Nowe piwo nie bulga - problem zoltodzioba

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rainer
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 8

    #16
    Cześć, też jestem nowicjuszem i zaczynam od gotowca Coopers Irish Stout+starter.

    Nazgul:

    Co do braku bąbli wynika to z nieszczenośli pokrywy pojemnika fermentacyjnego. Miałem ten sam problem i obawiałem się, że sparzyłem drożdze. Znajomy polecił mi przetrzeć olejem spożywczym krawędzie, które stykają się z pokrywą (zewnętrzne) oraz uszczelki. Od tego momentu miłe uchu bulgotanie słysze średnio raz na minutę. Natomiast cały czas mam obawy co do "czystości" brzeczki, cały czas mam stracha, że mogłem zakazić jakimś syfem... narazie mija 6sta godzina nerwów...

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Nazgul Wyświetlenie odpowiedzi
      Po Twojej wypowiedzi oraz zjechaniu nowego użytkownika mam wrażenie ze to podobne forum do sławnej Elektrody gdzie nowy użytkownik boi się zapytać, boi się cokolwiek powiedzieć bo zostanie przez "starszyzne" @$!@@## ...
      I to jest najjaskrawszy dowód na to, że co byś nie robił, jakbyś nie był miły i merytoryczny, to gęby nieprzyjaznego młodym się nie pozbędziemy. Chyba, żebyś zaoferował podjechanie za 2h do kolegi, żeby mu zmierzyć gęstość, spróbować piwa i zrobić posiew na obecność bakterii. Następnie zatarł nową warkę, wynajął jakiś hotel na 2 tygodnie, zabutelkował i na koniec zapytał "czy w czymś jeszcze mogę Panu pomóc?"

      Nazgul, załamałeś mnie. Można sobie pisać FAQ, można pisać o używaniu wyszukiwarki, można nawet napisać Ci wszystko dokładnie jak chłop krowie na rowie i nic, bo Tobie się po prostu nie chce ale za to masz pretensje do całego świata.
      Krzysiu niestety bardzo trafnie Cię zdiagnozował.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
      Z twojego pisu wnioskuję, że nie masz o tym zielonego pojęcia i nie zadałeś sobie trudu, żeby przeczytać cokolwiek poza instrukcją. Sam wybór piwa świadczy o tym, że chciałeś się popisać włsnym piwem na jakiejś imprezie, a teraz masz problem. Nikt się za ciebie uczyć nie będzie.
      I mało mnie interesuje, czy się obrazisz i nie będziesz się logował. Powiem szczerze, że po takim wejściu najlepiej byś sporo poczytał, następnie zmienił nick i zaczął od nowa.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        I mało mnie interesuje, czy się obrazisz i nie będziesz się logował. Powiem szczerze, że po takim wejściu najlepiej byś sporo poczytał, następnie zmienił nick i zaczął od nowa.
        Kopyr, trochę przegiąłeś. Kolega dostał zestaw od narzeczonej, a nie bezmyślnie kupił i nie wiedział po co. Po za tym, że odwieczny temat bulkania znowu został poruszony w nowym temacie, nie widzę powodu do takich wypowiedzi.

        Co do reszty postów, to dawno się tak nie uśmiałam

        Nazgul, czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj - będzie łatwiej Smarowania fermentora olejem nie polecam - przedostanie się kropla do brzeczki i po pianie w piwie. Wyrzuć rurkę, zatkaj dziurkę, nie domykaj fermentora w trakcie fermentacji - możesz go dla bezpieczeństwa przed ciałami obcymi przykryć ręcznikiem/poszewką na poduszkę czy inną, czystą szmatką i obwiązać sznurkiem.
        Last edited by Marusia; 2011-01-30, 09:32.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Kopyr, trochę przegiąłeś.
          Masz rację, powinienem napisać, że powinien Krzysia przeprosić i po sprawie. Założyłem, może nie słusznie, że na coś takiego się nie zdobędzie.

          Po Krzysiu jadą przy każdej możliwej okazji, jaki to nieżyczliwy, złośliwy itd. Zdecydował się człowiek zadać kłam tym opiniom, pohamował klawiaturę i co? I go młodziak jedzie z trawą równo. Ja wiem, że Krzysiu nie potrzebuje adwokata, ale mnie osobiście to wzburzyło.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Kolega dostał zestaw od narzeczonej, a nie bezmyślnie kupił i nie wiedział po co. Po za tym, że odwieczny temat bulkania znowu został poruszony w nowym temacie, nie widzę powodu do takich wypowiedzi.
          A co to zmienia? Jak się dostanie w prezencie to nie można o tym poczytać? To taka koncepcja, żeby na koniec wykrzyknąć niespodzianka!!!?
          Last edited by kopyr; 2011-01-30, 11:08. Powód: zmiana koncepcji
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Nazgul
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.01
            • 11

