Pierwsza warka

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mzblues
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.03
    • 8

Robiłem z ekstraktu Coopers Lager. Zgodnie z instrukcją. Litr wody, 1 kg cukru, do tego po rozpuszczeniu cukru zawartość puszki, następnie to wszystko do fermentatora i do tego 20 litrów wody. Poczekałem, aż brzeczka się wystudzi i kiedy miała około 24 stopni dodałem drożdży.

Comment

• LeoxxX
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.03
      • 224

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
      Skoro kolega nie warzył jeszcze ani razu, to łatwiej jest zrobić piwo górnej fermentacji na neutranych drożdżach a efekt będzie lepszy niż nieumiejętnie przeprowadzona dolna fermentacja. Proponuję użyć drożdży suchych (prostsze w użyciu) Safale US-05 , słodu pilzneński ewentualnie z niewielkim dodatkiem monachijskiego. Warto skorzystać z gotowego zestawu jakie są w sklepach piwowarskich.

Też niebawem mam zamiar zrobić piwo dolnej fermentacji, po prostu warunki temu sprzyjają. Teraz jestem pełen obaw. Może coś przeoczyłem ale nie zauważyłem wielkiej różnicy w procesie warzenia dolniaka.

Złożyłem już zapytanie do sklepu i czekam mam nadzieje, że kiedyś ktoś tam mi odpowie ^^

Comment

• Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeoxxX Wyświetlenie odpowiedzi
        ... Może coś przeoczyłem ale nie zauważyłem wielkiej różnicy w procesie warzenia dolniaka...
        Rzeczywiście coś przeoczyłeś. Różnica między piwem dolnym a górnym jest na etapie fermentacji i leżakowania, a nie warzenia.

Comment

• LeoxxX
          • 2010.03
          • 224

Trochę źle się wyraziłem. Ale czy ta różnica jest aż taka wielka, że na początek lepiej sobie odpuścić?
          Zrobienie startera chyba nie jest jakimś problemem i zadaniem go w odpowiedniej temp. Przeniesienie pojemnika fermentacyjnego z cieplejszego pomieszczenia do tego, w którym cały proces fermentacji odbędzie się - nie widzę większego problemu.
          A samo leżakowanie chyba już się niczym nie różni poza niższa temp?

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23928

Spoko, "kiedyś" ktoś tam odpowiada na wczorajszowczesnowieczorne zapytania
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• LeoxxX
              • 2010.03
              • 224

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              Spoko, "kiedyś" ktoś tam odpowiada na wczorajszowczesnowieczorne zapytania
              Przepraszam, pracuje w sklepie internetowym i jakoś jestem uczulony na szybka odpowiedz

Comment

• mzblues
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.03
                • 8

No właśnie.
                Może ktoś rozwieje moje wątpliwości?

Comment

• ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23928

A jakie są obecne wątpliwości?

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• mzblues
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.03
                    • 8

Są takie, że odkąd otworzyłem warkę w celu sprawdzenia poziomu cukru, a było to w czwartym dniu po nastawie, nic się nie dzieje. Nie bulgocze, nie ma żadnych objawów dalszej fermentacji. Co prawda przez ścianki fermentatora widać, że piana opadła (o jak czytałem jest prawidłowe), ale czytałem też, że po otworzeniu brzeczka się natlenia i fermentacja powinna przebiegać bardziej burzliwie. Jak otwierałem w środę, to było 5 stopni Blg. Jutro miałem rozlewać do butelek, ale nie wiem, czy nie będę musiał wszystkiego wylać do ścieku. Pytanie jest więc takie, czy ktoś miał wcześniej takie same objawy. Może jeszcze nie wszystko stracone?

Comment

• ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23928

Sensowną oznaką fermentacji będzie obniżanie się BLG, niekoniecznie rurki muszą przy tym bulgotać, piana nie musi się intensywnie wytwarzać itd. Brzeczka sama nie natleni się specjalnie od uchylania wieka (jeśli w ogóle). 5 BLG to sporo jak na brewkita, daj mu kilka dni żeby drożdże spokojnie dokończyły pracę, nie masz co panikować, na stracenie idzie zakażona brzeczka lub ewidentny kwas (ale z tego dobra marynata do mięs może być ). Na pewno jednak z takim wynikiem BLG brewkita nie powinno się butelkować, bo jak drożdże dojedzą resztę cukrów oraz cukier dodany do referementacji to w połowie drogi oczekiwania na piwo będziesz miał granaty.

Następnym razem przed zadaniem drożdży natleń porządnie brzeczkę (przelewając np. z fermentora do fermentora).

Rozumiem że ballingometr sprawdziłeś i wskazuje zero w wodzie o temp. 20*C.

Comment

• Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mzblues Wyświetlenie odpowiedzi
                        ... ale czytałem też, że po otworzeniu brzeczka się natlenia i fermentacja powinna przebiegać bardziej burzliwie...
                        Nie wiem, co ty czytujesz, ale powinieneś zmienić lekturę. Jak, u licha, brzeczka ma się natlenić, skoro w wiadrze jest nad piwem dwutlenek węgla? Myśleć zabronili w tej książce, czy co?

Comment

• anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

Pomyśl o otwartej fermentacji w browarach
                          Mniej książków więcej piwa

Comment

• LeoxxX
                            • 2010.03
                            • 224

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie wiem, co ty czytujesz, ale powinieneś zmienić lekturę. Jak, u licha, brzeczka ma się natlenić, skoro w wiadrze jest nad piwem dwutlenek węgla? Myśleć zabronili w tej książce, czy co?
                            Jesteś bardzo niemiły, jak nie zamierzasz pomagać to może odpuść sobie odpisywanie "początkującym" ?

Comment

• Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

No to możesz mnie od razu dodać do ingorowanych, bo ja nie zamierzam się zmienić.

Comment

• mzblues
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2011.03
                                • 8

Chodziło mi o to, że się natleniło jak otworzyłem w celu zrobienia pomiaru i zamieszałem.
                                Z myśleniem jest akurat u mnie wszystko w porządku, więc dlatego pytam. Robię to pierwszy raz. Ciekawe, czy ty byłeś taki mądry jak nastawiałeś pierwszy raz.
                                Ale spoko, spoko, nie obrażam się.

Comment

Przetwarzanie...
                                X