Lager górnej fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kacgas Wyświetlenie odpowiedzi
    Teraz to w kolejce czekają marcowe i kozioł, a za pseudolagera będę sie zabierał dopiero w kwietniu, gdy na długotrwałe spadki temperatur trudno liczyć. Dlatego bardziej prawdopodobne zakresy temp. to jak pisałem 16-18.
    To będzie miał gęstwę po marcowym - śmiało jej użyj.
    Drożdże dolnej fermentacji pracują również powyżej temperatur zalecanych przez producenta. Nie dają wtedy czystego profilu smakowego.

    Masz wiosną tak ciepło w piwnicy? Ja nawet latem nie łapię 18st.
    Last edited by Seta; 2011-02-24, 12:49.

    Comment

    • kacgas
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.01
      • 23

      #17
      A jest szansa, że powiedzmy przy 17 pociągną? Ze specyfikacji wynika, że mają zakres 9-15°C.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23931

        #18
        Lepiej jak użyjesz drożdży górnej fermentacji w dolnym zakresie optymalnego działania, niż dolnych w takiej wysokiej temperaturze.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #19
          Pociągną przy 28*C. Powyżej prawdopodobnie zdechną.
          Im chłodniej tym bardziej lagerowo. Im cieplej tym większa zagadka co wyjdzie. Opisz koniecznie.

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
            Lepiej jak użyjesz drożdży górnej fermentacji w dolnym zakresie optymalnego działania, niż dolnych w takiej wysokiej temperaturze.
            Czemu? Jeśli w ogóle nie zależy mu na ajlu, to co za różnica?

            Comment

            • kacgas
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.01
              • 23

              #21
              Widzę, że uzyskałem odpowiedż zanim zadałem pytanie .
              Mam cholernie ciepłą piwnicę, bo mi blok ocieplili, a nad nią mieszkają jacyś dziwni ludzie co grzeją jak nieprzytomni. Mam też drugą piwnicę (była suszalnia), ale tam dla odmiany rury ciepłownicze biegną i mimo ich izolacji nawet teraz (w Toruniu dziś rano było -25) mam tam 17 stopni.

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23931

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                Czemu? Jeśli w ogóle nie zależy mu na ajlu, to co za różnica?
                No to na czym Kacgasowi zależy? Myślałem że na najbardziej zbliżonemu efektowi do piw dolnej fermentacji. Ma 15-17 stopni w piwnicy, jak użyje dolniaków to dostanie w moim odczuciu wybitnie ejlowy efekt niezleżnie od użytego szczepu a stosując neutralne szczepy górne, uda mu się otrzymać zbliżony efekt do oczekiwanego.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • kacgas
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.01
                  • 23

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                  No to na czym Kacgasowi zależy? Myślałem że na najbardziej zbliżonemu efektowi do piw dolnej fermentacji. Ma 15-17 stopni w piwnicy, jak użyje dolniaków to dostanie w moim odczuciu wybitnie ejlowy efekt niezleżnie od użytego szczepu a stosując neutralne szczepy górne, uda mu się otrzymać zbliżony efekt do oczekiwanego.
                  Potwierdzam, że kacgasowi zależy przede wszystkim na efekcie zbliżonym do lagera

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kacgas Wyświetlenie odpowiedzi
                    Potwierdzam, że kacgasowi zależy przede wszystkim na efekcie zbliżonym do lagera
                    Jak chcesz zrobić coś dla dobra polskiego piwowarstwa, to zrób większą warkę - ok 40l, podziel ją na dwa wiadra i zaszczep górniakami i dolniakami i opisz efekt przy temp fermentacji ~17stC.

                    Comment

                    • kacgas
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.01
                      • 23

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jak chcesz zrobić coś dla dobra polskiego piwowarstwa, to zrób większą warkę - ok 40l, podziel ją na dwa wiadra i zaszczep górniakami i dolniakami i opisz efekt przy temp fermentacji ~17stC.
                      A to jest naprawdę dobra rada. Pomijając zalety płynące z samego eksperymentu. Będę miał preteks, żeby kupić nowe fermentatory. Jak małżonka będzie protestować, że znowu wydaję pieniądze na niepotrzebne sprzęty (faktem jest że ostatnio poszalałem, ale przecież fermentator to nie fortuna), powiem jej, że to dla dobra ludzkości, i że społeczeństwo tego ode mnie oczekuje.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ma 15-17 stopni w piwnicy, jak użyje dolniaków to dostanie w moim odczuciu wybitnie ejlowy efekt niezleżnie od użytego szczepu a stosując neutralne szczepy górne, uda mu się otrzymać zbliżony efekt do oczekiwanego.
                        Hm. A skąd to odczucie? Nie zastanawiałam się nad tym i jakoś nie szukałam informacji na ten temat, ale wydaje mi się, że czy górne, czy dolne, efekt powinien być podobny.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23931

                          #27
                          Odczucie - bo niewiele piw dolnych poczyniłem i nie mogę uogólniać, ale większość była fermentowana w zbyt wysokiej jak dla nich temp no i ejlowe kwiatki występowały, natomiast w kilku górniakach fermentowanych w dość niskiej jak dla nich temp. udało się otrzymać dość czysty klimat.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • leona
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.07
                            • 5853

                            #28
                            Gdzie mi tam wypowiadać się na ten temat po tak znamienitych przedpiścach ale pozwolę sobie wtrącić informację o mojej próbie fermentacji w (za)wysokiej temperaturze

                            A tutaj wrażenia Fido po konsumpcji.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #29
                              Z piw górnej fermentacji najbardziej zbliżone do pilsowatych lagerów (bo o takie chyba chodzi) są alty i koelsche. I takie drożdże trzeba stosować, aby otrzymać odpowiedni efekt. Stosowanie róznych drożdży w temperaturych niededykowanych skutkuje zawsze powstaniem niekontrolowanych efektów ubocznych. Nie bardzo rozumiem, po co wydziwiać z jakimiś drożdżami, skoro wybór pilsopodobnych stylów jest niewielki.

                              Swoją drogą, najprostsze wyjście to kupienie skrzynki browara w Biedronce, odklejenie etykiet i zakapslowanie własnymi kapslami. Tanio i efekt zbliżony.

                              Comment

                              • Mason
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2010.02
                                • 3280

                                #30
                                kacgas - a nie warto by zainwestować w lodówkę do fermentacji? Lub w znacznie tańszej wersji zrobić sobie lodówkę ze styropianiu, chłodzoną butelkami plastikowymi z zamrożoną wodą. Wymieniając je dwa razy dziennie spokojnie możesz zejść z temperaturą nawet do 10 stopni. Zrobienie takiej styropianowej lodówki to żadna filozofia, koszty nie są wysokie. Ewentualnie możesz się szarpnąć na coś takiego: http://allegro.pl/obudowa-schladzark...459638670.html lub poszukać starej lodówki na jakimś skupie złomu.
                                JEDNO PIVKO NEVADI!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X