            #20
            Tak czytam co piszecie niektórzy i załamuje mnie to wszystko. Kiedyś widziałem filmik:
            W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

            Po obejrzeniu go pomyślałem - jaka fajna społeczność, widać, że mają pasję, że interesują się tym i pragną aby takich jak Oni było więcej. Nie wiem co było przesłanką do stworzenia tego filmu ale napewno nie życzliwość do świeżaków...
            Dziękuję za pomoc i informacje, nie obrażam się, na stronkę wchodzę wystarczająco często na ile potrzebuje i nie zadaje żadnych pytań bo przecież wszystko już było kiedyś...

            Pozdrawiam

            PS - piwo się chyba udaje, I fermentacja zakończyła się, gęstość wynosiła około 1-2. Piwo przelane do wymytych i wypieczonych w piekarniku butelek. Oczywiście 4g cukru dodane. Teraz się zastanawiam w jakiej temperaturze je trzymać i w jakim świetle ale nie wiem czy zapytać

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Nazgul Wyświetlenie odpowiedzi
              Teraz się zastanawiam w jakiej temperaturze je trzymać i w jakim świetle ale nie wiem czy zapytać
              No widzisz, bo ty w ogóle nie wyciągasz wniosków z dyskusji. A wystarczy użyć wyszukiwarki. Dlaczego nie chcesz być samodzielny? Dlaczego chcesz aby cię non stop prowadzić za rączkę?

              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • Browar_Jezyce
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.10
                • 131

                #22
                Ja pierdziu, ale macie spinę... Forum to nie świątynia, a użytkownicy z dłuższym stażem oddychają tym samym powietrzem, co nowicjusze. Facet zapytał, bo nie wiedział, wyszukiwarki nie użył - zwrócić uwagę, a nie jechać po nim. Wyluzujcie, napijcie się dobrego piwka...
                Birofile - vlog o piwie
                Birofile na Facebooku

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23928

                  #23
                  Nazgul otrzymał potrzebne informacje na początku wątku, bez "jechania po nim". Browar_Jezyce przejrzyj sobie wątek od początku.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • Browar_Jezyce
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.10
                    • 131

                    #24
                    Ależ przejrzałem. Najpierw dostał odpowiedź, a potem zaczęły się złośliwości - niepotrzebne. Ja tylko nawołuję do spokoju i zluzowania tam, gdzie nie trzeba się spinać.
                    Birofile - vlog o piwie
                    Birofile na Facebooku

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                      I to jest najjaskrawszy dowód na to, że co byś nie robił, jakbyś nie był miły i merytoryczny, to gęby nieprzyjaznego młodym się nie pozbędziemy. Chyba, żebyś zaoferował podjechanie za 2h do kolegi, żeby mu zmierzyć gęstość, spróbować piwa i zrobić posiew na obecność bakterii. Następnie zatarł nową warkę, wynajął jakiś hotel na 2 tygodnie, zabutelkował i na koniec zapytał "czy w czymś jeszcze mogę Panu pomóc?"

                      Nazgul, załamałeś mnie. Można sobie pisać FAQ, można pisać o używaniu wyszukiwarki, można nawet napisać Ci wszystko dokładnie jak chłop krowie na rowie i nic, bo Tobie się po prostu nie chce ale za to masz pretensje do całego świata.
                      Krzysiu niestety bardzo trafnie Cię zdiagnozował.



                      I mało mnie interesuje, czy się obrazisz i nie będziesz się logował. Powiem szczerze, że po takim wejściu najlepiej byś sporo poczytał, następnie zmienił nick i zaczął od nowa.
                      Nie poznaje kolegi
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Nazgul
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.01
                        • 11

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        No widzisz, bo ty w ogóle nie wyciągasz wniosków z dyskusji. A wystarczy użyć wyszukiwarki. Dlaczego nie chcesz być samodzielny? Dlaczego chcesz aby cię non stop prowadzić za rączkę?

                        http://www.wiki.piwo.org/index.php/M...iwo_z_brewkita
                        Widać nie zrozumiałeś ironii mojego ostatniego zdania Znalazłem info o wygrzaniu butelek i dodaniu cukru. Teraz sobie stoją w ciemnej komórce (po 4 dniach w cieplejszej) w temperaturze od 16-18 st (mam nadzieje ze nic im nie będzie)
                        Pozdrawiam niezwykle serdecznie
                        Last edited by Nazgul; 2011-01-30, 20:21.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X