Spadek temperatury w trakcie burzliwej fermentacji.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rainer
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 8

    #1

    Spadek temperatury w trakcie burzliwej fermentacji.

    Czesc

    Moja druga warka i klops!

    3ciego dnia w nocy zepsuł się grzejnik przy fermentoże, poniżej 18C na jakieś kilka godzin. Rano podgrzałem do 23C, ale po powrocie z pracy wygląda jakby drożdze nie rozkręciły się ponownie. HELP! Co robić ?
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Żadne drożdże nie umierają w 18*C. Musiały mocno przysnąć i trzeba poczekać.

    Comment

    • TomX
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 1035

      #3
      18 stopni to idealna temperatura do fermentacji - drożdże dają czysty profil bez żadnych "produktów ubocznych". 23 stopnie w większości przypadków powoduje że piwo ma dużo nie zawsze pożądanych nut smakowych... No chyba, że to drożdże belgijskie, one lubią ciepełko, ale i w 18 dobrze dają radę. Podejrzewam, że po prostu w tak wysokiej temperaturze najbardziej burzliwa część fermentacji już się zakończyła (czasem naprawdę wystarczy jedna noc!), a teraz będą powoli dofermentowywać resztki cukrów.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Dajecie odpowiedzi a nie zapytacie się jakie to drożdże, jakie piwo i z czego? No ciekawe

        Rainer, staraj się pisać bez błędów, bo oczy bolą.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • lisiewski
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 459

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rainer
          Czesc

          Moja druga warka i klops!

          3ciego dnia w nocy zepsuł się grzejnik przy fermentoże, poniżej 18C na jakieś kilka godzin. Rano podgrzałem do 23C, ale po powrocie z pracy wygląda jakby drożdze nie rozkręciły się ponownie. HELP! Co robić ?
          Nie rób sobie takiego fetyszu z temperatury. Ja się zmartwiłem dopiero kiedy temp. fermentacji mojego dunkelweizena spadła do 9 stopni.

          Comment

          • Rainer
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.01
            • 8

            #6
            Panowie i Panie..., ale tu o to chodzi, że temperatura spadła poniżej... nie wiem do ilu... 14-12 może mniej....

            Niestety Brewkit, nie mam warunków do pracy od samego początku - Muntons Conossieur Pilsner Export, a drożdże takie jakie były w saszetce..... od czegoś trzeba zacząć
            Ostatnia zmiana dokonana przez Rainer; 2011-02-28, 20:03.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10796

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rainer
              Panowie i Panie..., ale tu o to chodzi, że temperatura spadła poniżej... nie wiem do ilu... 14-12 może mniej....

              Niestety Brewkit, nie mam warunków do pracy od samego początku - Muntons Conossieur Pilsner Export, a drożdże takie jakie były w saszetce..... od czegoś trzeba zacząć
              nawet jak spadnie do zera to drożdże przeżyją . Brzeczka sie ogrzeje i ruszą
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Rainer
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.01
                • 8

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                nawet jak spadnie do zera to drożdże przeżyją . Brzeczka sie ogrzeje i ruszą
                Bóg zapłać Waszmość

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  Jak Brewkit to już pewno przefermentował. Sprawdzałeś Blg?
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • Rainer
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.01
                    • 8

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    Jak Brewkit to już pewno przefermentował. Sprawdzałeś Blg?
                    5 blg, a nastawione w piątek o 20. W tym tempie jutro pewnie będę przelewał na cichą do butelek.

                    Comment

                    • Gabe
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2010.03
                      • 405

                      #11
                      Albo na cichą, albo do butelek.

                      Cicha w butelkach, jeszcze z surowcem do refermentacji jest niemal równa granatom, a fontannom na pewno.

                      I w jednym i w drugim przypadku radziłbym poczekać przynajmniej tydzień, a na pewno aż dwa dni z kolei nie będzie już spadać Blg

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • Daray
                        Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                        Daray
                        Dzień dobry,

                        W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                        Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                        2023-03-13, 20:01
                      • VidiBob
                        Piana a brak wyraźnej fermentacji
                        VidiBob
                        Dzień dobry,
                        zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                        2022-05-19, 14:36
                      • etman
                        Norweskie kveiki
                        etman
                        Nowe suszone szczepy kveikowe dotarły do nas z norweskiej drożdżowni Kveik Yeastery. Mamy cztery - stalljen, eitrheim, voss i ebbegarden
                        • Nuty przewodnie: owoce tropikalne, mango, ananas
                        • Nuty poboczne: pomarańcza, cytryna
                        https://www.browar.biz/centrumpiwowa...rmentacja/kvei...
                        2025-02-11, 20:56
                      • SielskieWzgorze
                        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                        SielskieWzgorze
                        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                        ...
                        2024-02-19, 09:28
                      • Piotr7
                        drożdże dla początkującego
                        Piotr7
                        Witam!
                        Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                        Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                        2024-12-09, 13:24
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...