zamrażanie drożdży

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jaropiwosz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.02
    • 3

    zamrażanie drożdży

    Witam
    Właśnie przelałem browar na fermentacje cichą i chciałem zamrozić drożdże, które znajdują się na dnie wiadra. Jak mam to najlepiej zrobić? Czy można je poprostu od razu zamrozić w wysterylizowanym słoiku czy może trzeba je schładzać stopniowo?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • mk_kowal
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.04
      • 39

      #3
      Te tematy były już poruszane poczytaj link wyżej i zobacz tez http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=454&p=1

      Comment

      • jaropiwosz
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.02
        • 3

        #4
        re zamrażanie drożdży

        Dzięki za info. Przeczytałem instrukcje. Gościu napisał aby wymieszać drożdże z resztką piwa do momentu aż stworzy się jednolita piana i potem to przelać do słoika i do lodówki. To jakaś ściema, bo mieszałem to przez godzinę i nie zrobiła mi się żadna piana. Przelałem ten płyn do słoika i zobaczę, ale szczerze wątpie żeby coś z tego wyszło.

        Comment

        • mk_kowal
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.04
          • 39

          #5
          Zamrażanie drożdży to bardzo trudny temat jednym się udaje a drugim nie. Później dochodzi jeszcze problem z wybudzeniem drożdży i ich wpływem na smak piwa(ty tu piszesz o gęstwie gdzie drożdże są już w słabszej kondycji). Niedawno sam poruszałem problem zamrażania drożdży http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=89861. Myślę, że łatwiej Ci będzie po degustacji piwa z osadu drożdżowego w butelce obudzić drożdże do życia. Powodzenia.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaropiwosz Wyświetlenie odpowiedzi
            To jakaś ściema, bo mieszałem to przez godzinę i nie zrobiła mi się żadna piana.
            Chodziło o uzyskanie mieszaniny piwa z drożdżami w celu przelania ich do słoika bez ingerencji narzędzi, zatem o jednolitą, płynną konsystencję, nie o pianę (może ktoś tak akurat ten płyn widzi) - wystarczy się zastanowić, po co to. I chodzi o przechowywanie gęstwy w lodówce, a nie o zamrażanie.
            Z tekstami o ściemach to zluzuj, lepiej najpierw zagłęb się nieco w temat.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaropiwosz Wyświetlenie odpowiedzi
              Witam
              Właśnie przelałem browar na fermentacje cichą i chciałem zamrozić drożdże, które znajdują się na dnie wiadra. Jak mam to najlepiej zrobić? Czy można je poprostu od razu zamrozić w wysterylizowanym słoiku czy może trzeba je schładzać stopniowo?
              Zrób następna warkę
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              Przetwarzanie...
              X