Słabe odfermentowanie, za wysoka temp zacierania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marwis
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.10
    • 36

    Słabe odfermentowanie, za wysoka temp zacierania

    Warzyłem zestaw Irish Red Ale(moja druga zacierana warka), wszystko szło gładko, ale podczas chmielenia okazało się że termometr źle wskazuje temp, zaniżał o 5*C. Przerwy robiłem w temp. 63 i 73*(wg termometru). Przypuszczam że przekroczyłem te temperatury bo mam słabe odfermentowanie - z 12*BLG na 7*. Burzliwa skończyła się praktycznie po jednym dniu. Da się z tego zrobić jeszcze coś pijalnego?
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #2
    Istnieje duże ryzyko, że masz skrobię, gdyż najprawdopdobniej za szybko zdezaktywowałeś enzymy podgrzewając do 73+5 st.C.
    Pobierz próbkę i opisz jakie jest ono w smaku.


    To co napisze poniżej przez większość będzie uznane za herezje, ale co mi tam...

    Spróbuj dodać cukru w ilości 0,5kg (zakładam, że masz warkę 20 litrową), wówczas podbijesz baling o 2,5Blg, a wówczas drożdze ruszą do pracy i przy okazji byc może zejdą jeszcze nizej, może do 6Blg.
    Posmaków bimbrowych raczej nie będzie, gdyż drożdze będą miały dostepne wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

    Comment

    • TomX
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 1035

      #3
      Jak długa była przerwa w 63 (68)C? To jest tu dość kluczowe...

      Comment

      • Marwis
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2010.10
        • 36

        #4
        W smaku, hmm (w sumie słabo rozróżniam) wydaje sie być normalne, troche bardziej gorzkie niż wcześniejsze. Skrobia jest, zapomniałem napisać że robiłem próbę jodową ale nie wyszła dobrze. Przedłużałem zacieranie ale bez efektu.
        O cukrze właśnie pomyślałem. wystarczy 0,5kg na 20l? Rozpuścić go wcześniej w wodzie?
        Przerwa w 63* 15', w 73* 45'.
        Last edited by Marwis; 2011-02-17, 19:38.

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #5
          Wsyp bezpośrednio z torebki, a jak Ci się nie będzie chciało odważać, to proponuję wsypać 1kg. Do Belgów wsypuję bezpośrednio i nie miałem z tego powodu problemów.
          Będziesz miał Czerwonego Belga, a raczej Irokeza.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
            Istnieje duże ryzyko, że masz skrobię, gdyż najprawdopdobniej za szybko zdezaktywowałeś enzymy podgrzewając do 73+5 st.C.
            Pobierz próbkę i opisz jakie jest ono w smaku.


            To co napisze poniżej przez większość będzie uznane za herezje, ale co mi tam...

            Spróbuj dodać cukru w ilości 0,5kg (zakładam, że masz warkę 20 litrową), wówczas podbijesz baling o 2,5Blg, a wówczas drożdze ruszą do pracy i przy okazji byc może zejdą jeszcze nizej, może do 6Blg.
            Posmaków bimbrowych raczej nie będzie, gdyż drożdze będą miały dostepne wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
            Nie rób tak bo to do niczego nie prowadzi. Nie chodzi o odfermentowanie samo w sobie tylko tylko o uratowanie piwa a to nie pomoże jeśli została skrobia.
            Robert13 napisał na tym forum wiele głupot ale ta jest głupotą do potęgi nieskończonej.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • Marwis
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2010.10
              • 36

              #7
              Yyy, no to za późno;/ Już go drożdże przerobiły.
              Co do termometru, czy takitermometr będzie nadawał się do zacierania?

              Comment

              • wogosz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.12
                • 1007

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fidoangel
                Robert13 napisał na tym forum wiele głupot ale ta jest głupotą do potęgi nieskończonej.
                Właśnie. Ostatnio czuję się na tym forum lekko osaczony. Jakikolwiek wątek nie otworzę - wszędzie wypowiada się Robert13 i zawsze jako ekspert. Zna się na wszystkim, ot taki człowiek Renesansu. Rzekł bym nawet - współczesny Leonardo da Vinci.
                Przepraszam za odbiegnięcie od tematu wątku.

