Brewkit pszeniczny WES + ekstrakt słodowy pszeniczny WES

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bialydelfin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.02
    • 15

    #1

    Brewkit pszeniczny WES + ekstrakt słodowy pszeniczny WES

    Mam pytanie, właśnie dostałem mój zestaw domowego piwowara i do niego zamówiłem piwo domowe piWES pszeniczne 1,7 kg i do tego ekstrakt słodowy pszeniczny WES też 1,7 kg, ile litrów piwa polecacie zrobić z tego zestawu 20 l czy może więcej ? I przy okazji jeszcze drugie pytanie (wiem że już było nie raz poruszane) czy konieczna jest cicha fermentacja jeżeli nie zależy mi na klarowności piwa ? (oczywiście wiem że pszeniczniaki nie są klarowne)

    pozdrawiam serdecznie
    Marcin
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Fermentacja cicha nie jest konieczna, ale zalecana. Służy dofermentowaniu oraz sedymentacji śmiecia, nie tylko nadmiaru drożdży.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24016

      #3
      Miałem napisać maila, ale skoro już tu jest Kolega, to napiszę tu - ja bym dodał sumarycznie ok. 22l wody, powinieneś otrzymać okolice 12,5*BLG.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10798

        #4
        Tu masz przydatna tabelę
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • bialydelfin
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.02
          • 15

          #5
          Dzięki koledzy

          Comment

          • bialydelfin
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.02
            • 15

            #6
            Właśnie się zabrałem do nastawy mojego pszeniczniaka i chciałem się pochwalić zdjęciem z przebiegu fermentacji. Sama fermentacja ruszyła już po nie całych 3 godzinach.

            Zdjęcie w załączniku
            Attached Files

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10798

              #7
              Jakie drożdże zadałeś ?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • bialydelfin
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.02
                • 15

                #8
                Safbrew WB-06

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #9
                  Takie było moje pierwsze piwo - 2 puchy WES + WB-06. Wyszło bardzo słodkie, dość ciemne, wszystkim bardzo smakowało.

                  To jest pszenica, nie ma co przelewać na cichą, tylko po 12-14 dniach od razu do butelek.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • bialydelfin
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.02
                    • 15

                    #10
                    12- 14 dni ? myślałem ze po 7 dniach się skończy fermentacja... no ale zobaczymy, póki jest piana nie ma co mierzyć BLG, staram się utrzymywać 21 - 22 C... mam nadzieje że wyjdzie dobre Nie zamierzam przelewać na cichą, poczekam aż skończy się burzliwa i do butelek
                    Ostatnia zmiana dokonana przez bialydelfin; 2011-03-18, 22:18.

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #11
                      Chcesz poganiać naturę?

                      Jak drożdże skończą jeść to dobrze by było, żeby chociaż trochę opadło. Daj im czas, piwo będzie lepsze.

                      A ta temperatura jest ciut za wysoka. Będzie waliło w dekiel.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • bialydelfin
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.02
                        • 15

                        #12
                        Absolutnie nie chce nic przyspieszać no właśnie wali w dekiel więc zostawiłem lekko rozszczelniony żeby nie wywaliło i co jakiś czas reguluje ciśnienie, a nie chce teraz już zmienić temperatury. Waha się od 20 do 22 C

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10798

                          #13
                          Zgodzie chyba nie o takie "walenie " chodziło
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • bialydelfin
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.02
                            • 15

                            #14
                            aaa hehe mam nadzieję że się niedługo przekonam

                            Comment

                            • zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

                              #15
                              W takich temperaturach drożdże produkują estry i wyższe alkohole (tzw. fuzle, fusel alcohols). O ile estry w pszenicach są pożądane - to te osławione "banany" - to fuzle powodują że piwo mocno wali w głowę i ma się po nim kaca.

                              I taka była również moja pierwsza pszenica, fermentowana w ok. 22*C.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • woosaa
                                Przyspieszona cicha
                                woosaa
                                Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                                2025-01-09, 16:18
                              • Grbuy
                                Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                Grbuy
                                Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                2023-11-30, 20:57
                              • goral1991
                                Browar domowy "DWA PIOTRY"
                                goral1991
                                Hej, nadszedł czas, aby pochwalić się tym, co udało się uwarzyć. A przy okazji, że dopiero zaczynamy potraktować wpis jako notatnik. Dwie pierwsze warki z brewkitu, aby ogarnąć co i jak. Warzymy razem z kumplem od 4 maja tego roku. Aktualnie z myślą o poczęstowaniu znajomych i dobrej zabawie....
                                2017-07-19, 15:31
                              • dulukgrzegorz
                                Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
                                dulukgrzegorz
                                Cześć wszystkim,



                                Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

                                Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

                                Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
                                2022-10-04, 14:48
                              • jujooo
                                Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
                                jujooo
                                Witam serdecznie.

                                Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

                                Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
                                2023-08-23, 15:14
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...