Brew-Kit - ekstrakt słodowy nachmielony

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukasz2983
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.02
    • 7

    #1

    Brew-Kit - ekstrakt słodowy nachmielony

    Witam

    Im bardziej czytam forum tym mniej wiem

    Nie rozumiem jednej rzeczy.

    Zrobiłem piwo z brew-kita piWESu. Był to ekstrakt słodowy nachmielony + drożdże piwowarskie.

    Witamy w sklepie piwowarów dla Piwowarów! Polecamy szeroki asortyment produktów do warzenia piwa w domu. Szczególnie polecamy nasze wielokrotnie wypróbowane zestawy surowców. Jeśli wiesz dokładnie czego potrzebujesz, proponujemy przejść na listę wszystkich produktów "szybkie zamawia


    Waga puszki 1,7 kg. Wyszło z tego 11 litrów piwa.


    Chcąc zrobić 2 razy tyle piwa, co powinienem kupić:

    a) dwie puszki ekstraktu słodowego nachmielonego (przez analogię - skoro z jednej mam 11 litrów, to z dwóch będę miał 22 l) tj. 2 x 1,7 kg = 3,4 kg

    b) ekstrakt słodowy nachmielony 1,7 kg + ekstrakt słodowy 1,2 kg = 2,9 kg

    Przecież między a) i b) jest zasadnicza różnica.

    Co z drożdżami ? Na 11 litrów użyłem 1 saszetki drożdży. Czy na 20-22 l powinienem użyć 2 saszetek drożdży (domyślam się, że wystarczy jedna) ?

    Fermentator mam 33 litrowy i chciałbym wykorzystać go optymalnie, czyli moim zdaniem spokojnie można zalać go 28-30 litrów. Widziałem gdzieś tabelkę z przelicznikiem ile ekstraktu należy dodać aby uzyskać daną objętość brzeczki. Nie zapisałem linka . Jak ktoś ma to proszę o linka.

    Pozdrawiam.
  • Marwis
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.10
    • 36

    #2
    Ja swoje pierwsze piwo zrobiłem wg. opcji b) wyszło mi jakieś 19l. Jedna saszetka drożdży spokojnie wystarczy. Co do fermentora, jak wlejesz 30l to być może piana będzie uciekała.
    Link do tabelki

    Comment

    • lukasz2983
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.02
      • 7

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marwis
      Ja swoje pierwsze piwo zrobiłem wg. opcji b) wyszło mi jakieś 19l. Jedna saszetka drożdży spokojnie wystarczy. Co do fermentora, jak wlejesz 30l to być może piana będzie uciekała.
      Link do tabelki
      Dzięki za linka, właśnie dokładnie o taką tabelkę mi chodziło

      Comment

      • pakumy
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.02
        • 18

        #4
        Witam,
        Mam ten sam dylemat co poprzednik.
        Czy lepiej jest użyć 2 x Piwo domowe a'la Stout piWES-05 1,7 kg
        czy może
        Piwo domowe a'la Stout piWES-05 1,7 kg + ekstrakt Ciemny WES 1,7 kg ?

        Co będzie lepsze w smaku? Pierwsza opcja to piwo o głębszym aromacie?
        Jakie drożdże powinienem użyć do tego brewkita?

        Comment

        • lukasz2983
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.02
          • 7

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pakumy
          Witam,
          Mam ten sam dylemat co poprzednik.
          Czy lepiej jest użyć 2 x Piwo domowe a'la Stout piWES-05 1,7 kg
          czy może
          Piwo domowe a'la Stout piWES-05 1,7 kg + ekstrakt Ciemny WES 1,7 kg ?

          Co będzie lepsze w smaku? Pierwsza opcja to piwo o głębszym aromacie?
          Jakie drożdże powinienem użyć do tego brewkita?
          Ja 3 tygodnie temu zrobiłem Stouta z piWESu z jednej puszki. Wyszło mi w sumie 20 butelek 0,5l piwa.

          Tym razem się przymierzam do zrobienia piwa jasnego też z piWESu. Użyję 2x1,7 kg ekstraktu nachmielonego + 0,5 kg ekstraktu słodowego jasnego. Powinno mi z tego wyjść 25 l piwa.

          Niestety dopiero za jakiś miesiąc będę mógł napisać jak smakuje a'la Stout z puszki piWES.

          Comment

          • TomX
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 1035

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukasz2983
            Ja 3 tygodnie temu zrobiłem Stouta z piWESu z jednej puszki. Wyszło mi w sumie 20 butelek 0,5l piwa.

            Tym razem się przymierzam do zrobienia piwa jasnego też z piWESu. Użyję 2x1,7 kg ekstraktu nachmielonego + 0,5 kg ekstraktu słodowego jasnego. Powinno mi z tego wyjść 25 l piwa.

