Spadek temperatury w trakcie burzliwej fermentacji.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rainer
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 8

Spadek temperatury w trakcie burzliwej fermentacji.

Czesc

Moja druga warka i klops!

3ciego dnia w nocy zepsuł się grzejnik przy fermentoże, poniżej 18C na jakieś kilka godzin. Rano podgrzałem do 23C, ale po powrocie z pracy wygląda jakby drożdze nie rozkręciły się ponownie. HELP! Co robić ?
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

Żadne drożdże nie umierają w 18*C. Musiały mocno przysnąć i trzeba poczekać.

Comment

• TomX
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 1035

18 stopni to idealna temperatura do fermentacji - drożdże dają czysty profil bez żadnych "produktów ubocznych". 23 stopnie w większości przypadków powoduje że piwo ma dużo nie zawsze pożądanych nut smakowych... No chyba, że to drożdże belgijskie, one lubią ciepełko, ale i w 18 dobrze dają radę. Podejrzewam, że po prostu w tak wysokiej temperaturze najbardziej burzliwa część fermentacji już się zakończyła (czasem naprawdę wystarczy jedna noc!), a teraz będą powoli dofermentowywać resztki cukrów.

Comment

• jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

Dajecie odpowiedzi a nie zapytacie się jakie to drożdże, jakie piwo i z czego? No ciekawe

Rainer, staraj się pisać bez błędów, bo oczy bolą.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

• lisiewski
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 459

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rainer Wyświetlenie odpowiedzi
          Czesc

Moja druga warka i klops!

3ciego dnia w nocy zepsuł się grzejnik przy fermentoże, poniżej 18C na jakieś kilka godzin. Rano podgrzałem do 23C, ale po powrocie z pracy wygląda jakby drożdze nie rozkręciły się ponownie. HELP! Co robić ?
          Nie rób sobie takiego fetyszu z temperatury. Ja się zmartwiłem dopiero kiedy temp. fermentacji mojego dunkelweizena spadła do 9 stopni.

Comment

• Rainer
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.01
            • 8

Panowie i Panie..., ale tu o to chodzi, że temperatura spadła poniżej... nie wiem do ilu... 14-12 może mniej....

Niestety Brewkit, nie mam warunków do pracy od samego początku - Muntons Conossieur Pilsner Export, a drożdże takie jakie były w saszetce..... od czegoś trzeba zacząć
            Last edited by Rainer; 2011-02-28, 20:03.

Comment

• anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rainer Wyświetlenie odpowiedzi
              Panowie i Panie..., ale tu o to chodzi, że temperatura spadła poniżej... nie wiem do ilu... 14-12 może mniej....

Niestety Brewkit, nie mam warunków do pracy od samego początku - Muntons Conossieur Pilsner Export, a drożdże takie jakie były w saszetce..... od czegoś trzeba zacząć
              nawet jak spadnie do zera to drożdże przeżyją . Brzeczka sie ogrzeje i ruszą
              Mniej książków więcej piwa

Comment

• Rainer
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.01
                • 8

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                nawet jak spadnie do zera to drożdże przeżyją . Brzeczka sie ogrzeje i ruszą
                Bóg zapłać Waszmość

Comment

• jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

Jak Brewkit to już pewno przefermentował. Sprawdzałeś Blg?
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

Comment

• Rainer
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.01
                    • 8

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jak Brewkit to już pewno przefermentował. Sprawdzałeś Blg?
                    5 blg, a nastawione w piątek o 20. W tym tempie jutro pewnie będę przelewał na cichą do butelek.

Comment

• Gabe
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2010.03
                      • 405

Albo na cichą, albo do butelek.

Cicha w butelkach, jeszcze z surowcem do refermentacji jest niemal równa granatom, a fontannom na pewno.

I w jednym i w drugim przypadku radziłbym poczekać przynajmniej tydzień, a na pewno aż dwa dni z kolei nie będzie już spadać Blg

Comment

Przetwarzanie...
                      X