Przestawiam mój browar na warki 40 litrowe,receptury podawane są na 20 litrów piwa pytanie odnośnie adaptacji receptur.Wszystkie składniki danej receptury wystarczy pomnożyć razy dwa będzie ok ?.
Warka 40 l jaka ilość surowców.
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szoszon Wyświetlenie odpowiedziPrzestawiam mój browar na warki 40 litrowe,receptury podawane są na 20 litrów piwa pytanie odnośnie adaptacji receptur.Wszystkie składniki danej receptury wystarczy pomnożyć razy dwa będzie ok ?.Mniej książków więcej piwa
-
-
Z mojej strony Szoszon uzyskujesz nominację na pytanie roku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziZ mojej strony Szoszon uzyskujesz nominację na pytanie roku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szoszon Wyświetlenie odpowiedziPrzestawiam mój browar na warki 40 litrowe,receptury podawane są na 20 litrów piwa pytanie odnośnie adaptacji receptur.Wszystkie składniki danej receptury wystarczy pomnożyć razy dwa będzie ok ?.
Jeśli lubisz eksperymentować możesz pobawić się w zaokrąglenie wagowe chmielu do wartosci standardowych opakowań i zamiany ich gatunków. Dla przykladu, jesli gdzies wyjdzie Ci potrzeba użycia 70-75-80g Marynki, możesz śmiało to zamienić na 50 g Marynki i 50g Lubelskiego.Last edited by Robert13; 2011-02-17, 11:01.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziWszystkie, nie wszystkie...
Jeśli lubisz eksperymentować możesz pobawić się w zaokrąglenie wagowe chmielu do wartosci standardowych opakowań i zamiany ich gatunków. Dla przykladu, jesli gdzies wyjdzie Ci potrzeba użycia 70-75-80g Marynki, możesz śmiało to zamienić na 50 g Marynki i 50g Lubelskiego.
Comment
-
-
Wydajność jest zależna od hardware, jak zmienisz sprzęt to i wydajność się zmieni. Jednym spadnie, innym wzrośnie - będzie inna intensywność mieszania, inne odparowanie. Po paru warkach będziesz wiedział ile wynosi ten "współczynnik Biernackiego", o który trzeba pomnożyć żeby wyszło dobrze.
Comment
-
-
Szoszonie, masz swój pomysł na wagowe dobieranie slodów na 40 litrową warkę?
Dla piw mocarnych, czyli w większości belgijskich specjałów (18-20Blg), rachunek jest prosty -potrzebujesz 11-12 kg słodów:
-2 razy po 5kg zasypu słodow podstawowych (zazwyczaj pilznieński)
-1-2kg dodatkowych, kupionych jako spakowanych po 1kg (karmelowy, pszeniczny)
Dla piw zwykłych 12Blg, potrzebujesz razem 8kg zasypu i tutaj możesz sobie już dobierać jak chcesz, na przykład 7kg Pale Ale/pilznieńskiego/monachijskiego i 1kg karmelowego.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziTak , jeśli pomnożysz przez 3 spadnie wydajnośćPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szoszon Wyświetlenie odpowiedziNie ma co liczyć na odpowiedz wolicie nabijać sobie posty pisząc o wszystkim i niczym.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szoszon Wyświetlenie odpowiedziNie ma co liczyć na odpowiedz wolicie nabijać sobie posty pisząc o wszystkim i niczym.
Proste i skuteczne. Zniżka albo kapsle gratis...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziNajlepsze rozwiązania są tymi najprostszymi. Mozesz kupować po dwa zestawy surowców, ale robiąc zakupy zażądaj od sprzedawcy zniżki za to, że kupujesz po dwa zestawy surowców dla danego gatunku piwa.
Proste i skuteczne. Zniżka albo kapsle gratis...
Hm, bardzo ciekawa koncepcja, jak u Ciebie zwykle zresztą Niby czemu ta zniżka miała by się należeć kupującemu?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziNajlepsze rozwiązania są tymi najprostszymi. Mozesz kupować po dwa zestawy surowców, ale robiąc zakupy zażądaj od sprzedawcy zniżki za to, że kupujesz po dwa zestawy surowców dla danego gatunku piwa.
Proste i skuteczne. Zniżka albo kapsle gratis...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziHm, bardzo ciekawa koncepcja, jak u Ciebie zwykle zresztą Niby czemu ta zniżka miała by się należeć kupującemu?
Comment
-
Comment