Piwo o posmaku Tequili

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rainer
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 8

Piwo o posmaku Tequili

Witam

W sklepach są dostępne aromaty o smaku tequili, które miesza się z wódką. W efekcie końcowym ma niby powstać tequila.

Czy próbował już ktoś stworzyć piwo o posmaku tequili w stylu Desperados?

Zastanawiam się nad krzyżówką Coopers Cerveza + aromat tequili, tylko kiedy i ile go dolać?
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

Musisz spróbować i koniecznie opisać.
    W piwach koncernowych aromaty dodaje się podczas filtracji piwa, czyli tuż przed rozlewem. Jednak piwa te są pasteryzowane, a my nie wiemy czy kupny aromat jest w miarę sterylny. Jeżeli te aromaty są przeznaczone do mieszania z wódką, to pewnie podają też proporcje - myślę że aromat w piwie może być podobny jak w wódce. Możesz poeksperymentować
    Moja propozycja; po fermentacji, jak będziesz gotowy do rozlewu:
    1. odmierzyć strzykawką odpowiednią ilość aromatu na np. 3 litry piwa (lub ile chcesz), wlać to do sterylnego garnka + 3l piwa + cukier do refermentacji i przelać do butelek np. lejkiem (lej po ściance aby się zbytnio nie napowietrzało),
    2. odmierzyć strzykawką odpowiednią ilość aromatu na np. 3 litry piwa (lub ile chcesz), wlać do garnka z małą ilością wody i zagotować aby spasteryzować aromat. Sprawdzimy czy aromat nie zmienia smaku podczas gotowania. Ostudzić i reszta jak wyżej,
    3. odmierzyć strzykawką odpowiednią ilość aromatu na np. 3 litry piwa (lub ile chcesz), dodać trochę spirytusu aby go zdezynfekować i reszta jak wyżej.
    Jeżeli do tego zrobisz drugą taką serię z inną dawką aromatu, to już myślę że będziesz ekspertem w tej sprawie. Będziesz miał 18l piwa aromatyzowanego i jeszcze pewnie zostanie Tobie kilka litrów bez aromatu jako próba kontrolna.

Comment

• kony
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.08
      • 1701

Jeśli chodzi o proporcje, to ja bym wziął jakieś piwo sklepowe i porobił kilka próbek żeby wybadać czy to się da pić i w jakich ilościach dawać do piwa. Mniejszy żal będzie jak nie wyjdzie a jak już się określi proporcje to wtedy można lać do domowego.

Comment

Przetwarzanie...
      X