Witam
Im bardziej czytam forum tym mniej wiem
Nie rozumiem jednej rzeczy.
Zrobiłem piwo z brew-kita piWESu. Był to ekstrakt słodowy nachmielony + drożdże piwowarskie.
Waga puszki 1,7 kg. Wyszło z tego 11 litrów piwa.
Chcąc zrobić 2 razy tyle piwa, co powinienem kupić:
a) dwie puszki ekstraktu słodowego nachmielonego (przez analogię - skoro z jednej mam 11 litrów, to z dwóch będę miał 22 l) tj. 2 x 1,7 kg = 3,4 kg
b) ekstrakt słodowy nachmielony 1,7 kg + ekstrakt słodowy 1,2 kg = 2,9 kg
Przecież między a) i b) jest zasadnicza różnica.
Co z drożdżami ? Na 11 litrów użyłem 1 saszetki drożdży. Czy na 20-22 l powinienem użyć 2 saszetek drożdży (domyślam się, że wystarczy jedna) ?
Fermentator mam 33 litrowy i chciałbym wykorzystać go optymalnie, czyli moim zdaniem spokojnie można zalać go 28-30 litrów. Widziałem gdzieś tabelkę z przelicznikiem ile ekstraktu należy dodać aby uzyskać daną objętość brzeczki. Nie zapisałem linka . Jak ktoś ma to proszę o linka.
Pozdrawiam.
Im bardziej czytam forum tym mniej wiem
Nie rozumiem jednej rzeczy.
Zrobiłem piwo z brew-kita piWESu. Był to ekstrakt słodowy nachmielony + drożdże piwowarskie.
Waga puszki 1,7 kg. Wyszło z tego 11 litrów piwa.
Chcąc zrobić 2 razy tyle piwa, co powinienem kupić:
a) dwie puszki ekstraktu słodowego nachmielonego (przez analogię - skoro z jednej mam 11 litrów, to z dwóch będę miał 22 l) tj. 2 x 1,7 kg = 3,4 kg
b) ekstrakt słodowy nachmielony 1,7 kg + ekstrakt słodowy 1,2 kg = 2,9 kg
Przecież między a) i b) jest zasadnicza różnica.
Co z drożdżami ? Na 11 litrów użyłem 1 saszetki drożdży. Czy na 20-22 l powinienem użyć 2 saszetek drożdży (domyślam się, że wystarczy jedna) ?
Fermentator mam 33 litrowy i chciałbym wykorzystać go optymalnie, czyli moim zdaniem spokojnie można zalać go 28-30 litrów. Widziałem gdzieś tabelkę z przelicznikiem ile ekstraktu należy dodać aby uzyskać daną objętość brzeczki. Nie zapisałem linka . Jak ktoś ma to proszę o linka.
Pozdrawiam.
Comment