzi
                      Wiesz, nie każdy rodzi się z wiedzą o wszystkim

                      Jesteś 137 osobą, która w ciągu ostatniego roku pyta się o bąblowanie, bulkanie, bulganie, musowanie. Takich wątków na forum jest od groma, w każdym powtarzamy do znudzenia, że bąble nie sa żadną oznaką fermentacji.

                      To wszystko jest tu opisane!!! Jak używać cukromierza także, wystarczy czytać, czytać, czytać i jeszcze raz czytać.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Gabe
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2010.03
                        • 405

                        #12
                        Wiesz, ale twoja historia nie jest jednostkową. Gdybyś przejrzał ostatnią stronę Kołyski (choćby pobieżnie), a także spojrzał na tematy przyklejone, to byś zauważył, że kwestia "bulka/nie bulka" jest tu silnym alergenem, bo powraca cyklicznie średnio raz na tydzień, nie dziwię się zatem kolegom, że mają dość takich pytań, ja jeszcze nie mam, bo sam jestem nowy

                        http://www.wiki.piwo.org/index.php/M...iwo_z_brewkita - tu masz the ulimate guide, i jego się trzymaj.

                        Comment

                        • Nazgul
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2011.01
                          • 11

                          #13
                          ok,rozumiem,obiecuję poprawę, a za karę wychłostam się pokrzywami o ile jakieś znajde
                          pozdrawiam

                          Comment

                          • leona
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.07
                            • 5853

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Nazgul Wyświetlenie odpowiedzi
                            ...
                            Po Twojej wypowiedzi oraz zjechaniu nowego użytkownika mam wrażenie ze to podobne forum do sławnej Elektrody gdzie nowy użytkownik boi się zapytać, boi się cokolwiek powiedzieć bo zostanie przez "starszyzne" @$!@@## ...
                            Cześć Nazgul,
                            jak przeczytałem odpowiedź Krzysia na Twoje rozterki to mnie zatkało i już chciałem poinformować admina, żeby sprawdził czy pod krzysiowy profil ktoś się nie podszył.
                            Uwierz, zostałeś potraktowany jak pierworodny, ba, jak pierworodne bliźniaki. I nawet Jacer odpowiada Ci pełnymi zdaniami. Chyba walczymy o złotą patelnię wśród forów piwnie zainteresowanych

                            Tak więc bez stresu. Czytaj, pytaj i dalej czytaj
                            Last edited by leona; 2011-01-21, 10:02.

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                              Uwierz, zostałeś potraktowany jak pierworodny, ba, jak pierworodne bliźniaki. I nawet Jacer odpowiada Ci pełnymi zdaniami.
                              To te biblijne przepowiednie już są ciałem (pismem)?!!!
                              Last edited by fidoangel; 2011-01-21, 10:33.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X