robił ktoś podobne piwko?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nochalopagus1
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 6

    robił ktoś podobne piwko?

    witam. mam do dyspozycji nast. surowce:
    -słód pilzneński 3,3 kg
    -słód wiedeński 2kg
    -chmiel marynka granulat 30g
    -chmiel lubulski granulat 20g
    -safale us 05
    zamierzam zatrzeć inwuzyjnie z przerwą białkową 55*-10 min i 60min- 67*C. ciekaw jestem czy może ktoś z bardziej doświadczonych kolegów lub koleżanek piwowarów robił kiedys coś podobnego, ew. czego mogę się po takim zestawieniu spodziewać. z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
  • Gabe
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.03
    • 405

    #2
    Ściągnij sobie darmowy program Qbrew, wklep do niego surowce i eksperymentuj :]
    Możesz odczytać kolor (SRM) i goryczkę (IBU) a także procent ekstraktu i porównać np ze wzorcami na BJCP.

    Moim zdaniem wyjdzie ci całkiem ładne, mocne piwo górnej fermentacji (15 Blg?), aczkolwiek zastanowiłbym się nad dodawaniem całego chmielu goryczkowego, bo może wyjść przechmielone. Ale co kto lubi.

    Comment

    • nochalopagus1
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.01
      • 6

      #3
      rzeczywiscie z tym chmielem rozważę jeszcze. zależy mi mszak na piwie bardziej słodowym. a co do woltażu tego piwo to prawdę mówiąc mocne nie jest moim priorytetem. myslałem raczej o ewentualnie większej ilości.

      Comment

      • admiro
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.05
        • 248

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nochalopagus1 Wyświetlenie odpowiedzi
        60min- 67*C
        Przerwę kompromisową lepiej stosować do piw angielskich opartych na słodzie pale ale, dla pilzneńskiego i wiedeńskiego zastosuj standardowe 62/72.

        Jakbyś miał do tego dolniaki to wyszedłby Oktoberfest, a tak to wyjdzie po prostu twoja wersja górniaka, utrzymuj temperaturę w dolnych granicach dla tych drożdży.
        Last edited by admiro; 2011-02-27, 22:04.
        Moje piwo jest bezcenne.

        Schizma miodowa.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          30g Marynki to akurat, będzie przyjemnie goryczkowe.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • nochalopagus1
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.01
            • 6

            #6
            "standardowe 62/72."
            mogę prosić o rozwinięcie?
            dodam jeszcze że moim pragnieniem jest otrzymanie blg początkowego w granicach 13. czy przy tej ilości słodów wiąże się to jedynie z większą objętością warki czy może jakieś inne zabiegi będą również niezbędne?

            Comment

            • admiro
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.05
              • 248

              #7
              Oj podstawy się kłaniają, proszę zajrzeć do FAQ lub wiki
              Moje piwo jest bezcenne.

              Schizma miodowa.

              Comment

              • Gabe
                Porucznik Browarny Tester
                • 2010.03
                • 405

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nochalopagus1 Wyświetlenie odpowiedzi
                rzeczywiscie z tym chmielem rozważę jeszcze. zależy mi mszak na piwie bardziej słodowym. a co do woltażu tego piwo to prawdę mówiąc mocne nie jest moim priorytetem. myslałem raczej o ewentualnie większej ilości.
                Zauważ, że mocne piwo dla nas nie koniecznie równa się piwu z wysoką zawartością alkoholu. Mocne piwo to piwo o dużej zawartości ekstraktu, a czy on przefermentuje w większej części w alkohol, to już zależy od ciebie.

                I tu część druga postu (i drugie twoje pytanie) - http://www.wiki.piwo.org/index.php/Zacieranie_ziarna tu masz ładnie wyjaśnione przerwy. Żądane Blg osiągniesz przez zwiększenie objętości brzeczki.

                Comment

                • nochalopagus1
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.01
                  • 6

                  #9
                  wielkie dzięki za wszystkie sugestie i podpowiedzi. sumienie wszystko przeanalizuję i nie omieszkam poinformować o wynikach. pozdrawiam

                  Comment

                  • TomX
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.09
                    • 1035

                    #10
                    Jak będziesz miał wyższe wybicie niż standardowe 20l to będziesz musiał użyć więcej chmielu - dlatego naprawdę sugeruję wklepać recepturkę w jakiś darmowy program piwowarski i przeliczyć IBU.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi
                      Zauważ, że mocne piwo dla nas nie koniecznie równa się piwu z wysoką zawartością alkoholu. Mocne piwo to piwo o dużej zawartości ekstraktu, a czy on przefermentuje w większej części w alkohol, to już zależy od ciebie.
                      ]
                      Nie. Mocne piwo, to mocne piwo, czyli z większą niż standardowa ilością alkoholu. To, o czym piszesz, to ekstraktywność piwa, nie moc.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Gabe
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2010.03
                        • 405

                        #12
                        W takim razie żyłem w niewiedzy :P

                        (wikipedia mnie wprowadziła w błąd, a raczej niedokładnie pamiętałem, co czytałem)

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X