Kuchenka indukcyjna

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • edziapa
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.02
    • 14

Kuchenka indukcyjna

Witam, czy może warzył ktoś z Was brzeczkę na kuchence indukcyjnej? Dosyć trudno złapać odpowiednią temperaturę, jednak to ciepło się rozkłada trochę inaczej niż na kuchni gazowej. Niby wszystko robiłam zgodnie z przepisem (robiłam ze słodu), a przed zamknięciem w fermentorze bilingometr wskazywał 7 w temp 22C, a z tego co czytam w Waszych postach ma być trochę więcej. Czy może to być wina nierównomiernego podgrzewania? Podkreślam, że jestem kompletnym laikiem w sprawie produkcji piwa, ale liczę na Wasze wsparcie i cierpliwość. P.S. Nie mam innej kuchenki niż indukcyjna
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

Utwórz nowy wątek, ale w dziale 'Kołyska piwowarska". Wówczas szybciej odpowie ktoś, kto ma doswiadczenie z kuchenka indukcyjną.

Większość warzy na zestawie: taboret plus butla z gazem. Nie zajmuje duzo miejsca, jest przenośny i gdy jest ciepło mozna warzyć na zewnątrz, ma duzą moc grzewczą, koszt energii jest niższy niż dla prądu (niektórzy twierdzą, że taki sam).

Co do niskiego balingu i jego przyczyn, musisz dokładnie opisac proces zacierania, wysładzania i chmielenia.
    Zacieranie: w jakiej ilości wody, ile wagowo było słodów (albo jaki to był gotowy zestaw surowcowy), jakie temperatury i czasy ich stosowania.
    Wysładzania: iloma litrami wody, jaka była jej temperatura
    Chmielenie: o ile centymentrów było mniej w garnku w stosunku do poczatku gotowania, jaki był czas gotowania, ile masz litrów w fermentatorze.

A tutaj jest do sprzedania automat do warzenia piwa:
    Jeśli chcesz sprzedać/kupić/wymienić sprzęt /surowce piwowarskie - zamieść tutaj swoje ogłoszenie.

Comment

• Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

Widzę, że został już przeniesony do właściwego działu..

Comment

• edziapa
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.02
        • 14

indukcja

Wszystko starałam się robić dokładnie wg "krótkiej instrukcji do warzenia piwa". Wydawała mi się jak na pierwszy raz, najprostsza. Tak więc miałam 5 kg słodu pilzneńskiego, który ześrutowałam, dodałam do 8 l wody i zaczęłam doprowadzać to do temp 62C. Nie było to takie proste, bo gar wielki, "palnik" mały i radź tu człowieku. Mieszałam często, bo to na dole wydaje się gotować, góra ledwo ciepła.Udało mi się wreszcie doprowadzić do tych 62-64 C (sprawdzając tak mniej więcej w środku). Po 30 min podniosłam temp do 70C i znów starałam się ją utrzymać przez 30 min. Potem na 5 min podniosłam temp do ok 78 C i przecedziłam brzeczkę, przelewałam gorącą wodą ok 8-9l) i rozpoczęłam proces chmielenia. 30g chmielu lubelskiego podzieliłam na 3 nierówne części i po zagotowaniu brzeczki dałam tą największą, po 40 min średnią, a 5 min przed końcem najmniejszą część chmielu i wszystko powędrowało na taras w celu oczywiście schładzania. Jak już było chłodne przywlokłam to do domu, przecedziłam do fermentatora i uzupełniłam wodą, aby było 20 l oraz dodałam drożdże wcześniej sprawdzając temp , było 22C. Sprawdzając blg wyszło 7. Chciałam zaznaczyć, bo tak piszę jak Zosia Samosia, ale mąż mi pomagał...trochę ( kuchni już nie sprzątał). Może panikuję, ale odnoszę wrażenie, że jednak kuchenka indukcyjna nie rozdziela tego ciepła równomiernie i to może mieć wpływ na wysładzanie. Jeśli ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie, proszę sie podzielić.
        A Ty Robert13, co o tym sądzisz? Skąd taki niski blg, a może kiepsko śrutowane, mieliłam to w czymś podobnym do młynka do kawy i nie było to z pewnością doskonałe, ale połamało ten słód trochę. Jak by co to i tak się nie załamię, będę próbować dalej!!!

Comment

• jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

Pierwsze zdanie i juz widze błąd. Do 5kg słodu powinno być 15 litrów wody. To mogło zawazyć na reszcie.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• wogosz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.12
            • 1007

Jak to mówią: "pierwsze śliwki - robaczywki". Najważniejsze to się nie zniechęcić pierwszymi niepowodzeniami. Rzeczywiście nie wszystko poszło dobrze, ale te niedociągnięcia mozna łatwo poprawić. Wypełnij profil - taki brodacz na górze po prawej. Może niedaleko mieszka jakiś piwowar z większym doświadczeniem i trochę Tobie pomoże. Powodzenia!

