Starter - jak długo można czekać?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • antekm
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.02
    • 23

    #1

    Starter - jak długo można czekać?

    Przygotowuję drożdże Wyeast 1084 Irish Ale. Saszetka spuchła w przepisowe 4 dni (wyprodukowano we wrześniu) i od wtorku rano drożdże są w starterze (10 BLG z ekstraktu płynnego). Dopiero wczoraj pojawiły się nieśmiałe plamki piany na powierzchni. Zapach fermentacji jest bardo ładny, ale czy to nie za długo?

    Początkowo planowałem warzyć właśnie w czwartek, odłożyłem to do soboty.
    Antokrator
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika antekm
    Przygotowuję drożdże Wyeast 1084 Irish Ale. Saszetka spuchła w przepisowe 4 dni (wyprodukowano we wrześniu) i od wtorku rano drożdże są w starterze (10 BLG z ekstraktu płynnego). Dopiero wczoraj pojawiły się nieśmiałe plamki piany na powierzchni. Zapach fermentacji jest bardo ładny, ale czy to nie za długo?

    Początkowo planowałem warzyć właśnie w czwartek, odłożyłem to do soboty.

    Zależy w jakiej temp. stał starter.
    Z saszetki tak mam. Z gęstwy szybciej pojawia się piana bo drożdży jest więcej.

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #3
      Irish Ale czasami zachowują się dziwnie. Kiedyś przefermentowały mi całego stouta, nawet nie wystawiając głowy na powierzchnię. Naprawdę, było zero piany. Nie przejmuj się więc, że starter może wydawać się nieruchawy.

      Comment

      • antekm
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.02
        • 23

        #4
        Starter stoi w temperaturze ok. 21ºC, czyli średnia z instrukcji na opakowaniu.

        Czy jeśli "tak ma być" i starter jest gotowy, to nie zaszkodzi mu czekanie do soboty?
        Antokrator

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika antekm
          Starter stoi w temperaturze ok. 21ºC, czyli średnia z instrukcji na opakowaniu.

          Czy jeśli "tak ma być" i starter jest gotowy, to nie zaszkodzi mu czekanie do soboty?
          Jeśli pojawiła się piana to znaczy, że drożdże konsumują przystawkę i spokojnie mogą czekać na danie główne.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • dadek
            Czechy, Praha-Klukovice, Do Klukovic 305, Pivovar Prokopák
            dadek
            Ktoś kto tu jeszcze nie był, a został w ten rejon Prahy przywieziony z zawiązanymi oczami, nigdy by nie uwierzył, że jest w stołecznym mieście. Dość wąska, około 6-kilometrowa dolina (Prokopské údolí), którą płynie Dalejský potok to przyrodnicza perełka zachodnich rubieży Prahy....
            2022-10-02, 03:57
          • pebejot
            USA, Miami, 42 NE 25th Street, Cerveceria La Tropical
            pebejot
            Gigantyczny browar restauracyjny założony w 2021 roku, choć legenda głosi, że w tym miejscu piwo warzyło się już w 1888 roku.
            Logotypem browaru jest flaming z szyszką chmielową.
            Browar znajduje się w dzielnicy Wynwood, niedaleko Biscayne Blvd, reprezentacyjnej ulicy Miami....
            2022-07-23, 18:26
          • kaczka116
            Wagabunda, Party Starter
            kaczka116
            Piwo gotowe do oceny
            2020-08-24, 10:26
          • bastion
            Słowacja, Bratysława, Osvetova 2, Pivovar Brewer.
            bastion
            Browar restauracyjny który działa w dzielnicy Ruzinov, w ciągu swojej krótkiej historii zdążył zmienić już nazwę. Został umiejscowiony w budynku z lat 30-tych ubiegłego wieku, w którym mieścił się jakby to nazwać, robotniczy dom kultury. Początek działalności w roku 2018, był pod...
            2020-05-29, 20:56
          • heckler
            Czechy, Vyšší Brod, Studánky 98, Pivovar Studánky
            heckler
            W miasteczku Vyšší Brod po browarze Jakub pozostała już tylko firmowa piwiarnia, ale za to w dzielnicy Studánky otwarł się nowy, mały rodzinny browarek przyjmując nazwę dzielnicy w której stoi.
            Studánky to dzielnica miasta Vyšší Brod oddalona od niego o 2,5 kilometra. Niby odległość...
            2019-05-30, 07:36
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...