Warzyłem zestaw Irish Red Ale(moja druga zacierana warka), wszystko szło gładko, ale podczas chmielenia okazało się że termometr źle wskazuje temp, zaniżał o 5*C. Przerwy robiłem w temp. 63 i 73*(wg termometru). Przypuszczam że przekroczyłem te temperatury bo mam słabe odfermentowanie - z 12*BLG na 7*. Burzliwa skończyła się praktycznie po jednym dniu. Da się z tego zrobić jeszcze coś pijalnego?
Słabe odfermentowanie, za wysoka temp zacierania
Collapse
X
-
Istnieje duże ryzyko, że masz skrobię, gdyż najprawdopdobniej za szybko zdezaktywowałeś enzymy podgrzewając do 73+5 st.C.
Pobierz próbkę i opisz jakie jest ono w smaku.
To co napisze poniżej przez większość będzie uznane za herezje, ale co mi tam...
Spróbuj dodać cukru w ilości 0,5kg (zakładam, że masz warkę 20 litrową), wówczas podbijesz baling o 2,5Blg, a wówczas drożdze ruszą do pracy i przy okazji byc może zejdą jeszcze nizej, może do 6Blg.
Posmaków bimbrowych raczej nie będzie, gdyż drożdze będą miały dostepne wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
-
-
W smaku, hmm (w sumie słabo rozróżniam) wydaje sie być normalne, troche bardziej gorzkie niż wcześniejsze. Skrobia jest, zapomniałem napisać że robiłem próbę jodową ale nie wyszła dobrze. Przedłużałem zacieranie ale bez efektu.
O cukrze właśnie pomyślałem. wystarczy 0,5kg na 20l? Rozpuścić go wcześniej w wodzie?
Przerwa w 63* 15', w 73* 45'.Last edited by Marwis; 2011-02-17, 19:38.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziIstnieje duże ryzyko, że masz skrobię, gdyż najprawdopdobniej za szybko zdezaktywowałeś enzymy podgrzewając do 73+5 st.C.
Pobierz próbkę i opisz jakie jest ono w smaku.
To co napisze poniżej przez większość będzie uznane za herezje, ale co mi tam...
Spróbuj dodać cukru w ilości 0,5kg (zakładam, że masz warkę 20 litrową), wówczas podbijesz baling o 2,5Blg, a wówczas drożdze ruszą do pracy i przy okazji byc może zejdą jeszcze nizej, może do 6Blg.
Posmaków bimbrowych raczej nie będzie, gdyż drożdze będą miały dostepne wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Robert13 napisał na tym forum wiele głupot ale ta jest głupotą do potęgi nieskończonej."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika FidoangelRobert13 napisał na tym forum wiele głupot ale ta jest głupotą do potęgi nieskończonej.
Przepraszam za odbiegnięcie od tematu wątku.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marwis Wyświetlenie odpowiedziYyy, no to za późno;/ Już go drożdże przerobiły.
Co do termometru, czy takitermometr będzie nadawał się do zacierania?
...pomijając fakt, że spaliłem(?) termoparę, bo zostawiłem go nieopatrznie na chmielenie dotykającego dna garnka, to sprawował się znakomicie.
Comment
-
-
@marwis
Nie przejmuj się tym eksperymentem, bo w jednym zdaniu napisał, że jest nie do uratowania (sam potwierdziłes, że masz skrobie), a w drugim -nie syp, bo do niczego to nie doprowadzi. A gdzie ma doprowadzić, skoro bez eksperymentu jest nie do uratowania.
Bo majac skrobię i pare % jest jeszcze nadzieja na szybkie jego wypicie lub puszczenie w lokalny obieg za dostarczenie pustych butelek
Patrząc na zacieranie, oprócz skorbi masz na pewno duzo cukrów niefermentowalnych, więc poczekajmy na wynik eksperymentu. Przeciez kolega wogosz nie zgłosi swojej warki na ochotnika
Co do termometru, to kup sobie ten:
Witamy w sklepie piwowarów dla Piwowarów! Polecamy szeroki asortyment produktów do warzenia piwa w domu. Szczególnie polecamy nasze wielokrotnie wypróbowane zestawy surowców. Jeśli wiesz dokładnie czego potrzebujesz, proponujemy przejść na listę wszystkich produktów "szybkie zamawia
a jak Ci zbywa, to także cyfrowy
Wyślą Ci go jako zwykłą przesyłke pocztową.
Chociaż mam oba, to używam wyłącznie analogowego. Spisuje się bardzo dobrze i w odroznieniu od elektronicznego nie zaparowuje się wyświetlacz , nie mam strachu, ze znowu wylacznik przestanie działać, a jest tak samo dokładny jak cyfrowy..
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
Co do termometru, to kup sobie ten:
Witamy w sklepie piwowarów dla Piwowarów! Polecamy szeroki asortyment produktów do warzenia piwa w domu. Szczególnie polecamy nasze wielokrotnie wypróbowane zestawy surowców. Jeśli wiesz dokładnie czego potrzebujesz, proponujemy przejść na listę wszystkich produktów "szybkie zamawia
Comment
-
-
I tak to jest... Jeden chwali, drugi gani..
U mnie cenię go wyżej niz cyfrowy, ktory zepsuł sie na początku zacierania, a słodów było na 60 litrową warkę.. Zatarłem na wyczucie i udało się. Warto mieć drugi w rezerwie.
Zatem kup sobie cyfrowy:
Witamy w sklepie piwowarów dla Piwowarów! Polecamy szeroki asortyment produktów do warzenia piwa w domu. Szczególnie polecamy nasze wielokrotnie wypróbowane zestawy surowców. Jeśli wiesz dokładnie czego potrzebujesz, proponujemy przejść na listę wszystkich produktów "szybkie zamawia
Słuzył mi przez rok czasu, czyli swoja "misję" wypełnił..
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi... bo zostawiłem go nieopatrznie na chmielenie ...
Oczywiście nieopacznie
Comment
-
Comment