Pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mzblues
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.03
    • 8

    #31
    Robiłem z ekstraktu Coopers Lager. Zgodnie z instrukcją. Litr wody, 1 kg cukru, do tego po rozpuszczeniu cukru zawartość puszki, następnie to wszystko do fermentatora i do tego 20 litrów wody. Poczekałem, aż brzeczka się wystudzi i kiedy miała około 24 stopni dodałem drożdży.

    Comment

    • LeoxxX
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.03
      • 224

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
      Skoro kolega nie warzył jeszcze ani razu, to łatwiej jest zrobić piwo górnej fermentacji na neutranych drożdżach a efekt będzie lepszy niż nieumiejętnie przeprowadzona dolna fermentacja. Proponuję użyć drożdży suchych (prostsze w użyciu) Safale US-05 , słodu pilzneński ewentualnie z niewielkim dodatkiem monachijskiego. Warto skorzystać z gotowego zestawu jakie są w sklepach piwowarskich.


      Też niebawem mam zamiar zrobić piwo dolnej fermentacji, po prostu warunki temu sprzyjają. Teraz jestem pełen obaw. Może coś przeoczyłem ale nie zauważyłem wielkiej różnicy w procesie warzenia dolniaka.

      Złożyłem już zapytanie do sklepu i czekam mam nadzieje, że kiedyś ktoś tam mi odpowie ^^

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeoxxX
        ... Może coś przeoczyłem ale nie zauważyłem wielkiej różnicy w procesie warzenia dolniaka...
        Rzeczywiście coś przeoczyłeś. Różnica między piwem dolnym a górnym jest na etapie fermentacji i leżakowania, a nie warzenia.

        Comment

        • LeoxxX
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.03
          • 224

          #34
          Trochę źle się wyraziłem. Ale czy ta różnica jest aż taka wielka, że na początek lepiej sobie odpuścić?
          Zrobienie startera chyba nie jest jakimś problemem i zadaniem go w odpowiedniej temp. Przeniesienie pojemnika fermentacyjnego z cieplejszego pomieszczenia do tego, w którym cały proces fermentacji odbędzie się - nie widzę większego problemu.
          A samo leżakowanie chyba już się niczym nie różni poza niższa temp?

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24007

            #35
            Spoko, "kiedyś" ktoś tam odpowiada na wczorajszowczesnowieczorne zapytania
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • LeoxxX
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.03
              • 224

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
              Spoko, "kiedyś" ktoś tam odpowiada na wczorajszowczesnowieczorne zapytania
              Przepraszam, pracuje w sklepie internetowym i jakoś jestem uczulony na szybka odpowiedz

              Comment

              • mzblues
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.03
                • 8

                #37
                No właśnie.
                Może ktoś rozwieje moje wątpliwości?

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24007

                  #38
                  A jakie są obecne wątpliwości?
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • mzblues
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.03
                    • 8

                    #39
                    Są takie, że odkąd otworzyłem warkę w celu sprawdzenia poziomu cukru, a było to w czwartym dniu po nastawie, nic się nie dzieje. Nie bulgocze, nie ma żadnych objawów dalszej fermentacji. Co prawda przez ścianki fermentatora widać, że piana opadła (o jak czytałem jest prawidłowe), ale czytałem też, że po otworzeniu brzeczka się natlenia i fermentacja powinna przebiegać bardziej burzliwie. Jak otwierałem w środę, to było 5 stopni Blg. Jutro miałem rozlewać do butelek, ale nie wiem, czy nie będę musiał wszystkiego wylać do ścieku. Pytanie jest więc takie, czy ktoś miał wcześniej takie same objawy. Może jeszcze nie wszystko stracone?

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 24007

                      #40
                      Sensowną oznaką fermentacji będzie obniżanie się BLG, niekoniecznie rurki muszą przy tym bulgotać, piana nie musi się intensywnie wytwarzać itd. Brzeczka sama nie natleni się specjalnie od uchylania wieka (jeśli w ogóle). 5 BLG to sporo jak na brewkita, daj mu kilka dni żeby drożdże spokojnie dokończyły pracę, nie masz co panikować, na stracenie idzie zakażona brzeczka lub ewidentny kwas (ale z tego dobra marynata do mięs może być ). Na pewno jednak z takim wynikiem BLG brewkita nie powinno się butelkować, bo jak drożdże dojedzą resztę cukrów oraz cukier dodany do referementacji to w połowie drogi oczekiwania na piwo będziesz miał granaty.

                      Następnym razem przed zadaniem drożdży natleń porządnie brzeczkę (przelewając np. z fermentora do fermentora).

                      Rozumiem że ballingometr sprawdziłeś i wskazuje zero w wodzie o temp. 20*C.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mzblues
                        ... ale czytałem też, że po otworzeniu brzeczka się natlenia i fermentacja powinna przebiegać bardziej burzliwie...
                        Nie wiem, co ty czytujesz, ale powinieneś zmienić lekturę. Jak, u licha, brzeczka ma się natlenić, skoro w wiadrze jest nad piwem dwutlenek węgla? Myśleć zabronili w tej książce, czy co?

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10796

                          #42
                          Pomyśl o otwartej fermentacji w browarach
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • LeoxxX
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2010.03
                            • 224

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                            Nie wiem, co ty czytujesz, ale powinieneś zmienić lekturę. Jak, u licha, brzeczka ma się natlenić, skoro w wiadrze jest nad piwem dwutlenek węgla? Myśleć zabronili w tej książce, czy co?
                            Jesteś bardzo niemiły, jak nie zamierzasz pomagać to może odpuść sobie odpisywanie "początkującym" ?

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #44
                              No to możesz mnie od razu dodać do ingorowanych, bo ja nie zamierzam się zmienić.

                              Comment

                              • mzblues
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2011.03
                                • 8

                                #45
                                Chodziło mi o to, że się natleniło jak otworzyłem w celu zrobienia pomiaru i zamieszałem.
                                Z myśleniem jest akurat u mnie wszystko w porządku, więc dlatego pytam. Robię to pierwszy raz. Ciekawe, czy ty byłeś taki mądry jak nastawiałeś pierwszy raz.
                                Ale spoko, spoko, nie obrażam się.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • RomaNzRumunii
                                  Kolsch temperatura fermentacji
                                  RomaNzRumunii
                                  Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                  2023-11-25, 21:07
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • zasada
                                  Śrutownik Brewferm - Grain Gorilla
                                  zasada
                                  Kupiony jako używany z dwa lata temu. Wykorzystany tylko kilkukrotnie. W związku ze zminimalizowaniem warzenia stał się zbędny.
                                  350 PLN za śrutownik w takim stanie wydaje mi się korzystną i niespotykaną w Internetach ceną.
                                  Preferowany odbiór osobisty - poznańska WIlda, wysyłka...
                                  2024-08-27, 14:18
                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • Zaiksik
                                  Trudne początki
                                  Zaiksik
                                  Witam
                                  Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
                                  Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
                                  Wszystko...
                                  2024-08-27, 17:13
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...