Comment

• edziapa
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.02
              • 14

indukcja

Brodacz uzupełniony. A przepis był z TEJ strony. No to ładne kwiatki, będzie bezalkoholowe, jak w ogóle wyjdzie haha. No przydałby się ktoś, kto za rękę by poprowadził przez ten pierwszy raz. Jak fermentator będzie pusty, zaczynam od nowa i będę Was dokładnie pytać, mogę, prawda? A wydawało się to takie proste...ehh

Comment

• jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

Za raczkę, nie ma problemu Z fajnymi, młodymi pannami damy radę.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

Comment

• Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika edziapa Wyświetlenie odpowiedzi
                  A Ty Robert13, co o tym sądzisz? Skąd taki niski blg, a może kiepsko śrutowane, mieliłam to w czymś podobnym do młynka do kawy i nie było to z pewnością doskonałe, ale połamało ten słód trochę. Jak by co to i tak się nie załamię, będę próbować dalej!!!
                  Sądzę, że musisz kupić gotowy zestaw surowców z opcją śrutowanie, bo obawiam się, że jedną z wielu przyczyn niskiej wydajności było domowe ześrutowanie słodu. Otrzymasz też gotową instrukcję, bo użyte ilości wody z tamtej instrukcji były fatalne.

Napisałaś o cedzeniu?!
                  Nie masz węzyka do filtracji wkręcanego na kranik?

Comment

• edziapa
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.02
                    • 14

No tak, wężyka się jeszcze nie dorobiłam, ale jestem na dobrej drodze. Rzeczywiście śrutowanie nie było jak potrzeba, bo to trochę mączki się zrobiło, trochę całych ziaren a trochę pokruszonych. Teraz już wiem co zrobić. A jak z tą brzeczką teraz postępować, żeby to się nie zmarnowało, jeśli to blg na początku osiągnęło tylko 7. Teraz stoi w temp 21C i co dalej? Dzięki z góry wszystkim za pomoc

Comment

• edziapa
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.02
                      • 14

Zapomniałam dodać , że mieszanka moja stoi już w temp 21C jakieś 18 godzin

Comment

• ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23929

Zadać drożdżami, ale ogólnie to straszny cienkusz będzie - nic* z tym właściwie nie zrobisz bo odparowanie wody do np. 10 blg kosztować może masę prądu. Ale nie przejmuj się, może nie będzie tak źle, grodziskie miało 8 blg i nierzadko bywa w odbiorze treściwsze niż niejedna dziesiąteczka sklepowa.

* Można dodać cukru żeby podciągnąć balling do 10-11 blg, ale klimat piwa może być później nieco bimbrowy.
                        Last edited by ART; 2011-02-20, 12:00.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Robert13
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.04
                          • 899

Chyba dodałaś drożdze piwowarskie, na przykład suche wprost z saszetki?

PS.
                          ART juz napisał i też zastanawiam się nad tym, czy nie lepiej byłoby to wylać...
                          Last edited by Robert13; 2011-02-20, 12:02.

Comment

• edziapa
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.02
                            • 14

Wylać...załamka, nie. Drożdże oczywiście dodałam, ale najpierw rozpuściłam w letniej wodzie ok 20C. Hmmm, no cóż niech zostanie, będzie bezalkoholowe A teraz mam jeszcze pytanie, wiem że powinnam pierw poczytać zanim zapytam , ale kiedy tą moją miksturę przenieść do chłodnego pomieszczenia, bo już w ten mój przepis nie wierzę, a chciałabym chociaż osiągnąć smak domowego piwa, już nie liczę na %

Comment

• TomX
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.09
                              • 1035

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                              PS.
                              ART juz napisał i też zastanawiam się nad tym, czy nie lepiej byłoby to wylać...
                              Nawet nie sugeruj takich rzeczy. Wylać zawsze się zdąży, a lekka siódemka też może być niezła. Nawet gdyby to piwo miało wyjść fatalne, to doświadczenie zdobyte na poszczególnych etapach procesu może się okazać bezcenne przy następnej warce - wszystkie ewentualne problemy się ujawnią a my będziemy w stanie na bieżąco doradzać.

Co do tego konkretnego przypadku to według mnie błędy były takie:

a) Zdecydowanie za mało wody do zacierania. Na każdy kilogram słodu proponuję dodać 3 - 4 litry wody.
                              b) Zdecydowanie za mało wody do wysładzania - wysładzać się powinno aż do uzyskania objętości brzeczki o 2 - 3 litry większej niż docelowa objętość piwa (ale przerwać wysładzanie jeżeli filtrat ma poniżej 2 Blg).
                              c) Filtracja - naprawdę zaopatrzcie się w wężyk z oplotu, problemy na etapie filtracji/wysładzania to chyba najczęstszy powód słabej wydajności
                              d) Śrutowanie - zabawa z młynkiem do kawy jest bez sensu, kupujcie od razu ześrutowane słody lub kupcie śrutownik.
                              e) Rozcieńczanie wodą - co się dziwić, że Blg niskie, skoro zamiast odzyskać cały cukier ze słodu (z tej ilości powinno spokojnie wyjść 20 litrów 13 - 14 Blg) dolaliście zamiast tego "bezwartościowej" wody.

Jeżeli nie radzicie sobie z grzaniem na kuchence indukcyjnej takich objętości zacieru, to może warto receptury podzielić przez 2 i warzyć na początku warki 10 litrowe?

W każdym razie powodzenia, nie zrażajcie się pierwszymi trudnościami

Comment

Przetwarzanie...
                              X