Pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG Wyświetlenie odpowiedzi
    Co do surowców to można kupować śrutowane słody, ale wtedy trzeba je wykorzystać najlepiej w ciągu max trzech miesięcy. Jeżeli nie miałbym śrutownika to stawiałbym jednak na gotowe zestawy.

    Pozdro
    Tu z kolei Ty piszesz o rzeczach, których nigdy nie doświadczyłeś. Wierz mi, że dobrze przechowywany ześrutowany słód może sobie leżeć. U mnie po pół roku nie zauważyłem żadnego spadku jakości, ani w smaku piwa ani w wydajności.

    A co do tego co jest lepsze: brew -kit czy zacieranie, to zapytam tak: co jest smaczniejsze - zupka chińska czy rosół na świeżych warzywach i młodej kurze? Tylko żeby ugotować rosół trzeba sobie radzić w kuchni

    Comment

    • AndrewZG
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.08
      • 261

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomX Wyświetlenie odpowiedzi
      Tu z kolei Ty piszesz o rzeczach, których nigdy nie doświadczyłeś. Wierz mi, że dobrze przechowywany ześrutowany słód może sobie leżeć. U mnie po pół roku nie zauważyłem żadnego spadku jakości, ani w smaku piwa ani w wydajności.

      A co do tego co jest lepsze: brew -kit czy zacieranie, to zapytam tak: co jest smaczniejsze - zupka chińska czy rosół na świeżych warzywach i młodej kurze? Tylko żeby ugotować rosół trzeba sobie radzić w kuchni
      Zupełnie błędne porównanie - aż się dziwię, że dałeś się tak zmanipulować.

      Porównanie powinno brzmieć tak: rosół ugotowany przez Ciebie (często niedoświadczonego kucharza) w stosunku do rosołu uzyskanego z rosołu ugotowanego przez świetnego, zawodowego kucharza, następnie zagęszczonego i szczelnie zamkniętego. Tobie pozostaje tylko dodać wody.
      Nie masz moim zdaniem absolutnie prawa nazywać brewkitów renomowanych firm chińskimi zupkami, bo to wskazywałoby na pozyskiwanie koncentratu brzeczki ze sztucznych (nienaturalnych) składników, co jest zupełną nieprawdą.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomX Wyświetlenie odpowiedzi
        Tu z kolei Ty piszesz o rzeczach, których nigdy nie doświadczyłeś. Wierz mi, że dobrze przechowywany ześrutowany słód może sobie leżeć. U mnie po pół roku nie zauważyłem żadnego spadku jakości, ani w smaku piwa ani w wydajności.

        A co do tego co jest lepsze: brew -kit czy zacieranie, to zapytam tak: co jest smaczniejsze - zupka chińska czy rosół na świeżych warzywach i młodej kurze? Tylko żeby ugotować rosół trzeba sobie radzić w kuchni
        Jak leży ześrutowany przez pół roku to nie taki świeży
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • toomek
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.11
          • 7

          #19
          Potrzebuje pilnej pomocy!!!!

          Dzisiaj nastawiłem swoją pierwszą warkę - kupiłem gotowy zestaw Kolsch 11 BLG i jestem w trakcie chmielenia - jednak wydaje mi się, że moja warka jest zbyt ciemna jak na to piwo. Pytanie czy ono w trakcie fermentacji zjaśnieje, czy coś prawdopodobnie skopałem?
          Pomiar BLG przed gotowaniem było 10 BLG (wg instrukcji powinno być 9).

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #20
            Zjaśnieje, zjaśnieje w szklance, nic się nie martw
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • toomek
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.11
              • 7

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              Zjaśnieje, zjaśnieje w szklance, nic się nie martw
              kamień z serca.......

              Dzięki za odpowiedź - bo już się martwiłem, że jest zbyt ciemne

              Comment

              • toomek
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.11
                • 7

                #22
                Jeszcze jedno pytanie

                Kończę właśnie chmielenie i zrobiłem pomiar i mam niestety aż 14 BLG

                Muszę jeszcze co prawda dolać wodę z drożdżami ale nie wiem ile mogę jej dolać i i czy to coś zmieni

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #23
                  A jutro dolej przegotowanej wody i nie przejmój się zbytnio jak nie trafisz w przepisowe Blg.
                  Browar to nie apteka
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • toomek
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2010.11
                    • 7

                    #24
                    Po wystudzeniu piwa (do ok. 25 st C) dolałem drożdże Nottingham rozrobione w 100 ml wody w temp. 23 st. C. Dolałem do piwa i nie mieszałem. Fermentator stoi w temp. 17 st i niestety jeszcze dzisiaj rano nie pracowało (po ok 30 h) - czy to oznacza że coś zrobiłem źle, czy jeszcze powinno ruszyć? Starałem się wszystko dezynfekować aby nie doprowadzić do zakażenia, ale może jednak jakoś się zakaziła i tym jest spowodowane to, że jeszcze nie pracuje?

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      #25
                      wstaw to trochę cieplejszego pomieszczenia , ruszą
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • mzblues
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.03
                        • 8

                        #26
                        Brak bulgotania

                        Witam Wszystkich.

                        W zeszłą sobotę nastawiłem swoją pierwszą warkę (Cooper's Lager). Postępowałem zgodnie z instrukcją, poza jednym wyjątkiem. Po dodaniu drożdży nie sprawdziłem, ile stopni Blg ma roztwór w fermentatorze. We wtorek zaczęło bulgotać, więc wieczorem otworzyłem fermentator, żeby zmierzyć Blg (starałem się zachować sterylność). Na wierzchu była piana. Wskaźnik pokazywał 5 stopni, więc myślałem, że wszystko jest ok. Po zamknięciu beczki nic się nie dzieje (nie bulgocze, i pokrywka nie jest wypukła, a minęły już dwa dni. Tak, jakby fermentacja dobiegła końca. Czytałem tu na forum, że po natlenieniu brzeczki (otwarciu) właśnie bulgotało.

                        Proszę o jakieś wskazówki, pomoc. Mam nadzieję, że nie będę musiał wszystkiego wylać

                        Dzięki za pomoc

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

                          #27
                          Może się już wybulgotało ?
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • mzblues
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.03
                            • 8

                            #28
                            W tak krótkim czasie? W instrukcji było napisane, że około 5-6 dni powinien trwać cały proces. Poza tym po zakończeniu fermentacji miernik powinien wskazywać 1 Blg, a u mnie było 5 - tak też w instrukcji stało.

                            Comment

                            • mzblues
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2011.03
                              • 8

                              #29
                              Dodam jeszcze, że cały czas utrzymuję temperaturę w okolicach 23 stopni i z tego, co widzę poprzez ścianki fermentatora, to piana opadła.

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10768

                                #30
                                Nie sprawdziłeś ile blg , nie napisałeś jak robiłeś , co dodałeś , ile litrów . Nie wierz we wszystko co napisane
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X