Lager górnej fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kacgas
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 23

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
    kacgas - a nie warto by zainwestować w lodówkę do fermentacji? Lub w znacznie tańszej wersji zrobić sobie lodówkę ze styropianiu, chłodzoną butelkami plastikowymi z zamrożoną wodą. Wymieniając je dwa razy dziennie spokojnie możesz zejść z temperaturą nawet do 10 stopni. Zrobienie takiej styropianowej lodówki to żadna filozofia, koszty nie są wysokie. Ewentualnie możesz się szarpnąć na coś takiego: http://allegro.pl/obudowa-schladzark...459638670.html lub poszukać starej lodówki na jakimś skupie złomu.
    W zasadzie zgadzam się z tobą. W dalszej perspektywie zamierzam kupić lodówkę, lub dostosować piwniczkę, która jest u moich rodziców (porządna zasypana na 1,5 w ziemi ceglana piwniczka do przechowywania ziemniaków). Natomiast jak już wspomniałam ostatnio poszalałem z wydatkami i o lodówce nie ma na razie mowy, a co do piwniczki to nie mam czasu. Patent z lodówką ze styropianu jest fajny, tylko ile prądu mi będzie zamrażalnik brał jak codziennie będę tam wodę zamrażał?

    Comment

    • Gabe
      Porucznik Browarny Tester
      • 2010.03
      • 405

      #32
      Toć na razie możesz na prądzie oszczędzić i zamrażać na powietrzu

      Comment

      • Krotoszyniak
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2002.08
        • 516

        #33
        Juz niedlugo bede wazyl wedzonego Alta ktory oficjalnie premiere bedzie mial w Czerwcu w jednym z lokalnych mikro browarow. Bedzie to tez moja premiera jako piwowar ... uzywam German Ale yeast WL003 temperatura to 15.5 C i potem beczkowanie przez 28 dni w 11-12 C. Zobaczymy jak mi to wyjdzie w Czerwcu...
        Admin z Ratebeera
        Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
        Poromotor piwnej Polski na swiat :)

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Zaiksik
          Trudne początki
          Zaiksik
          Witam
          Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
          Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
          Wszystko...
          2024-08-27, 17:13
        • Orzech1988
          XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
          Orzech1988
          Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
          zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
          XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego


          Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
          2020-01-15, 17:07
        • Daray
          Brak wyraźniej fermentacji po 48h
          Daray
          Dzień dobry,

          W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

          Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
          2023-03-13, 20:01
        • dadek
          Czechy, Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
          dadek
          Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
          2025-01-10, 00:48
        • darekd
          Neulich, Original
          darekd
          Malutki browarek z własnym lokalem w berlińskiej dzielnicy Neukölln.

          Summer Ale
          4,9% alk.
          20 IBU

          Chmiele: Monroe (DE) i Comet (US)

          https://neulich.de/bier/original/

          Choć gdzie indziej podają, że dodatkowo jest jeszcze chmiel Magnum...
          2024-12-14, 01:43
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...