Lager górnej fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kacgas
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 23

    Lager górnej fermentacji

    Mam pytanie, czy ktoś z was jest w stanie mi zaproponować jakieś drożdże, ale górnej fermentacji z pomocą których dałoby radę uważyć coś możliwie podobnego do lagera/pilsa. Moi znajomi spaczeni przez komercyjne wyroby domagają się czegoś takiego, a mi warunki nie umożliwiają użycia dolnych drożdży.
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #2
    W jakiej temperaturze chcesz fermentować?

    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kacgas Wyświetlenie odpowiedzi
      Mam pytanie, czy ktoś z was jest w stanie mi zaproponować jakieś drożdże, ale górnej fermentacji z pomocą których dałoby radę uważyć coś możliwie podobnego do lagera/pilsa. Moi znajomi spaczeni przez komercyjne wyroby domagają się czegoś takiego, a mi warunki nie umożliwiają użycia dolnych drożdży.
      1. Zmień znajomych.
      2. Fermentuj w możliwie niskich temperaturach.
      3. Proponuję Wyeast 2565 Kölsch (lagarowy profil), ewentualnie 1968 London ESB Ale (ładnie klarowne)
      Last edited by huanghua; 2011-02-24, 10:48.
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23926

        #4
        Z suchych, Nottinghamy mają dość neutralny profil i fermentują też w niższych zakresach temperatur.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          Jak już półśrodki, to może niekoniecznie górnej fermentacji.

          Wyeast 2112 California Lager - drożdże dolnej fermentacji do California Common, fermentują od 14*C w górę. Zrobiłem na nich kilka piw jesienią ub. roku i wyszły "lagerowate", całkiem fajne. Dojrzewają jak lagery, czyli długo. Bez "kwiatków" i "owoców" przy fermentacji w 14-16*C.

          Ale ja bym kazał znajomym pić piwo ze sklepu, skoro tak je lubią.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • Seta
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 6964

            #6
            W każdym razie nie szczep jest kluczowy (dobry będzie też np german ale), tylko temperatura fermentacji. Dolne drożdże też można użyć w temperaturze pokojowej - zadziałają i zrobią coś a'la pale ale.
            Aby mieć mniej "ejlowych kwiatków" musisz mieć max ok 18st C podczas całej fermentacji, najlepiej poniżej 15st C.
            Last edited by Seta; 2011-02-24, 11:29.
            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #7
              Dlatego zapytałem o temperaturę.
              To jest najważniejsza kwestia.

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                Aby mieć mniej "ejlowych kwiatków" musisz mieć max ok 18st C podczas całej fermentacji, najlepiej poniżej 15st C.
                Drożdże do belgów pójdą spać w tej temperaturze i nawet nie tkną żarcia. Znaczenie ma temperatura w jakiej drożdże pracują - jak postawisz piwo na S-04 w temperaturze 15*C to skończysz z drożdżami na dnie i nieprzefermentowaną brzeczką.

                O tyle pytanie o temperaturę jest ważne, że warunkuje wybór szczepu.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • Seta
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  Napisałem, że szczep nie jest kluczowy, co nie oznacza, że jest nieistotny. Jednak prawie połowa drożdży dostępnych na rynku się nada do tego eksperymentu.
                  Kluczowa jest temperatura fermentacji. Należy dobrać takie drożdże, które mogą w niej pracować. Praktycznie każde pracujące w 15*C dadzą dość neutralny profil smakowy.
                  Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #10
                    Tylko nie wiadomo czy kacgas jest w stanie uzyskać i utrzymać te 15st C.

                    Comment

                    • Gabe
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2010.03
                      • 405

                      #11
                      A temperatura leżakowania jakie ma znaczenie?

                      Swojego pilsa robiłem w ~10-12st C (w styropianowej lodówce), ale leżakował już (w butelkach) w 18-20. Jak mniemam to też wpływa na ostateczny smak?

                      Comment

                      • kacgas
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.01
                        • 23

                        #12
                        Planowałem temperaturę ok 16-18. Co prawda w tej chwili w piwniczce mam nawet 13 ale mrozy ustąpią, a ja zostanę na lodzie. Jak uchylam okno to "gospodarz domu" i sąsiedzi się pienią, że wychładzam budynek. Znajomych może piwnego wyrafinowania żeczywiście się nie popisują, ale mają inne cenne przymioty sprawiające, że werto ich na piwko zaprosić.

                        Comment

                        • Seta
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #13
                          Jak masz teraz 13, to użyłbym jakiś dolniaków. Jak Ci skoczy wyżej, to dostaniesz trochę "kwiatków", ale i tak będzie ich mniej niż na górnych drożdżach.
                          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                          Comment

                          • kacgas
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.01
                            • 23

                            #14
                            Teraz to w kolejce czekają marcowe i kozioł, a za pseudolagera będę sie zabierał dopiero w kwietniu, gdy na długotrwałe spadki temperatur trudno liczyć. Dlatego bardziej prawdopodobne zakresy temp. to jak pisałem 16-18.

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jak masz teraz 13, to użyłbym jakiś dolniaków. Jak Ci skoczy wyżej, to dostaniesz trochę "kwiatków", ale i tak będzie ich mniej niż na górnych drożdżach.
                              Polecałby suche Saflager W34/70

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X