            Niestety dopiero za jakiś miesiąc będę mógł napisać jak smakuje a'la Stout z puszki piWES.
            Pamiętaj, że brew-kity są chmielone na ~20 litrów, aby po dodaniu dodatkowego ekstraktu niechmielonego/cukru piwo miało "normalną" goryczkę. Używając 2x ekstrakt nachmielony będziesz miał wściekle gorzkie piwo.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10796

              #7
              O tej wściekłej goryczce to z doświadczenia czy czytałeś ?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • lukasz2983
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.02
                • 7

                #8
                Napiszę do WESu jak to jest z ich brew-kitami. Jak mi odpowiedzą to przekaże na forum.
                Ostatnia zmiana dokonana przez lukasz2983; 2011-03-06, 18:24.

                Comment

                • lukasz2983
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.02
                  • 7

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pakumy
                  Witam,
                  Jakie drożdże powinienem użyć do tego brewkita?
                  Ja użyłem Safale S-04. Nie wiem czy dobre czy złe, ale świetnie się osiadają na dnie, tworząc coś w rodzaju 2 cm warstwy kremu. Uzyskuje się przez to bardzo klarowne piwo.

                  Comment

                  • lukasz2983
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.02
                    • 7

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukasz2983
                    Napiszę do WESu jak to jest z ich brew-kitami. Jak mi odpowiedzą to przekaże na forum.
                    W odpowiedzi od WESu otrzymałem informację, że nic nie stoi na przeszkodzie użycia dwóch ekstraktów nachmielonych.

                    Ja spróbuje.

                    Comment

                    • pakumy
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.02
                      • 18

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukasz2983
                      W odpowiedzi od WESu otrzymałem informację, że nic nie stoi na przeszkodzie użycia dwóch ekstraktów nachmielonych.

                      Ja spróbuje.
                      Tylko ciekawe co wypada lepiej smakowo...

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10796

                        #12
                        Uważam że piwo z jednej puszki na 10l lub 2 na 20 nie będzie wściekle gorzkie
                        przykład
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • lukasz2983
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2011.02
                          • 7

                          #13
                          Dziś zajrzałem do pudełka gdzie trzymam dwa tygodnie temu zabutelkowane piwo. Pomyślałem sobie, że sprawdzę czy się nagazowuje. Wziąłem parę butelek i potrząsnąłem nimi. Bąbelki ruszyły - fajnie

                          Odłożyłem butelki zadowolony a tu słyszę pssss..... najpierw z jednej a później z drugiej flaszki . Pod wpływem ciśnienia jakie się zrobiło w butelce kapsle zaczęły przepuszczać gaz !
                          Widocznie, źle zakapslowałem.

                          Co w takich sytuacjach robić ?

                          1. Otworzyć piwo i zakapslować ponownie (tak zrobiłem).
                          2. Nic nie robić, pozostawić tak jak było.

                          Pozdrawiam

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • Grbuy
                            Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                            Grbuy
                            Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                            2023-11-30, 20:57
                          • Orzech1988
                            XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
                            Orzech1988
                            Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
                            zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
                            XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego


                            Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
                            2020-01-15, 17:07
                          • darekd
                            Kalnapilio-Tauro, Tauras Tvirtas
                            darekd
                            Tvirtas czyli mocne.

                            Choć 12,75 % ekstr. i 6% alk. to nie jest raczej waga ciężka.

                            Aromat - słodowy, słodki z karmelem i ciastkami, mdławy
                            Piana - dość niska, trwała. Drobny, poszarpany kożuszek na dłużej
                            Barwa - bardzo ciemne złoto
                            Wysycenie...
                            2024-10-06, 23:18
                          • darekd
                            ?, Neuschwansteiner Helles
                            darekd
                            Piwo sygnowane przez "The World of Neuschwansteiner Brauerei" ze Schwangau i choć adres wskazuje na nowy restauracyjny browar Schloss Brauhaus Schwangau, to jest on za mały na piwo, które jest dostępne w wielu regionach NIemiec (choć pewnie właściciel jest ten sam). NIe wiadomo, gdzie...
                            2024-09-23, 23:07
                          • heckler
                            Czechy, Počátky, Počátky 36, Pivovar Počátky
                            heckler
                            Počátky, to malutka wioska która leży w paśmie Železné hory, ot taki mały koniec świata, gdzie ptaki zawracają i kończy się asfalt. Dalej autem już nie pojedziemy.
                            Tuż a mostkiem przy wąskiej drodze znajduje się posesja pana Libor Hančar. Człowiek orkiestra, mnóstwo zainteresowań,...
                            2023-06-15, 11:52
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...