Mam pytanie, czy ktoś z was jest w stanie mi zaproponować jakieś drożdże, ale górnej fermentacji z pomocą których dałoby radę uważyć coś możliwie podobnego do lagera/pilsa. Moi znajomi spaczeni przez komercyjne wyroby domagają się czegoś takiego, a mi warunki nie umożliwiają użycia dolnych drożdży.
Lager górnej fermentacji
Collapse
X
-
Mam pytanie, czy ktoś z was jest w stanie mi zaproponować jakieś drożdże, ale górnej fermentacji z pomocą których dałoby radę uważyć coś możliwie podobnego do lagera/pilsa. Moi znajomi spaczeni przez komercyjne wyroby domagają się czegoś takiego, a mi warunki nie umożliwiają użycia dolnych drożdży.
2. Fermentuj w możliwie niskich temperaturach.
3. Proponuję Wyeast 2565 Kölsch (lagarowy profil), ewentualnie 1968 London ESB Ale (ładnie klarowne)Ostatnia zmiana dokonana przez huanghua; 2011-02-24, 10:48.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Z suchych, Nottinghamy mają dość neutralny profil i fermentują też w niższych zakresach temperatur.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Jak już półśrodki, to może niekoniecznie górnej fermentacji.
Wyeast 2112 California Lager - drożdże dolnej fermentacji do California Common, fermentują od 14*C w górę. Zrobiłem na nich kilka piw jesienią ub. roku i wyszły "lagerowate", całkiem fajne. Dojrzewają jak lagery, czyli długo. Bez "kwiatków" i "owoców" przy fermentacji w 14-16*C.
Ale ja bym kazał znajomym pić piwo ze sklepu, skoro tak je lubią.Comment
-
W każdym razie nie szczep jest kluczowy (dobry będzie też np german ale), tylko temperatura fermentacji. Dolne drożdże też można użyć w temperaturze pokojowej - zadziałają i zrobią coś a'la pale ale.
Aby mieć mniej "ejlowych kwiatków" musisz mieć max ok 18st C podczas całej fermentacji, najlepiej poniżej 15st C.Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2011-02-24, 11:29.Comment
-
O tyle pytanie o temperaturę jest ważne, że warunkuje wybór szczepu.Comment
-
Napisałem, że szczep nie jest kluczowy, co nie oznacza, że jest nieistotny. Jednak prawie połowa drożdży dostępnych na rynku się nada do tego eksperymentu.
Kluczowa jest temperatura fermentacji. Należy dobrać takie drożdże, które mogą w niej pracować. Praktycznie każde pracujące w 15*C dadzą dość neutralny profil smakowy.Comment
-
Planowałem temperaturę ok 16-18. Co prawda w tej chwili w piwniczce mam nawet 13 ale mrozy ustąpią, a ja zostanę na lodzie. Jak uchylam okno to "gospodarz domu" i sąsiedzi się pienią, że wychładzam budynek. Znajomych może piwnego wyrafinowania żeczywiście się nie popisują, ale mają inne cenne przymioty sprawiające, że werto ich na piwko zaprosić.Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam
Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
Wszystko...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... -
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
-
Channel: Czechy
-
-
Malutki browarek z własnym lokalem w berlińskiej dzielnicy Neukölln.
Summer Ale
4,9% alk.
20 IBU
Chmiele: Monroe (DE) i Comet (US)
https://neulich.de/bier/original/
Choć gdzie indziej podają, że dodatkowo jest jeszcze chmiel Magnum...-
Channel: Niemcy
2024-12-14, 01:43 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment