Cicha fermentacja - problem z beczką

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Boleslaw
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.11
    • 9

    #1

    Cicha fermentacja - problem z beczką

    Witam.

    Pierwsza wareczka, piwko dolnej fermentacji Youngs z gotowca - od czegoś trzeba zacząć...

    Można by już do butelek - ale nie mam jeszcze potrzebnej ich ilości.

    Więc chyba zalecana tutaj cicha fermentacja będzie na miejscu.

    Po pobieżnej (niestety) lekturze tematów zalecanych początkującym rozumiem, iż cicha fermentacja w większym zbiorniku (a nie od razu w butelce) to lepsze sklarowanie piwa i mniej osadu drożdżowego kiedy piwo dojrzewa już przelane do butelki po drugiej fermentacji właśnie.

    Mam dwie opcje drugiej/cichej fermentacji:

    Pierwsza opcja:

    Piwo idzie do plastykowego fermentora (używanego w winiarstwie) zakończonego rurką fermentacyjną. Fermentor nie posiada kranika, więc wizja zabawy z wężykiem i przelewanie piwa po ukończonej drugiej fermentacji do butelek nie bardzo mi się podoba... Nigdy tego nie robiłem i obawiam się (Pytanie do Was - czy słusznie?), że młode piwo będzie się pienić i narozlewam go co niewątpliwie spowoduje migotanie prawej komory serca i inne niepożądane skutki.

    Opcja druga:

    Posiadam dwie beczki ciśnieniowe z kranikiem zamontowanym na dole. Niestety zakupiłem je okazyjnie na aukcji i podczas dezynfekcji okazało się że okolica kraniku przecieka. Myślę, że jest to spowodowane brakiem uszczelek w miejscu, gdzie wkręca się kranik. Obawiam się również, że sama konstrukcja kranika (niezbyt solidna w moim mniemaniu) spowoduje, iż będzie przeciekać - szczególnie pod ciśnieniem.

    I teraz pytania:

    1) Czy mogę w takim sprzęcie (marka KingKeg) jeżeli go uszczelnię wytwarzać gotowe piwo?
    Tzn. po cichej fermentacji piwko zlewam do drugiego fermentora, dodaję syrop z cukru lub słódu i dojrzewa ono w fermentatorze jednocześnie gazując się pod ciśnieniem?

    Tutaj chcę podkreślić, iż jako osobę parającą się winiarstwem troszkę odtrąca mnie wizja dojrzewania gotowego piwa w jakimkolwiek pojemniku plastykowym. Miało by to jednak swoje zalety np. jako że nie posiadam piwnicy lepiej by mi było całą beczkę wsadzić do jakiegoś chłodnego miejsca niż latać z butelkami... Po za tym kiedy miał bym większą liczbę gości to mógłbym serwować prosto z beczki...

    2) Czy w beczce ciśnieniowej z kranikiem można cały czas produkować i przechowywać piwo czy też kranik używa się tylko do rozlewania a poza tym radosnym czasem beczka musi być zaszpuntowana / zakorkowana?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    1. Piwo do fermentora, a potem do butelek. Większość tak robi i nie ma problemów, więc nie wiem, dlaczego u ciebie miałoby się nie udać.
    2. Cieknące beczki na śmietnik. Są tacy, co robią piwo w beczkach, ale trzeba mieć pewność, że są czyste i szczelne. Poczytasz sobie o tym, bo jest dużo na forum, a na razie wystarczy zestaw wiadro + butelki.

    Nie wiem, skąd się bierze u większości nowych taki paniczny strach przed samodzielnym rozwiązywaniem najprostszych problemów.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 09:28
    • Kamil97
      Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
      Kamil97
      Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
      W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
      2023-04-05, 16:59
    • smir
      Oktoberfestbier temperatura fermentacji
      smir
      Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
      ...
      2021-05-24, 21:09
    • woosaa
      Przyspieszona cicha
      woosaa
      Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
      2025-01-09, 16:18
    • rosiks
      Receptura na APA
      rosiks
      Witam,

      Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
      Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
      Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
      2017-12-25, 18:52
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...