Przestawiam mój browar na warki 40 litrowe,receptury podawane są na 20 litrów piwa pytanie odnośnie adaptacji receptur.Wszystkie składniki danej receptury wystarczy pomnożyć razy dwa będzie ok ?.
Warka 40 l jaka ilość surowców.
Collapse
X
-
Mniej książków więcej piwa -
Z mojej strony Szoszon uzyskujesz nominację na pytanie rokuComment
-
Comment
-
Jeśli lubisz eksperymentować możesz pobawić się w zaokrąglenie wagowe chmielu do wartosci standardowych opakowań i zamiany ich gatunków. Dla przykladu, jesli gdzies wyjdzie Ci potrzeba użycia 70-75-80g Marynki, możesz śmiało to zamienić na 50 g Marynki i 50g Lubelskiego.Ostatnia zmiana dokonana przez Robert13; 2011-02-17, 11:01.Comment
-
Wszystkie, nie wszystkie...
Jeśli lubisz eksperymentować możesz pobawić się w zaokrąglenie wagowe chmielu do wartosci standardowych opakowań i zamiany ich gatunków. Dla przykladu, jesli gdzies wyjdzie Ci potrzeba użycia 70-75-80g Marynki, możesz śmiało to zamienić na 50 g Marynki i 50g Lubelskiego.Comment
-
Wydajność jest zależna od hardware, jak zmienisz sprzęt to i wydajność się zmieni. Jednym spadnie, innym wzrośnie - będzie inna intensywność mieszania, inne odparowanie. Po paru warkach będziesz wiedział ile wynosi ten "współczynnik Biernackiego", o który trzeba pomnożyć żeby wyszło dobrze.Comment
-
Szoszonie, masz swój pomysł na wagowe dobieranie slodów na 40 litrową warkę?
Dla piw mocarnych, czyli w większości belgijskich specjałów (18-20Blg), rachunek jest prosty -potrzebujesz 11-12 kg słodów:
-2 razy po 5kg zasypu słodow podstawowych (zazwyczaj pilznieński)
-1-2kg dodatkowych, kupionych jako spakowanych po 1kg (karmelowy, pszeniczny)
Dla piw zwykłych 12Blg, potrzebujesz razem 8kg zasypu i tutaj możesz sobie już dobierać jak chcesz, na przykład 7kg Pale Ale/pilznieńskiego/monachijskiego i 1kg karmelowego.Comment
-
Comment
-
Proste i skuteczne. Zniżka albo kapsle gratis...Comment
-
Hm, bardzo ciekawa koncepcja, jak u Ciebie zwykle zresztąNiby czemu ta zniżka miała by się należeć kupującemu?
Comment
-
Gdzie tak jest że kupujący ma prawo stawiać warunki żądając zniżki.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam wszystkich
Planuję swoje pierwsze piwo z zacieraniem z zestawu surowców.
Przeglądając oferty zauważyłem że sklepy oferują różną ilość słodów np: dla tego samego piwa o Blg 12 w jednym jest to 4,5 kg a w innym 6,5 kg.
Nie znam się za bardzo jednak 2...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Technologia Piwowarstwa
Czy piwo to nie tylko Twój ulubiony napój, ale również prawdziwa pasja? Może chcesz poszerzyć swoja wiedzę na temat warzenia piwa, wprowadzić swoją pasje na nowy poziom lub planujesz przejść na zawodowstwo. A może marzysz o własnym browarze,...-
Channel: Piwo - ogólne
2023-09-14, 12:39 -
-
Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
-
Channel: Niemcy
-
-
Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
-
Channel: Niemcy
-
-
Zestaw surowców do uwarzenia 15l piwa. Do zestawu dołączona jest instrukcja warzenia.
W skład zestawu wchodzą:
Słód pilzneński 2,5 kg
Słód monachijski 2,7 kg
Słód karmelowy ciemny 0,35 kg
Słód palony 0,1 kg
(słody ześrutowane,...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment