Lager górnej fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kacgas
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 23

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
    kacgas - a nie warto by zainwestować w lodówkę do fermentacji? Lub w znacznie tańszej wersji zrobić sobie lodówkę ze styropianiu, chłodzoną butelkami plastikowymi z zamrożoną wodą. Wymieniając je dwa razy dziennie spokojnie możesz zejść z temperaturą nawet do 10 stopni. Zrobienie takiej styropianowej lodówki to żadna filozofia, koszty nie są wysokie. Ewentualnie możesz się szarpnąć na coś takiego: http://allegro.pl/obudowa-schladzark...459638670.html lub poszukać starej lodówki na jakimś skupie złomu.
    W zasadzie zgadzam się z tobą. W dalszej perspektywie zamierzam kupić lodówkę, lub dostosować piwniczkę, która jest u moich rodziców (porządna zasypana na 1,5 w ziemi ceglana piwniczka do przechowywania ziemniaków). Natomiast jak już wspomniałam ostatnio poszalałem z wydatkami i o lodówce nie ma na razie mowy, a co do piwniczki to nie mam czasu. Patent z lodówką ze styropianu jest fajny, tylko ile prądu mi będzie zamrażalnik brał jak codziennie będę tam wodę zamrażał?

    Comment

    • Gabe
      Porucznik Browarny Tester
      • 2010.03
      • 405

      #32
      Toć na razie możesz na prądzie oszczędzić i zamrażać na powietrzu

      Comment

      • Krotoszyniak
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2002.08
        • 516

        #33
        Juz niedlugo bede wazyl wedzonego Alta ktory oficjalnie premiere bedzie mial w Czerwcu w jednym z lokalnych mikro browarow. Bedzie to tez moja premiera jako piwowar ... uzywam German Ale yeast WL003 temperatura to 15.5 C i potem beczkowanie przez 28 dni w 11-12 C. Zobaczymy jak mi to wyjdzie w Czerwcu...
        Admin z Ratebeera
        Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
        Poromotor piwnej Polski na swiat :)

        Comment

        Przetwarzanie...
        X