Kuchenka indukcyjna

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

Jeszcze jedno: Bezalkoholowe to ono nie będzie. Powinno mieć tak z 2,5 - 3% alkoholu - z nóg nie zwali ale za kółko bym po nim nie siadał

Przenoszenie do chłodnego miejsca dopiero po zakończeniu się fermentacji - piana na piwie powinna opaść a ekstrakt spaść do poziomu ~2 Blg.

No i radzę naprawdę dużo poczytać przed kolejnym warzeniem, żeby znowu nie było wtopy

Comment

• Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

Otwieram lodówkę, a tam ...
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
      ... też zastanawiam się nad tym, czy nie lepiej byłoby to wylać...
      Przeczytaj, co napisał TomX, i jeśli już chcesz dawać rady, to stosuj się do tego schematu. Naprawdę musisz się wpieprzać do każdego tematu?
      Last edited by Krzysiu; 2011-02-20, 12:52.

Comment

• Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomX Wyświetlenie odpowiedzi
        a) Zdecydowanie za mało wody do zacierania. Na każdy kilogram słodu proponuję dodać 3 - 4 litry wody.
        Podejrzewam, że ktoś popełnił czeski błąd i zamiast 18 litrów do zacierania, ostało się mu 8. Dalej było już ctrl+c/ctrl+v i tak poszło w świat...

Gdyby to było kolejne już piwo, a poprzednie udane, to wówczas nie zastanawiałbym się nad opcją wylania. Ale w przypadku pierwszego jestem zdania, że dla dobrego efektu wskazanym jest otrzymać "solidny produkt końcowy". Kwestia indywidualnego podejścia, a nawet filozoficzna...

Comment

• TomX
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.09
          • 1035

To następnym razem nim zalecisz komuś jakieś radykalne kroki uprzedź, że jesteś szczególnym przypadkiem piwowarskiego filozofa, bo tutaj na przykład zasiałeś niepotrzebną panikę.

Najlepiej w stopce sobie umieść, wielkimi, czerwonymi literami jakiś tekst w stylu "uwaga, to tylko moja opinia, z którą zapewne większość użytkowników tego forum się nie zgodzi". Bądź też zastosuj się do starego porzekadła, że milczenie jest złotem.

Comment

• Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

Użyłem okreslenia "zastanawiam się..", wiec jest to tryb przypuszczający.
            Dla czytających ze zrozumieniem nie powinno być w tym określeniu żadnego problemu czy tez paniki.. Jak równiez to, że każdy pisze w własnym imieniu.

Comment

• edziapa
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.02
              • 14

Idąc za Waszymi radami, zacier zostawiam, nic nie kombinuję, czekam na efekty i wyciągam wnioski. Wg przysłowia, wypiję to piwo, które sobie nawarzę. No chyba że będzie totalna lipa...no i oczywiście kompletuję dalej sprzęt...filtrator z oplotu...cokolwiek to znaczy. Dobrze, że mężowi zabawa sie spodobała, to mi zrobi takie ustrojstwo. Ehhh... a miało być tak pięknie, a wyjdzie jak zawsze.

Comment

• TomX
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.09
                • 1035

Nieudane piwa dobrze się sprawdzają w roli marynaty do mięsa

W ramach lektury doszkalającej polecam portal www.piwo.org - na wiki i forum znajdziecie masą wiedzy która się Wam na pewno przyda przy następnych zmaganiach z piwem. Poszukajcie też tematu "FAQ piwowarskie" u nas na forum - też warto poczytać.

Comment

• edziapa
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.02
                  • 14

Dzięki, znalazłam tam dużo interesujących mnie rzeczy i do tego jasno i zrozumiale opisanych, polecam nowicjuszom takim jak ja. A mój cienias fermentuje dalej, ciekawe co tam się robi...

Comment

• wogosz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.12
                    • 1007

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Edziapa
                    A mój cienias fermentuje dalej, ciekawe co tam się robi...
                    Nazywamy to piwem

Comment

• edziapa
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.02
                      • 14

Słusznie, piwo. Ale ja bym się tam 'piwa" nie spodziewała po moim pełnym błędów warzeniu haha. Wczoraj zacier nie miał piany i blg wynosiło 2, więc przeniosłam do temp ~10C.Po otwarciu trochę jajami "pachniało", czy to normalne?

Comment

• zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika edziapa Wyświetlenie odpowiedzi
                        Słusznie, piwo. Ale ja bym się tam 'piwa" nie spodziewała po moim pełnym błędów warzeniu haha. Wczoraj zacier nie miał piany i blg wynosiło 2, więc przeniosłam do temp ~10C.Po otwarciu trochę jajami "pachniało", czy to normalne?
                        Normalne. Nie wąchaj piwa podczas fermentacji, zapach nie musi być przyjemny. Co innego, jak już skończy fermentować.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• wogosz
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.12
                          • 1007

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Edziapa
                          Po otwarciu trochę jajami "pachniało", czy to normalne?
                          Nie wiem jak Ty, ale ja lubię jaja i jadam ich sporo, szczególnie w czasie Wielkanocy.
                          To co masz w fermentorze to już nie jest zacier, tylko zielone lub młode piwo. Jak ma tylko 2 Blg., to potrzymaj 5-7 dni w niskiej temperaturze i butelkuj.

Comment

• edziapa
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.02
                            • 14

No ja też lubię jajka, ale świeże, a to nie był zapach jaj wielkanocnych Wczoraj przeniosłam młode piwo do chłodu, ale mam tam tylko 7,6C, owinęłam fermentator kocem. No zobaczymy co się z tego urodzi. Jestem pełna optymizmu. Jak próbowałam to piwo, miało smak takiego" cieniutkiego" piwa, ale posmak chmielowy po chwilowym pomlaskaniu, całkiem całkiem. Zaraz zamawiam następną porcję składników, nos w komputer w celu dokształcania i do roboty W międzyczasie będę pytać. A no właśnie, lubię piwa typu żywiec, tyskie gronie, czy słód pilzneński 5 EBC Strzegom będzie OK? Drożdże Saflager W34/70? Nie chcę znów zaliczyć wtopy, bo rodzina już się dopytuje kiedy na degustację a ja w ciemnej d...

Comment

• zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

Porób jeszcze trochę z zestawów. A jak chcesz samodzielnie komponować piwa, to podeprzyj się doświadczeniem innych. Na jednym wiki są receptury piw, które zgarniały wyróżnienia w konkursach ostatnich lat - warto skorzystać.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• wogosz
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.12
                                • 1007

W międzyczasie będę pytać. A no właśnie, lubię piwa typu żywiec, tyskie gronie, czy słód pilzneński 5 EBC Strzegom będzie OK? Drożdże Saflager W34/70?
                                Do zrobienia lagera, czy pilsa dolnej fermentacji nie potrzeba żadnych zestawów. Użyj po prostu 100% słodu pilzneńskiego. Ten o barwie 5 EBC jest dosyć ciemny, jak lubisz piwo jaśniejsze to weź słód Soufflet. Jest jaśniejszy i ma dobrą wydajność. Drożdże też są dobre. Potrzebujesz temp. fermentacji ok. 8-12 st. Co jeszcze chciałabyś wiedzieć?

Comment

Przetwarzanie...
                                X