Drożdże Safale US 05 na 3 warki IPA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wesolcmg
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.10
    • 78

    Drożdże Safale US 05 na 3 warki IPA

    Witam.
    Mam zamiar kupić słody na 3 zestawy IPA:
    • słód pilzneński 6kg:3=2kg
    • słód monachijski 7kg:3=2,33kg
    • marynka 130g:3=43,3g
    • lubelski 130g:3=43,3g

    Drożdże Safale US05 11,5g mam zamiar użyć raz za razem czyli po zlaniu na cichą od razy wlewam następną warkę i mieszam gęstwę z dna by pracowały dalej w następnej i tak 3 razy.
    Czy to poskutkuje? czy raczej coś jeszcze bym musiał zrobić?
    Last edited by wesolcmg; 2011-02-13, 10:50.
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #2
    Oczywiście, ze poskutkuje, tylko że nie mieszasz, ale napowietrzasz (zdezynfekowanym) wężykiem.
    Możesz tak wykorzystywac drożdże do 6-8 razy.
    Policz sie z fermentatorami, bo z czasem powstanie pokusa, by mieć piwo we dwóch jednoczesnie: jeden na burzliwej, drugi na cichej.

    Popatrz też na inne zestawy surowcowe, które będa zgodne z tym gatunkiem drożdzy.

    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      #3
      PS.
      Dziwnie opisałeś wagowe ilości surowców. Jesli zamówisz trzy warki IPA, to dostaniesz wszystko spakowane oddzielnie.

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        #4
        Oczywiście, ze poskutkuje, tylko że nie mieszasz, ale napowietrzasz (zdezynfekowanym) wężykiem.
        Uważam, że to niepotrzebna komplikacja i ewentualne źródło zakażenia. Jak Wesolcmg będzie miał wychłodzoną brzeczkę gotową do zadania drożdżami, to wystarczy ją wlać do fermentora na dnie którego pozostały drożdże z poprzedniej warki. Jeżeli zrobi się to z wysokości ok. metra to brzeczka się napowietrzy i wszystkie drożdże się wymieszają. Jeżeli zachodzi obawa, że napowietrzenie będzie za słabe, to przelać jeszcze raz do tego fermentora w którym chłodziliśmy brzeczkę. Ta opcja jest lepsza, bo eliminujemy przyklejoną do ścianek fermentora dekę z poprzedniej warki, która nie jest korzystna dla smaku.

        Robert13, możesz napisać jak napowietrzasz wężykiem? Z butli z tlenem, czy pompki do akwarium?

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #5
          5 minut dmucham w wężyk, z przerwami na opadnięcie piany. Najprawdopodobniej 5 dmuchnięć "płucnych" by wystarczyło i coraz bardziej sklaniam się do zastosowania tej zasady w przyszłosci.
          Wężyk i tak musiał byc zdezynfekowany, gdyż przed chwilą był uzywany do przelewania.
          Tak naprawde używam dwóch by było szybciej.

          Comment

          • wesolcmg
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.10
            • 78

            #6
            Robert13 : w BA nie mają zestawów z IPA a przy zamówieniu takiej ilości wychodzi mi taniej
            Zawsze napowietrzam mieszadłem plastikowym co używam do mieszania w garnku.
            P.S. czy przypadkiem człowiek nie wydmuchuje w większości co2? wtedy natlenianie jest mniej wartościowe w tlen.

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              #7
              "Poziomica szkoły podstawowej" mówi nam, iże tlenu w atmosferze jest 21%, zaś w wydychanym powietrzu 16%. Poza tym, po kazdym dmuchnięciu wszystko miesza się bardzo intensywnie.

              Pisząc o zestawach surowcowych miałem na myśli to, że niekoniecznie musisz robić trzy te same piwa na drożdzach US 05.

              Comment

              • wesolcmg
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2010.10
                • 78

                #8
                Odnośnie zawartości wydychanego tlenu to nie wiedziałem(ale dzięki tobie to zmądrzałem), bo się tym aż tak nie interesowałemale ile w atm. to było wiadome
                Zaś odnośnie zestawów to co byś polecił bo jak na razie to pale ale mi zasmakowało a właśnie na cichej jest pszeniczne, a w piątek robię koelsch

                Comment

                • wogosz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.12
                  • 1007

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                  5 minut dmucham w wężyk, z przerwami na opadnięcie piany.
                  A zęby przedtem myjesz? Jakoś nie mam zbytnio zaufania dla takiej metody. Jak przeleję ze dwa-trzy razy z fermentora do fermentora, to też mam taką pianę że czasami muszę czekać aby przykryć deklem. Ciecz spadająca z wysokości wtłacza sporo drobnopęcherzykowego powietrza, które łatwo się rozpuszcza. Rozpuszczanie tlenu z bąbelka przelatującego przez ciecz, jest niewielkie, a do tego zawartość tlenu w wydychanym powietrzu jest istotnie mniejsza.

                  Comment

                  • Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

                    #10
                    Starsi i mądrzejsi doradzili by ich nie myć... Nie wiem czemu, ale tak doradzili..

                    A z wężykiem sprawa jest prosta, bo po przetoczeniu jego koniec jest tak czy owak zanurzony, dodatkowo muszę tez przenieść o kilkanaście metrów owe 50 litrów szczelnie zamknięte w 70 litrowej objetości, a wówczas tak to specjalnie robię, ze chlupie w środku aż miło. Napowietrza się

                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wesolcmg Wyświetlenie odpowiedzi
                      Zaś odnośnie zestawów to co byś polecił bo jak na razie to pale ale mi zasmakowało a właśnie na cichej jest pszeniczne, a w piątek robię koelsch
                      Zaskocz sam siebie i zrób Wędzone. To nic, że drożdze które masz w obiegu nie są dla niego dedykowane, aromat bedzie i tak właściwy.

                      Nie ma jeszcze odpowiednich temperatur- no chyba, że masz w mieszkaniu wysokie i stabilne >20st.C (heh... ja mam, ale pod kołdrą...), ale zdecydowanie polecam wypróbowanie piw belgijskich.
                      Dobierz sobie takie drożdze płynne, którymi "objedziesz" nie tylko Tripla, Belgijskie Specjalne I i II, ale i jako pierwsze z serii Belgian Pale Ale . Są nimi Wyeast 3522 Belgian Ardennes.

                      PS.
                      Sprawdziłem i obecnie nie mają ich na stanie, ale zapewne pojawią się w ofercie gdy nastaną letnie temperatury.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X