Dam znać jak przeleję do butelek i zdegustuję Na razie jeszcze twardo trzyma się piana, więc cierpliwie czekam.
Brewkit pszeniczny WES + ekstrakt słodowy pszeniczny WES
Collapse
X
-
Zmierzyłem dzisiaj zawartość cukru i wyszło 2,5 BLG ale w probówce było widać że jeszcze unoszą się bąbelki gazu, na brzeczce jest już tylko brązowy osad, piany brak. Ten osad zniknie ? I jeszcze jedno pytanie, próbkę pobieram wyparzoną chochlą - czy taka dezynfekcja wystarczy ?Last edited by bialydelfin; 2011-03-21, 22:56.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bialydelfin Wyświetlenie odpowiedziNie chcę przelewać na cichą, poczekam jeszcze dwa dni i zleję do butelek. Z tego co czytałem na forum nie trzeba zlewać na cichą, a że to moja pierwsza warka to nie chcę ryzykować.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziBardzo możliwe , ja się na tym nie znam . Ale czytałem że na dnie butelek nazbiera się osad
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziTo jest pszeniczne, w dodatku z ekstraktów, po cichej to będzie kristallweizen
Chyba że przed nalaniem będzie "bełtać "Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Już prawie dwa tygodnie od rozlania do butelek. Poniżej zamieszczam zdjęcie gotowego piwa. Moje odczucia : pierwszą butelkę otworzyłem po 4 dniach - dla próby i z wrodzonej niecierpliwości - piwo było mało nagazowane, dość mętne i mocno było czuć drożdże. Następne otworzyłem po tygodniu - nagazowanie średnie, smak dużo lepszy. Dzisiaj przyniosłem sobie parę buteleczek na wieczór i piwo moim zdaniem jest idealnie nagazowane, smakuje dobrze, tylko jest dość miała piana ale się utrzymuję. W smaku bardziej wyczuwalne są goździki, niż banan, piwo dzisiaj jest bardzo klarowne. Ogólnie jest bardzo zadowolony i dziękuję wszystkim za udzielone rady. Już planuję następną warkę. Pozdrawiam
Comment
-
Comment