                Comment

                • Gabe
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2010.03
                  • 405

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marwis Wyświetlenie odpowiedzi
                  Yyy, no to za późno;/ Już go drożdże przerobiły.
                  Co do termometru, czy takitermometr będzie nadawał się do zacierania?
                  Chyba powinien, ale ja polecam ten: http://allegro.pl/ikea-fantast-termo...451154916.html

                  ...pomijając fakt, że spaliłem(?) termoparę, bo zostawiłem go nieopatrznie na chmielenie dotykającego dna garnka, to sprawował się znakomicie.

                  Comment

                  • Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

                    #10
                    @marwis

                    Nie przejmuj się tym eksperymentem, bo w jednym zdaniu napisał, że jest nie do uratowania (sam potwierdziłes, że masz skrobie), a w drugim -nie syp, bo do niczego to nie doprowadzi. A gdzie ma doprowadzić, skoro bez eksperymentu jest nie do uratowania.
                    Bo majac skrobię i pare % jest jeszcze nadzieja na szybkie jego wypicie lub puszczenie w lokalny obieg za dostarczenie pustych butelek


                    Patrząc na zacieranie, oprócz skorbi masz na pewno duzo cukrów niefermentowalnych, więc poczekajmy na wynik eksperymentu. Przeciez kolega wogosz nie zgłosi swojej warki na ochotnika

                    Co do termometru, to kup sobie ten:
                    Witamy w sklepie piwowarów dla Piwowarów! Polecamy szeroki asortyment produktów do warzenia piwa w domu. Szczególnie polecamy nasze wielokrotnie wypróbowane zestawy surowców. Jeśli wiesz dokładnie czego potrzebujesz, proponujemy przejść na listę wszystkich produktów "szybkie zamawia


                    a jak Ci zbywa, to także cyfrowy

                    Wyślą Ci go jako zwykłą przesyłke pocztową.
                    Chociaż mam oba, to używam wyłącznie analogowego. Spisuje się bardzo dobrze i w odroznieniu od elektronicznego nie zaparowuje się wyświetlacz , nie mam strachu, ze znowu wylacznik przestanie działać, a jest tak samo dokładny jak cyfrowy..

                    Comment

                    • Marwis
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2010.10
                      • 36

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi

                      Co do termometru, to kup sobie ten:
                      Witamy w sklepie piwowarów dla Piwowarów! Polecamy szeroki asortyment produktów do warzenia piwa w domu. Szczególnie polecamy nasze wielokrotnie wypróbowane zestawy surowców. Jeśli wiesz dokładnie czego potrzebujesz, proponujemy przejść na listę wszystkich produktów "szybkie zamawia

                      Właśnie przez ten termometr cały kłopot, jego skala zaczęła się obracać i zawsze mi parował.

                      Comment

                      • Robert13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.04
                        • 899

                        #12
                        I tak to jest... Jeden chwali, drugi gani..

                        U mnie cenię go wyżej niz cyfrowy, ktory zepsuł sie na początku zacierania, a słodów było na 60 litrową warkę.. Zatarłem na wyczucie i udało się. Warto mieć drugi w rezerwie.

                        Zatem kup sobie cyfrowy:
                        Witamy w sklepie piwowarów dla Piwowarów! Polecamy szeroki asortyment produktów do warzenia piwa w domu. Szczególnie polecamy nasze wielokrotnie wypróbowane zestawy surowców. Jeśli wiesz dokładnie czego potrzebujesz, proponujemy przejść na listę wszystkich produktów "szybkie zamawia


                        Słuzył mi przez rok czasu, czyli swoja "misję" wypełnił..

                        Comment

                        • Gabe
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2010.03
                          • 405

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi
                          ... bo zostawiłem go nieopatrznie na chmielenie ...

                          Oczywiście nieopacznie

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #14
                            Było dobrze, poprawiłeś na źle.

                            Comment

                            • Marwis
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2010.10
                              • 36

                              #15
                              Wracając do piwa, przelewać na cichą czy oszczędzić sobie roboty?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X