Warka 40 l jaka ilość surowców.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    A co z tymi co nie biorą co prawda zestawów ale np worek 20kg słodu ?
    A co z tymi co biorą kilka/kilkanaście worków po 50kg ? mają spać na kapslach?
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10769

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
      A co z tymi co biorą kilka/kilkanaście worków po 50kg ? mają spać na kapslach?
      My tu dyskutujemy o detalu
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
        A co z tymi co biorą kilka/kilkanaście worków po 50kg ? mają spać na kapslach?
        spekulant?
        Last edited by jacer; 2011-02-17, 21:26.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          My tu dyskutujemy o detalu
          Oj to przepraszam, że sie wp...... jak stringi w d.....
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
            My tu dyskutujemy o detalu
            A to dobrze, bo już myślałem że za tę tonę słodu co mamy ją kupić będziemy musieli zapłacić jakieś janosikowe, bo takie z nas chitrusy.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • szoszon
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.01
              • 44

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              A co z tymi co nie biorą co prawda zestawów ale np worek 20kg słodu ?
              Jak cię stać na 20 kg słodu to znaczy że jesteś szmalowny i po kapslach gratis nici.

              Comment

              • MarkOzz
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.10
                • 209

                #37
                Pozwolę sobie wrócić do pytania autora. Bez szyderstw. Jestem zdania, że ten problem ma sens. O ile "na logikę" wydaje się proste, żeby otrzymać dwa razy tyle brzeczki nastawnej trzeba by użyć dwa razy tyle słodu, to moim zdaniem nie jest to takie proste - przemnażanie wszystkich słodów z przepisu np x 2 może dać niepożądane efekty w przypadku słodów: bardzo ciemne karmelowe, barwiące, palone, zakwaszające, itd. Podobnie jest z chmielem, czy używając silnie goryczkowej odmiany podwojenie wagi chmielu będzie dobrym posunięciem? A co z drożdżami - polecicie autorowi aktywować dwa opakowania drożdży? Może to kij w mrowisko, ale każdy kiedyś zaczynał, a ta drwina w Waszych postach może nie do końca jest zasadna...

                Comment

                • Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

                  #38
                  Można jeszcze spytać, czy na dwa razy większą warkę potrzeba dwa razy więcej wody.

                  Comment

                  • MarkOzz
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.10
                    • 209

                    #39
                    Czy w tej samej kadzi filtracyjnej dla zasypu A i 2xA zostanie w młócie B i 2xB wody? Mówisz i masz
                    Last edited by MarkOzz; 2011-02-23, 15:14.

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

                      #40
                      W naszych przepisach najczęściej podawane są ilości wagowe ale można to przeliczyć na ilości procentowe. Przy podwojeniu, potrojeniu i.t.d procent zasypu będzie taki sam. W browarnictwie amatorskim takie zmiany nie mają wpływu na efekt końcowy poza ilością uzyskanej brzeczki.
                      Ta drwina jest zasadna...

                      Co do drożdży też, a warto po prostu o tym poczytać ile drożdży potrzeba do prawidłowego zaszczepienia brzeczki. Może i kilka saszetek trzeba aktywować jak się nie robi startera.
                      Last edited by fidoangel; 2011-02-23, 15:25.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • MarkOzz
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.10
                        • 209

                        #41
                        Nie chcę być adwokatem diabła, ale przed pierwszą warką też się zastanawiałem czy np. zwiększając ilość słodu z przepisu razy 1,5, mam ilość chmielu też zwiększyć razy 1,5.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10769

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarkOzz Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nie chcę być adwokatem diabła, ale przed pierwszą warką też się zastanawiałem czy np. zwiększając ilość słodu z przepisu razy 1,5, mam ilość chmielu też zwiększyć razy 1,5.
                          I do jakiego doszedłeś wniosku ?
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • MarkOzz
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.10
                            • 209

                            #43
                            Nie wyrobiłem sobie jednoznacznego stanowiska odnośnie przeliczania ilości chmielu na większe objętości. Ale pierwsze warki, gdzie jechałem prostą proporcją były przechmielone .

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarkOzz Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie wyrobiłem sobie jednoznacznego stanowiska odnośnie przeliczania ilości chmielu na większe objętości. Ale pierwsze warki, gdzie jechałem prostą proporcją były przechmielone .
                              A wystarczy sobie ściągnąć darmowy program QBrew i takie rzeczy jak ilość słodu i chmielu obliczyć. Ale po co, forumowicze i tak odpowiedzą po raz setny.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #45
                                Jeśli zwiększa się warkę dwukrotnie, to dla otrzymania takiego samego piwa trzeba dwukrotnie więcej surowców: wody, słodu i chmielu. Drożdże to inna sprawa, nie są surowcem przetwarzalnym, więc trzeba dać ich tyle, żeby fermentacja przebiegła prawidłowo.

                                Ktoś ma jeszcze jakieś podchwytliwe pytania z zakresu szkoły średniej? chyba nie na czasie jestem, samodzielne myślenie stało się nielegalne?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X